H πράξη αρχειοθέτησης της πιθανής εμπλοκής του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis, αυτή που στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας βρέθηκε σε διάφορες εκδοχές γραμματοσειράς, υπογραφών του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη και σύνταξης, περιέχει και μία άλλη μεγάλη αποκάλυψη: το στήσιμο του φανταστικού σεναρίου της σκευωρίας από δημοσιογράφους, ώστε να συγκαλυφθούν τα οικονομικά εγκλήματα που συντελέστηκαν στην πλάτη του ελληνικού λαού, προκειμένου να θησαυρίσει μία φαρμακευτική εταιρία.
Από τη
Μαρία Παναγιώτου
Συγκεκριμένα, στην πράξη αρχειοθέτησης αναφέρεται πως τα πρώτα δημοσιεύματα σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis είδαν το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά όχι από τους δημοσιογράφους που σήμερα κατηγορούνται ότι δήθεν έστησαν κάποιου είδους πλεκτάνη για να ενοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα. Αντίθετα τα πρώτα δημοσιεύματα έγιναν από τον ιδιοκτήτη του σάιτ ifimerida Χρήστο Ράπτη αλλά και τον δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό. Οι δυο τους, μάλιστα, κλήθηκαν να καταθέσουν στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, τον Ιανουάριο του 2017, όταν, δηλαδή, ακόμη επικεφαλής στη συγκεκριμένη εισαγγελία ήταν η Ελένη Ράικου.
Η κατάθεση Ράπτη
«Ο δημοσιογράφος Χρήστος Ράπτης κατά την από 11/1/2017 κατάθεσή του ενώπιον της επίκουρης εισαγγελέα Διαφθοράς ανέφερε ότι γνωρίζει πως τα δύο στελέχη (σ.σ.: της Novartis) αφού απολύθηκαν απευθύνθηκαν σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αμερικής, που ειδικεύεται σχετικά με θέματα ανταγωνισμού, και το Φθινόπωρο του 2016 υπέβαλαν μήνυση. Κατέθεσε ότι γνωρίζει τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, αλλά δεν τα θυμόταν για να τα αναφέρει» εμπεριέχεται χαρακτηριστικά στην πράξη αρχειοθέτησης.
…και Κουσουλού
Ενώ παρακάτω περιλαμβάνεται η περιγραφή της ακόμη πιο ενδιαφέρουσας κατάθεσης του Πέτρου Κουσουλού, που πραγματοποιήθηκε στις 17/1/2017, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δημοσιογράφος ανέφερε πως οι πληροφορίες που παρείχε στις Αρχές προέρχονταν, μάλιστα, από προσωπική του έρευνα. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος κατέθεσε πως «στην υπόθεση ενδέχεται να εμπλέκονται και πανεπιστημιακοί γιατροί αλλά και καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι, ουσιαστικά, είχαν μετατραπεί σε πειθήνια όργανα της εταιρίας στον τομέα του. Κατέθεσε, επίσης, ότι η Novartis χρηματοδοτούσε εταιρίες που διοργάνωναν ιατρικά συνέδρια με σκοπό εκεί να παρουσιάζονται μελέτες προς όφελος της εταιρίας. Με τον ίδιο τρόπο η εταιρία κατόρθωσε να επιβάλει την πολιτική της και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Υγείας, καθηγητές της οποίας υπήρξαν σύμβουλοι στο υπουργείο Υγείας».
Σκιαγραφεί Μανιαδάκη;
Εν ολίγοις, ο Πέτρος Κουσουλός φαίνεται πως σκιαγράφησε τον καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος όχι μόνο υπήρξε σύμβουλος τόσο του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου όσο και του Αδωνι Γεωργιάδη, όταν οι δύο πολιτικοί ήταν υπουργοί Υγείας, αλλά φέρεται, από διαπιστώσεις εισαγγελέων, ότι ήταν ο άνθρωπος που τους μετέφερε προσταγές και χρήματα από τη Novartis.
Οπως μπορεί με ευκολία να καταλάβει κανείς, τα πρώτα δημοσιεύματα και οι καταγγελίες για την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis δεν εκκίνησαν από τους δημοσιογράφους, που κατηγορούνται σήμερα πως έπλεξαν κάποιου είδους σκευωρία. Εκκίνησε από δημοσιογράφους, που καταγγέλλουν σήμερα την ύπαρξη σκευωρίας (!). Υστερα από αυτό τι ακριβώς έχει μείνει για να διαπιστώσει κανείς πως το… κυνήγι μαγισσών που έχει στηθεί αφορά στην εξόντωση συγκεκριμένων δημοσιογράφων που απλά συνέχισαν να αποκαλύπτουν την αλήθεια για τα σκάνδαλα, σε πείσμα όσων πίστευαν πως μπορούν να τα κουκουλώσουν, για να κουκουλωθεί και η δική τους συμμετοχή. Το υπόλοιπο δικό σας…
Παρωδία… με συμμετοχή εισαγγελέων και «αδιευκρίνιστες καταθέσεις»
Η υπόθεση της αρχειοθέτησης της υπόθεσης του Αδωνι Γεωργιάδη ξεδιπλώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η «δημοκρατία» αποκάλυψε πως το σκεπτικό βασίστηκε σε σκανδαλωδώς αναληθές και κατασκευασμένο στοιχείο, αφού, μεταξύ πολλών άλλων, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης εστίασε στο γεγονός πως ο Αδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε τροπολογία τον Φεβρουάριου του 2014, η οποία επέφερε πλήγμα στις φαρμακευτικές εταιρίες μεταξύ των οποίων και στη Novartis. Αγνόησε, όμως, πως λίγους μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2013, είχε εφαρμοστεί υπουργική απόφαση επί υπουργίας του Αδωνη Γεωργιάδη (!), που ευνοούσε κατάφωρα τις φαρμακευτικές, μεταξύ των οποίων, φυσικά, και η Novartis.
Ακολούθησε η κατάθεση της πράξης αρχειοθέτησης από τον ίδιο τον Αδωνι Γεωργιάδη, στα πρακτικά της Βουλής μετά τον σάλο που προκλήθηκε, από την οποία απουσίαζε τμήμα. Και η παρωδία συνεχίστηκε με την επαναδημοσιοποίηση της τελευταίας σελίδας, από την οποία, αρχικώς, απουσίαζε κείμενο, όπου όλα ήταν διαφορετικά, ακόμη και η υπογραφή του εισαγγελέα. Συνοπτικά, από την πράξη αρχειοθέτησης εισήχθη στον δημόσιο διάλογο η, άγνωστη μέχρι χθες, φράση «αδιευκρίνιστες καταθέσεις», καθώς, σύμφωνα με το εισαγγελικό κείμενο, ο υπουργός έχει αρκετές από δαύτες.
Και καθώς ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει καν τι είναι οι κανονικές καταθέσεις, οφείλουμε να του διευκρινίσουμε πως «αδιευκρίνιστες» καταθέσεις είναι αυτές που προσέχονται από άγνωστες πηγές αλλά οι εισαγγελείς μπορεί να θεωρήσουν ότι δεν είναι ύποπτες και ότι
αποκλείεται να προέρχονται από δραστηριότητες όπως το ξέπλυμα παρανόμως αποκληθέντος χρήματος. Επίσης μπορεί να υποθέσουν πως αποτυπώνουν ενδείξεις φοροδιαφυγής του υπουργού, αλλά να μην ασχοληθούν με αυτό το θέμα.
Σε ό,τι αφορά, δε, την παρωδία των δύο διαφορετικών υπογραφών, την περασμένη Παρασκευή πηγές της οικονομικής εισαγγελίας που μίλησαν στην εφημερίδα «Documento» τις απέδωσαν όχι σε παρανομία, αλλά σε αβλεψία. Συγκεκριμένα υποστήριξαν πως στις 24/1/2022 παρείχαν στον Αδωνι Γεωργιάδη ένα αντίγραφο από το οποίο απουσίαζε μία γραμμή. Έτσι, στη συνέχεια ο υπουργός ζήτησε ένα δεύτερο αντίγραφο στις 2/2/2022, γι’ αυτό κι εκδόθηκε μία «ορθή επανάληψη» στην οποία ο κ. Καψιμάλης έβαλε εκ νέου υπογραφή. Το σενάριο αυτό, περί «ορθής επανάληψης», υποστήριξε την Παρασκευή το βράδυ με ανακοίνωση της και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, κρίνοντας το εντός τυπικού πλαισίου, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πως γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση, εντάσσεται στο σύνηθες και τυπικό πλαίσιο.
Φυσικά, στην ανακοίνωση της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επιχειρεί να αποκαταστήσει την εικόνα της Δικαιοσύνης, μόνο ως προς το τεχνικό κομμάτι του εγγράφου, χωρίς να υπεισέρχεται στον πυρήνα της υπόθεσης… όπου κείτονται «αδιευκρίνιστες» καταθέσεις. Και μέσα σε όλο αυτό κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε την Παρασκευή το πρωί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για να του μεταφέρει απλά την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της Δικαιοσύνης. Μία απλή και μόνη ανησυχία…