O Κυριάκος Μητσοτάκης στην απομόνωση, σκέφτεται τις πρόωρες κάλπες

Τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου και τριπλή αναμέτρηση

Must Read

Απομονωμένος ο πρωθυπουργός, χωρίς πολιτικούς συμμάχους, ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει στις εκλογές τον σκόπελο του 38% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, είναι ένας στόχος ανέφικτος, όχι μόνο στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, αλλά και στις -εκτός απροόπτου- επαναληπτικές, που θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία το 2019.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Στο Μαξίμου επανέρχονται αυτή την περίοδο συζητήσεις για δύο λύσεις, παρότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν διαψευστεί, και οι οποίες είναι:

  • Η τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ούτως ώστε το όριο της αυτοδυναμίας να πέσει στο 36%, από το 38% που είναι τώρα. Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός είναι αρνητικός σε αυτήν την εισήγηση.
  • Μία τρίτη εκλογική αναμέτρηση, ούτως ώστε με την πόλωση που θα υπάρξει, το αδιέξοδο και τον κίνδυνο ακυβερνησίας οι πολίτες να δώσουν το αναγκαίο ποσοστό στη Ν.Δ. (Μία λύση που θυμίζει τις εκλογές τον Απρίλιο του 1990, που προκάλεσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπου εξασφάλισε 150 έδρες, οι οποίες με την προσθήκη του Κατσίκη της ΔΗΑΝΑ έγιναν 151… Είχαν προηγηθεί οι εκλογές τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 1989).

Όμως και οι δύο αυτές λύσεις κρύβουν πολιτικό κόστος, γι’ αυτό αρκετοί είναι εκείνοι στο λεγόμενο «επιτελικό κράτος» που εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. Κυρίως η μείωση του ποσοστού αυτοδυναμίας, που, αν επιλεγεί ως λύση, θα στείλει μήνυμα ηττοπάθειας, σε μια περίοδο που το κλίμα για την κυβέρνηση είναι ήδη αρνητικό. Στη συζήτηση αυτή δεν λείπουν και οι όψιμες αναφορές-αιχμές ότι η κυβέρνηση βιάστηκε το 2019 να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Η δεύτερη λύση, αυτή της τρίτης κατά σειρά εκλογικής αναμέτρησης, μπορεί να φαίνεται ως πιο «ασφαλής», έχει όμως αρκετά τρωτά σημεία. Πρώτο από όλα την κούραση των ψηφοφόρων από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας, που μπορεί να αλλάξει την εκλογική τους προτίμηση. Δεύτερο την επιβάρυνση της οικονομίας, καθώς η χώρα για περισσότερους από δύο μήνες θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Τη λύση της τρίτης εκλογικής αναμέτρησης οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να την αποδεχθούν ως αναγκαία, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι τα ποσοστά της Ν.Δ. στις δύο προηγούμενες θα είναι ψηλά και κοντά στο 38%», λένε κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ.

Η λύση για κυβέρνηση συνεργασίας της Ν.Δ. με άλλο κόμμα δεν προκύπτει. Το ΚΙΝ.ΑΛ., στο οποίο προσέβλεπε μέχρι πρόσφατα ο πρωθυπουργός για κυβερνητική συνεργασία, πλέον δεν προσφέρεται, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ανάκαμψή του οφείλεται σε ένα σημαντικό ποσοστό και σε διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς αυτό. Ετσι εξηγούνται και οι συχνές επιθέσεις του πρωθυπουργού και υπουργών εναντίον του ΚΙΝΑΛ. Προς τα δεξιά υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο η Ελληνική Λύση, που ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη.

Παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι πρόθεσή του είναι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, οι δημοσκοπήσεις είναι εκείνες που θα συμβουλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πάρει τις τελικές του αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών χωρίς το ρίσκο της απώλειας της εξουσίας ή έστω το ρίσκο ενός «ανεπιθύμητου» κυβερνητικού εταίρου. Και οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες δείχνουν σταθερή μείωση των ποσοστών της Ν.Δ. και αντίστοιχη αύξηση της δυσαρέσκειας του κόσμου.

Η Ν.Δ. κινείται πλέον γύρω στο 32%-34%, ενώ η δυσαρέσκεια του κόσμου για τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία, την ακρίβεια και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες φτάνει μέχρι και το 72%. Σε αυτά, αν προστεθεί και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με έξι νάρκες εντός του 2022 (υψηλό χρέος, το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ευρωζώνη, μη επενδυτική βαθμίδα, αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ, επομένως πιο ακριβός δανεισμός κι εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων το 2023), τότε συμπεραίνεται ότι η εξάντληση της τετραετίας είναι ένας υπεραισιόδοξος στόχος.

7+1 μέτρα με άρωμα εκλογών

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, θυμίζει μάλλον προετοιμασία της κυβέρνησης για διεξαγωγή εκλογών εντός του 2022. Τροφή για αυτά τα σενάρια δεν είναι μόνο το προχθεσινό δημοσίευμα του «Euractiv», που, επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών, έκανε λόγο για εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022 και για κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά και στοχευμένα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και στοχευμένες κινήσεις, μεταξύ των οποίων είναι:

  1. Η επίσπευση της ανακοίνωσης της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 13%. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός είχε πει ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών…
  2. Η πρόσφατη ανακοίνωση για αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, και όχι από την 1η Ιουλίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, και μάλιστα σε ποσοστό που θα φτάσει στο 6%, όπως λένε οι πληροφορίες. Ο χρόνος της αύξησης έδωσε τροφή για σενάρια εκλογών τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Αν λάβει κάποιος υπόψη του το γεγονός ότι μία από τις βασικότερες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η θέσπιση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τότε καθίσταται σαφές ότι η συγκεκριμένη απόφαση εκλαμβάνει σαφές εκλογικό άρωμα.
  3. Οι συχνές περιοδείες που έχει αρχίσει ο πρωθυπουργός, όπως την Τρίτη που πήγε στη Θεσσαλονίκη.
  4. To voucher των 200 ευρώ σε 160.000 εκπαιδευτικούς για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Μέτρο σε στοχευμένη και πολυπληθή επαγγελματική κατηγορία.
  5. Η πρόσφατη ανακοίνωση από το Μαξίμου ότι το 2022 θα προσφερθούν επιπλέον 86.000 νέες θέσεις, μέσω 11 νέων προγραμμάτων, τα οποία θα αντλήσουν σχεδόν 590.000.000 ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά και μέσω επτά συνεχιζόμενων δράσεων.
  6. Η απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε Σώματα Ασφαλείας. Το μέτρο θα ισχύει και για αποζημιώσεις στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα, με τον Κ. Μητσοτάκη να δηλώνει πως «πρόκειται για ανακούφιση, που είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».
  7. Η επαναφορά του μέτρου της εγκατάστασης ειδικών φρουρών στα πανεπιστήμια που αποβλέπει στη συγκράτηση των διαρροών προς τα δεξιά της Ν.Δ.
  8. Eπίσης, η πανηγυρική υποδοχή των Rafale αυτό τον στόχο εξυπηρετούσε, συν το γεγονός της προβολής του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This