Διαγράφει τους «Βορειοηπειρώτες» το Υπουργείο Εξωτερικών για να δείξει ότι έχει καλούς τρόπους στον κολλητό του Ερντογάν, πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα;
Το αυτοκτονικό αυτό λάθος γίνεται μάλιστα στη χειρότερη δυνατή χρονική συγκυρία, με βάση όσα συμβαίνουν ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, όπου ο ρόλος των εθνικών μειονοτήτων αποκτά ειδικό βάρος.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη μετονομασία μιας πλατείας της Λάρισας ως «Πλατείας Ηρώων Βορείου Ηπείρου», το υπουργείο Εξωτερικών απαντά:
«Ως προς την ονομασία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών, τόσο στην εσωτερική του αλληλογραφία όσο και στις διεθνείς επαφές, χρησιμοποιεί τον όρο “Ελληνική Εθνική Μειονότητα” (Greek National Minority στην αγγλική). Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται και από την Αλβανία στις σχετικές με τη μειονοτική προστασία εκθέσεις της, ιδίως προς τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Διεθνούς Σύμβασης – Πλαισίου για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης). Στην ελληνική εσωτερική νομοθεσία, εκτός του προαναφερθέντος όρου, έχει χρησιμοποιηθεί και ο όρος “ελληνική μειονότητα της Αλβανίας”. Ο όρος “Βόρεια Ηπειρος” δεν χρησιμοποιείται στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία».
Εντύπωση προκαλεί ότι το υπουργείο επιλέγει να μην απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε ο δήμαρχος, αν ο όρος «Βόρεια Ήπειρος» μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον δήμο, ζητώντας μάλιστα διευκρινίσεις για το αν αυτός ο όρος συμφωνεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, όπως έχουν αναληφθεί σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο.
Αποφεύγοντας να πει το αυτονόητο, ότι δηλαδή κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τον όρο «Βόρειος Ήπειρος» ή «Βορειοηπειρώτες», που επανειλημμένα έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και μέσα στην ελληνική Βουλή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «Βορειοηπειρώτες αδελφούς μας».
https://youtu.be/pLkynffjK9k
Είναι, άραγε, «εκτός εθνικής γραμμής» ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι «εντός γραμμής» ο δήμαρχος Λάρισας, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών;
Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι η «κατάργηση» του όρου «Βόρειος Ήπειρος» αποτελεί βασική επιδίωξη του αλβανικού κράτους, που έχει σκοπό να «ξεριζώσει» από τα χώματά τους τους Έλληνες ή, τουλάχιστον, να τους αποσυνδέσει από αυτά. Κάτι το οποίο γίνεται ξεκάθαρο και από όσα συμβαίνουν με το ανεπίλυτο περιουσιακό ζήτημα.
Δεν μπορεί, πάντως, κανείς να ξεχνά την περίπτωση Κατσίφα, που ήταν και η αφορμή για το θέμα που ξεκίνησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας και συγκεκριμένα από την παράταξη «Λαρισαίων Κοινό», η οποία αρχικά είχε ζητήσει να δοθεί σε μια πλατεία το όνομα του Κωνσταντίνου Κατσίφα και στο ψήφισμα που είχε φέρει σημείωνε πως «η δολοφονία του είχε ως στόχο να τρομοκρατήσει τους Βορειοηπειρώτες, ώστε να τραπούν σε φυγή και να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, αποσκοπώντας στον αφελληνισμό της περιοχής».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η φοβική αυτή προσέγγιση του Υπουργείου Εξωτερικών στο συγκεκριμένο ζήτημα -η οποία δίνει το δικαίωμα σε δημάρχους σαν αυτόν της Λάρισας να βάζουν εμπόδιο ακόμη και στο να υπάρξει ένα μνημείο τιμής για τους Έλληνες αδελφούς μας στα προκεχωρημένα φυλάκια του Ελληνισμού- γίνεται ακόμα χειρότερη, αν την αντιπαραθέσει κανείς με τη χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας μας για το μνημείο του «ερντογανικού ήρωα» στη Θράκη.
Δεν επιτρέπεται, δηλαδή, στη χώρα μας να έχει μνημεία για Βορειοηπειρώτες, αλλά έχει για… οπαδούς του Ερντογάν, που «έπεσαν» για να προστατεύσουν την αυταρχική του εξουσία.