Μάλλον ως «μάννα εξ ουρανού» είδαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το πρωθυπουργικό επιτελείο όσα είπε ο Πέτρος Δούκας για τα λεφτά σε τσάντες, που μοίραζε η τότε κυβέρνηση στους πυρόπληκτους της Ηλείας το 2007, και τα γέλια του Σπήλιου Λιβανού, που μίλησε για… εποποιία.
Και τα είδαν ως «μάννα εξ ουρανού» γιατί έδωσαν την ευκαιρία στον πρωθυπουργό, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για το ίδιο και την κυβέρνηση, να προβάλει την εικόνα ενός άτεγκτου και αποφασιστικού ηγέτη σε θέματα ήθους, αρχών και αξιών!
Ετσι, λοιπόν, μάθαμε ότι ο πρωθυπουργός κινείται με βάση έναν αξιακό κώδικα, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται συμπεριφορές σαν του κ. Λιβανού και του κ. Δούκα…
Ηταν πράγματι έκπληξη αυτή η αναφορά περί «αξιακού κώδικα», καθώς δεν μας είχε συνηθίσει να τον επικαλείται μέχρι τώρα, πολύ περισσότερο να διώχνει υπουργούς και στελέχη του επειδή τον παραβιάζουν.
Είναι όμως ένας επιλεκτικός αξιακός κώδικας, γιατί, αν ανατρέξει κανείς στα πεπραγμένα κυβερνητικών στελεχών, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης αυτά τα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, θα βρει αρκετές περιπτώσεις όπου παραβιάστηκε, χωρίς ο ίδιος να ενοχληθεί.
Και, κατά διαβολική σύμπτωση, κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις είναι πρόσφατες, φρέσκες και απασχολούν ακόμα την επικαιρότητα.
Ούτε μία παραίτηση
- Αυτός ο αξιακός κώδικας δεν περιλαμβάνει την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι, ούτε την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης πάλι για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην πρόσφατη χιονόπτωση στη Αττική. Και ούτε λόγος για έστω μία παραίτηση!
- Αυτός ο αξιακός κώδικας δεν περιλαμβάνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τους 24.000 ανθρώπους που πέθαναν από τον κορονοϊό, πολλοί εκ των οποίων εκτός ΜΕΘ, σε απλούς θαλάμους, στους διαδρόμους νοσοκομείων ή ακόμα και στο σπίτι, αβοήθητοι…
- Δεν περιλαμβάνει ούτε τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, που, εν μέσω χιλιάδων θανάτων, είχε δηλώσει ότι «δεν μπορούμε μέσα σε έναν χρόνο -και δεν υπάρχει και λόγος- να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές Σύστημα Υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ».
- Ούτε τον Στέλιο Πέτσα, που είχε δηλώσει παλαιότερα «αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια για ΜΕΘ».
- Ούτε τον Γιώργο Γεραπετρίτη -πάλι-, που είχε δηλώσει πως «αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45%-50%».
Κι όλα αυτά ενώ πεθαίνουν 100 άνθρωποι κάθε μέρα, πολλοί εκ των οποίων εκτός ΜΕΘ, και η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στη θνησιμότητα ανά εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη.
- Αυτός ο κώδικας αξιών δεν περιλαμβάνει ούτε τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, η εταιρία του οποίου «Ελληνική Αγωγή» παίρνει έγκριση από το υπουργείο Παιδείας για την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έστω και προαιρετικά, σε μαθητές του δημοτικού. Ούτε φυσικά την αρμόδια υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που δεν είδε κάτι μεμπτό και δεν μπήκε στον κόπο να κάνει δήλωση.
- Αυτός ο κώδικας αξιών δεν περιλαμβάνει τακτικές πελατειακού κράτους, ρουσφέτια και ψηφοθηρία, όπως του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος σε προεκλογική του ομιλία καλούσε τοπικά κομματικά στελέχη να υπενθυμίσουν σε πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ. ότι ωφελήθηκαν από τις κυβερνήσεις της παράταξης, είτε με διορισμούς είτε με συμβάσεις, και γι’ αυτό πρέπει να την ξαναψηφίσουν. Εκτός κι αν, επειδή έγινε το 2012, θεωρείται ξεχασμένο γεγονός….
- Αυτός ο αξιακός κώδικας απαλλάσσει την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τις ευθύνες της για τον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη (που δικάζεται αυτές τις μέρες με την κατηγορία του βιασμού ανηλίκων) στη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και, κυρίως, για το γεγονός ότι δεν τον έδιωξε αμέσως όταν έγινε η πρώτη καταγγελία σε βάρος του.
- Επίσης, αυτός ο αξιακός κώδικας θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να λέει σήμερα, ανερυθρίαστα, ένας κορυφαίος υπουργός, ο Αδωνις Γεωργιάδης, πως το 2007, επειδή ήταν μικρός (35 χρόνων…) και ήθελε να βγει βουλευτής, κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ως τη χειρότερη που πέρασε ποτέ από τον τόπο και τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ως Νέρωνα της Ελλάδας.
- Αυτός ο αξιακός κώδικας του δίνει το δικαίωμα να βγάζει καταδικαστικές αποφάσεις από το βήμα της Βουλής για δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους, λέγοντας στους πολιτικούς του αντιπάλους ότι «αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, λέγεται συμμορία. Δεν λέγεται ελευθεροτυπία, αλλά ελευθεροδολοφονία… Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά».
Αυτός ο αξιακός κώδικας είναι a la carte και επικροτεί το ρηθέν «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!
SMS με υπόδικο
Αυτός ο αξιακός κώδικας δεν περιλαμβάνει τις εγκάρδιες επικοινωνίες, μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον υπόδικο Μένιο Φουρθιώτη, τον οποίο ο υπουργός -και «αντ’ αυτού» τού πρωθυπουργού- ενημερώνει ο ίδιος, προσωπικά, για την πορεία ενός νομοσχεδίου, αναφέροντας και άλλους τρεις υπουργούς.
- Ούτε περιλαμβάνει την επικοινωνία του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Νίκο Ρωμανό με τον υπόδικο Φουρθιώτη, που του κάνει και υποδείξεις για την παρουσίαση ενός ρεπορτάζ, αλλά και τον ενθαρρύνει λέγοντάς του «μη μασάς», σαν να είναι κολλητοί φίλοι.
Ο «λεκές» και ο «μη σώσεις»
Ο αξιακός κώδικας του πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνει τον βουλευτή της Ν.Δ. Στράτο Σιμόπουλο, που χαρακτήρισε πριν από μερικές μέρες «λεκέ» τον μεγάλο αριθμό νεκρών από κορονοϊό.
Ούτε φυσικά τον Αδωνι Γεωργιάδη, που είχε επιτεθεί με εξωφρενικό, εμπαθή και απαξιωτικό τρόπο στους ανεμβολίαστους, λέγοντας: «Δεν θέλεις, κύριε, να εμβολιαστείς; Μη σώσεις! Τέρμα!»
Πάνος Σώκος