Κατώτερη των περιστάσεων αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τόσο στα μείζονα θέματα όσο και σε ζητήματα της καθημερινότητας, ο πρωθυπουργός και η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών του «περνούν» κάτω από τον πήχη, απογοητεύοντας αλλά και εξοργίζοντας τους πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν τον Ιούλιο του 2019 για να αλλάξουν τη χώρα μετά από μια κακή πενταετία διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλά έχουν συμβεί αυτό το διάστημα, πολλά, επίσης, αυτά που δεν έχουν γίνει (ενώ θα έπρεπε), με κάποιους από τους υπουργούς να ξεχωρίζουν για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις γκάφες τους. Ξεχωρίσαμε 11 εξ αυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν κάλλιστα να παρομοιαστούν με μια ποδοσφαιρική ομάδα με κακούς παίκτες και ανεπαρκή προπονητή, που βαδίζει ολοταχώς προς τον… υποβιβασμό!
Ο… σοφός του επιτελικού κράτους
- 1. Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας
Ο «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού παρουσιάστηκε στην αρχή ως ο «σοφός» του επιτελικού κράτους. Όμως αποδείχθηκε πολύ λίγος. Η συχνή επικοινωνία που είχε με τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, τον οποίο ενημέρωνε ακόμα και για την πορεία νομοσχεδίων, ήταν η τελευταία μέχρι την επόμενη πράξη μιας αποτυχημένης υπουργικής πορείας. Η πιο επικίνδυνη, όμως, εθνικά άποψη που έχει εκφράσει, είναι ότι η «κόκκινη γραμμή στο Αιγαίο είναι τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια», ενώ είχε χαρακτηρίσει «εύκολους λεονταρισμούς» την επέκταση μονομερώς στα 12 μίλια.
Αν και συνταγματολόγος αγνοεί βασικά πράγματα, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο είπε στη Βουλή πως, ακόμα και να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, τίποτα δεν θα άλλαζε, γιατί οι διερευνητικές εντολές θα κατέληγαν στην ίδια κυβέρνηση, κάτι που δεν ισχύει. Σε αυτόν τον… σοφό ανήκει και η προκλητική άποψη πως αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε και πιο πολλούς νεκρούς από την πανδημία.
«Μην μιλάς και πολύ»
- 2. Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης
Τι να πρωτογράψει κανείς γι’ αυτόν που ήδη έχει αρχίσει να ενοχλεί και το Μάξιμου με τις προκλητικές απόψεις του, καθώς μόλις προχθές ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έγραψε ότι του διαμηνύθηκε να μη μιλάει και πολύ. Εχει χάσει τον έλεγχο της ακρίβειας και ρίχνει τις ευθύνες στην Αριστερά, στο ΣτΕ που ακύρωσε την εκτροπή του Αχελώου και δεν έγιναν υδροηλεκτρικά έργα, στους θεσμούς της χώρας, στους καταναλωτές, στη διεθνή συγκυρία, αλλά ποτέ στον εαυτό του.
Αρνείται ακόμα και σήμερα ότι υπάρχει ακρίβεια, λέγοντας πως στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές τού ζητάνε να βγουν μαζί του φωτογραφίες και δεν διαμαρτύρονται, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο ολιγώρησε στη λήψη μέτρων, λέγοντας ότι σε έναν μήνα η ακρίβεια θα υποχωρήσει, κάτι που επαναλαμβάνει συχνά.
Ο άνθρωπος που είπε για τους ανεμβολίαστους «να μη σώσουν να εμβολιαστούν»… είναι ακόμα υπουργός και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Ο γνωστός για τις κωλοτούμπες του υπουργός έχει γίνει και ο πιο θερμός υποστηρικτής της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών από φανατικός πολέμιός της μέχρι το 2019.
Το ξεπούλημα του ΕΣΥ
- 3. Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας
Ο τελευταίος της τριπλέτας του ΛΑΟΣ (Άδωνις, Βορίδης, Πλεύρης) μπήκε στην κυβέρνηση πριν από έξι μήνες επειδή τη μέχρι τότε αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας έπρεπε κάποιος να τη χρεωθεί, δηλαδή ο προκάτοχός του Βασίλης Κικίλιας. Όμως μέσα σε έξι μόλις μήνες οι θάνατοι σχεδόν διπλασιάστηκαν (από 13.000 που ήταν είναι πλέον 25.000) και η πανδημία έχει αφεθεί να αλωνίζει.
Στην πραγματικότητα μπήκε στην κυβέρνηση για να προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, το οποίο εγκαταλείπεται μέρα με τη μέρα στην τύχη του και εν μέσω πανδημίας. Ο ίδιος έχει δηλώσει, εξάλλου, ότι θα κρατηθούν σε λειτουργία όσα νοσοκομεία είναι απαραίτητα και ότι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ είναι πολιτική της κυβέρνησης.
Ηδη έχει κάνει τα πρώτα βήματα με το άνοιγμα του ΕΣΥ στους επιχειρηματίες υγείας μέσω των ΣΔΙΤ, με την αλλαγή νομικού καθεστώτος των δημόσιων νοσοκομείων (ΝΠΙΔ) και με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών που ισχύουν από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ (Ν.1397/1983).
Άκρως προκλητικός
- 4. Ακης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας
Αν και έχει καλές σπουδές, δεν έκανε καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Από σύμβουλος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα, έπειτα στέλεχος του ΣΕΒ και στο τέλος πολυπράγμων υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είχε επιτεθεί στην εισαγγελέα Α. Δόγκα της δίκης για τη δολοφονία της Ελενης Τοπαλούδη, λέγοντας ότι ταυτίστηκε με το θύμα, κάνοντας ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Σκόπιμη ενέργεια; απειρία; έλλειψη πολιτικού ενστίκτου; Έπρεπε να είχε πάει σπίτι του.
Πρόσφατα εντελώς ανερυθρίαστα δήλωσε ότι δεν έχει σημασία αν ο πρωθυπουργός διάβασε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ, ενώ παλιότερα, με κυνικό τρόπο και με την πανδημία να σκοτώνει κάθε μέρα πολλούς ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, είχε δηλώσει ότι δεν χρειαζόμαστε ένα ΕΣΥ πολυτελείας.
Αυτά είναι ένα μικρό δείγμα των προκλητικών παρεμβάσεών του. Δεν έχει συμπάθειες στον κομματικό μηχανισμό ούτε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Τον θεωρούν υπερτιμημένο και άνθρωπο του σημιτικού εκσυγχρονισμού, από αυτούς που κάνουν κουμάντο πλέον στο Μαξίμου, και του χρεώνουν υπέρμετρη αλαζονεία.
Ο «προφήτης» της ενέργειας
- 5. Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Ο άνθρωπος για τις «δύσκολες» και… περίεργες αποστολές, που μέσα σε 2,5 χρόνια κατόρθωσε ουκ ολίγα. Χαρακτηριστικά, το προκλητικό ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ, το περιβόητο εργασιακό νομοσχέδιο και η επέλαση των golden boys στον ΕΦΚΑ με μισθούς-πρόκληση, 8.134 ευρώ τον μήνα!
Μπορεί οι λογαριασμοί της ΔΕΗ να προκαλούν… ίλιγγο, ο ίδιος, όμως, τον Σεπτέμβριο του 2020 ζητούσε να «πάμε σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να πέσουν οι τιμές»! Η επιχείρηση, κατά τον κ. Χατζηδάκη, είναι «παράδειγμα επιτυχίας» για την οικονομία και τη χώρα, ενώ έχει υποστηρίξει πως «όλοι αναγνωρίζουν ότι η ΔΕΗ είναι ένα success story».
Στα εργασιακά επικαλείται το Βέλγιο, που καθιέρωσε την τετραήμερη εργασία, και περήφανα δηλώνει ότι «το ίδιο ακριβώς καθιερώσαμε και εμείς πριν από οκτώ μήνες με τον νόμο για την προστασία της εργασίας, αλλά μας περνούσαν γενεές δεκατέσσερις». Αυτό που δεν λέει είναι ότι η βελγική ρύθμιση δεν προβλέπει καμία μείωση μισθού. Αντιθέτως, ο νόμος Χατζηδάκη που έφερε τις ατομικές συμβάσεις συμψηφίζει τις δύο ώρες εργασίας πέραν του οκταώρου με ρεπό.
Το δυνατό… μεγάφωνο
- 6. Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών
Είναι το πιο δυνατό… μεγάφωνο κάθε κυβερνητικής αστοχίας, σε σημείο που να λέγεται στους διαδρόμους της Βουλής ότι ο υπουργός αυτός δεν έχει δική του σκέψη και κρίση. Θα τον συνοδεύει πάντα το σκάνδαλο με τη λίστα Πέτσα, μέσω της οποίας χρύσωσε τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ και έδωσε χρήματα ακόμη και στον Φουρθιώτη.
Πριν από μερικές ημέρες με θρασύτητα κρύφτηκε πίσω από το πόρισμα, που ψήφισε μόνη της η Ν.Δ., για να ισχυριστεί ότι «από εκεί είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε καμία πολιτική παρέμβαση».
Κληθείς παλαιότερα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντήσει στην ερώτηση «Υπάρχει μία Navtex που αγγίζει τα 6,5 ναυτικά μίλια έξω από το Καστελόριζο, αυτό είναι όριο για εμάς; Το επιτρέπουμε;», είχε πει ότι «το θέμα οριοθέτησης μιας Navtex δεν έχει σημασία πόσα ναυτικά μίλια είναι μακριά από ένα νησί, εν προκειμένω από το Καστελόριζο, αλλά αν είναι παράνομη ή όχι. Εν προκειμένω έχουμε μία παράνομη τουρκική Navtex…». Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική του θα μπορούσαν οι Τούρκοι να εκδώσουν και Navtex στο Σούνιο!
Ολα μπάχαλο
- 7. Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας
Ακόμα και εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν έχει πολλές συμπάθειες. Κατηγορείται για την ιδιαίτερη κλίση που έχει προς τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ συχνά προχωρά σε αποσπασματικές και δίχως σχεδιασμό κινήσεις, χωρίς προηγουμένως να προηγηθούν τα βασικά.
Πρόσφατα, μετά τις πολλές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή της για τη μετατροπή του 26ου Γυμνασίου Αθηνών σε πειραματικό, ανέκρουσε πρύμναν και ακύρωσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Αλγεινή εικόνα, εξάλλου, αποτέλεσε η στάση της σε εκδήλωση στην Ξάνθη, όταν με μία βίαιη κίνηση τράβηξε με άγαρμπο τρόπο την ελληνική σημαία από το μνημείο για τους Εβραίους για να το ξεσκεπάσει και την άφησε βιαστικά να σύρεται στο έδαφος.
Πέρα από το φιάσκο με τις σχολικές μάσκες και την αστοχία στο χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια των μαθητών με tablets, η υπουργός Παιδείας από την αρχή της υγειονομικής κρίσης μέχρι σήμερα κατηγορείται ότι έχει προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς.
«Οι φτωχοί δεν έχουν αμάξι»
- 8. Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
Φανατικός υπέρμαχος των μνημονίων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Δράσης τακτικά προκαλεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Κάτι τέτοιο έκανε στις αρχές του μήνα, υπογραμμίζοντας με πάθος ότι η κυβέρνηση δεν μειώνει τον φόρο στα καύσιμα γιατί οι φτωχοί… δεν έχουν αμάξι!
Ο κ. Σκυλακάκης διαρκώς φαίνεται να είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς αγνοεί ακόμα και τα βασικά. Όπως, για παράδειγμα, πέρυσι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, όταν ισχυρίστηκε ότι οι νοσηλευτές που παλεύουν να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά ανήκουν ήδη σε αυτήν την κατηγορία.
Ενδιαφέρουσα, εξάλλου, και η τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, όταν, ως… ειδικός, προανήγγειλε το τέλος της πανδημίας. «Κάναμε μία επιλογή και είπαμε ότι το 2022 θα είναι έτος λήξης της πανδημίας, τουλάχιστον στην οικονομική της επίπτωση», είπε, συμπληρώνοντας ότι έκαναν την εκτίμηση… ως σώφρονες.
Διχάζει τους Ελληνες
- 9. Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: Από τη μία έχει πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τους έχει… απελευθερώσει στο κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής, και, από την άλλη, επιμένει με κάθε τρόπο να δημιουργηθούν υπερδομές στις ακριτικές περιοχές.
Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για περίεργη εμμονή του υπουργού, ο οποίος έχει καταφέρει να διχάσει τις τοπικές κοινωνίες. Έντονα κατακρίθηκε, εξάλλου, με το… γινάτι του να υποδεχτούμε και να νομιμοποιήσουμε χιλιάδες υπηκόους από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές για να εργαστούν στην Ελλάδα.
Επικαλούμενος τις «ανάγκες» των αγροτών, των ξενοδόχων και των εμπλεκομένων με κατασκευαστικά έργα σε εργατικό δυναμικό, αλλά και της βούλησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απελάσεις των παρανόμων μεταναστών, πανηγύριζε για τις συμφωνίες, οι οποίες πάντως (τουλάχιστον αυτή με το Πακιστάν), όπως αποκάλυψε η υφυπουργός του, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν.
Εμμονή με τον Λιγνάδη
- 10. Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού
Τούτες τις ημέρες που αρχίζει η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί στο γεγονός ότι η ίδια τον είχε επιλέξει για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. «Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου» είχε πει πέρυσι τον Μάρτιο στη Βουλή.
Κυρίως, όμως, δεν μπορεί να μη σχολιαστεί αρνητικά το γεγονός ότι, όταν άρχισαν να βγαίνουν οι καταγγελίες εναντίον του για βιασμούς ανηλίκων, τον διατήρησε για πολλές ημέρες στη θέση του και καθυστέρησε να τον διώξει.
Όμως, η κυρία Μενδώνη θα μείνει στην… Ιστορία του Υπουργείου Πολιτισμού και ως η υπουργός που τσιμεντάρισε την Ακρόπολη, μία πράξη που έχει σχολιαστεί αρνητικά κι από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου…
Το χαρτί που «κάηκε»
- 11. Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Ο εκ μεταγραφής Κύπριος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης, που τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση το καλοκαίρι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και στη Βαρυμπόμπη για να αξιοποιήσει την… εμπειρία του στη διαχείριση της «Ελπίδας», της κακοκαιρίας του Ιανουαρίου, αποδείχθηκε ανεπαρκέστατος.
Ο άνθρωπος που παρουσιάστηκε ως μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού (και υπέρμαχος του εθνοκτόνου Σχεδίου Ανάν, για να μην ξεχνιόμαστε), χρεώνεται το σύνολο της ιστορικής αποτυχίας του κράτους.
Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα, επικαλέστηκε διάφορες δικαιολογίες, ενώ έσπευσε να υιοθετήσει τη ρητορική της «καμένης γης» που του άφησαν οι προηγούμενοι, λέγοντας ότι η χώρα δεν έχει τις υποδομές για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα έντονα φαινόμενα.