Εκτός ορίων ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς» των νησιών του Αιγαίου και γι’ αυτό η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, απειλώντας πως αν δεν σταματήσει (σ.σ. ο εξοπλισμός των νησιών), «τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών»!
Είπε στο TRT Haber ο Τσαβούσογλου:
«Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Τις στείλαμε, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, τονίσαμε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζει τον όρο. Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση.
Η Ελλάδα ουσιαστικά δέχεται αυτό που είναι, βλέπει απειλή από την Τουρκία και άρα γι’ αυτό παραβιάζει τον όρο. Θα αποτρέψει την απειλή με λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα που τοποθετεί στο νησί; Δεν λέει την αλήθεια.
Πάντα λέει ψέματα σε ανθρωπιστικά θέματα. Αν υπάρχει απειλή είναι από εκείνους. Δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε έτσι. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες, τη Συμφωνία της Λωζάνης, του Παρισιού. Φυσικά, θα ξεκινήσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο».
Σχόλιο ο Τσαβούσογλου έκανε και για το μεταναστευτικό και ειδικά για το γεγονός ότι η Τουρκία στέλνει συνεχώς μετανάστες στην Ελλάδα.
«Λένε ότι έρχονται πολλοί μετανάστες στην Ελλάδα. Τι να κάνουμε, να πετάξουμε στη θάλασσα 5 εκατομμύρια μετανάστες, υπάρχει τέτοια κατανόηση; Η άφιξη πολλών μεταναστών σημαίνει ότι όταν πάμε στη ρίζα των προβλημάτων, οι χώρες διέλευσης πρέπει πραγματικά να συνεργαστούν».
Τουρκολιβυκό μνημόνιο
«Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ», δήλωσε ακόμα Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Και προειδοποίησε πως οποιοσδήποτε θέλει να κάνει έρευνες στην περιοχή, θα κάνει μόνο με την άδεια της Άγκυρας!
«Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές. Κάποιες φορές τους μπλοκάραμε διπλωματικά. Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά.
Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το οτιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρετε άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας».
Δύο κράτη στην Κύπρο
Για το Κυπριακό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά: «Διαπραγματευτήκαμε 54 χρόνια για πολιτική ισότητα και ομοσπονδία και μετά από 54 χρόνια διαπραγματεύσεων δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε. Αφορμή για αυτό ήταν η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι αυτοί που έσπασαν τη συμφωνία του 1960».
Και τι δεν είπε το στόμα του:
«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα που παραχωρήθηκαν στους Τουρκοκύπριους στη συμφωνία του 1960. Διαταράσσοντας αυτά τα δικαιώματα στην πολιτική ισότητα, η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέτρεψε το τραπέζι σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Τώρα, κάναμε ειλικρινείς προσπάθειες για κυριαρχική ισότητα, αλλά είπαμε επίσης ότι δεν θα διαπραγματευτούμε ξανά για ομοσπονδία. Είπαμε, ‘Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία, πρέπει να την αξιοποιήσουμε σωστά’. Άλλωστε, αν διαπραγματευτούμε άλλα 100 χρόνια για την ομοσπονδία, δεν θα φτάσουμε πουθενά.
Τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε μια διαπραγμάτευση για την αναγνώριση των δικαιωμάτων που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους στο σύνταγμα του 1960 στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Τόσο ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ, όσο και εμείς, ως εγγυήτρια χώρα, εκφράσαμε τη θέση μας για αυτό το θέμα στην άτυπη συνάντηση 5+1 στη Γενεύη. Το λέμε σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν ψηφίσματα του ΣΑΗΕ, ναι, αλλά αυτά τα ψηφίσματα δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Τελικά, θα πάμε με αυτό μια ζωή; Είδαμε κάποιο πρόβλημα να έχει λύσει ο ΟΗΕ. Ή, εάν οι δύο πλευρές προσεγγίσουν αυτό το θέμα θετικά, δεν μπορούν να αλλάξουν τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ; Αλλάζει πολύ απλά.
Τα δύο κυρίαρχα κράτη αποφασίζουν μόνα τους τι είδους συνεργασία θα επιδιώξουν. Από τη στιγμή που συμβαίνει αυτό, είναι κάτι άλλο. Αυτή είναι η μόνη λύση. Εμείς, ως ΤΔΒΚ και ως Τουρκία, είμαστε αποφασισμένοι. Στις τελευταίες εκλογές, ο Ερσίν Τατάρ το υπερασπίστηκε αυτό και κέρδισε.
Δεν γνωρίζουμε πότε θα επιτευχθεί μόνιμη πολιτική λύση στην Κύπρο. Αλλά αν οι Ελληνοκύπριοι πουν ναι στο μοίρασμα του πλούτου (σ.σ. από τους υδρογονάνθρακες), είναι ειλικρινείς και ασκούν κάποια πίεση στους Έλληνες της ΕΕ, είναι πολύ εύκολο. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου μπορεί να διευθετηθεί μεταξύ των δύο μερών μέσω του μηχανισμού της ΕΕ ή του ΟΗΕ μέσω εταιρειών και από τις δύο πλευρές. Μετά από αυτό, δεν έχει σημασία ποιος έκανε τις εργασίες γεώτρησης και ποιος όχι.
Έτσι, το 51 τοις εκατό της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο θα επιλυόταν. Δυστυχώς, αν και η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε πολύ εποικοδομητικές προτάσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά τις απέρριψε ως προς το μοίρασμα.
Ο λόγος είναι σίγουρα ότι το μέλος της Ε.Ε. (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) έγινε μέλος παράνομα. Δεδομένου ότι λαμβάνει άνευ όρων υποστήριξη στο πνεύμα της αλληλεγγύης εντός της οργάνωσης, δεν την αποδέχεται (σ.σ. τη λύση α λα Τούρκα) με κακομαθημένο τρόπο».