Στραμμένα στην κομβικής σημασίας συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη–Ταγίπ Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, είναι τα βλέμματα όλων, στη σκιά του πολέμου που μαίνεται για 18η μέρα στην Ουκρανία.
Η συνάντηση των δύο ανδρών, είναι η τέταρτη μέσα σε τρία χρόνια και εκτιμάται ότι είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη λόγω των εξελίξεων σε όλο το φάσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός μετέβη πριν από λίγη ώρα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη
Αυτήν την ώρα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.
Στις 13:00 θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Η συνάντηση θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο στα Θεραπειά της Πόλης, με θέα τον Βόσπορο, όπου ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ, όταν εκείνη πραγματοποίησε το τελευταίο της ταξίδι πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία της Γερμανία.
Στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.
«Ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση»
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται σε αυτό το ραντεβού με διάθεση για διάλογο αλλά με ρεαλιστικές προσδοκίες, καθώς το προηγούμενο διάστημα Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προχωρήσει σε ένα μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων. Η Άγκυρα έχει επιχειρήσει να ανοίξει όλη την ατζέντα των θεμάτων, με προκλητικές αναφορές στην αποστρατικοποίηση των νησιών και με αναβίωση της ρητορικής περί «γαλάζιας πατρίδας».
Από την πλευρά της κυβέρνησης αυτό που τονίζεται είναι πως πρόκειται για μια συνάντηση επιβεβλημένη διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Μάλιστα, τα προηγούμενα 24ωρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί, όπως έχει σημειώσει δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν.
Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Όπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις.