Στην άμμο τα θεμέλια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Δύο ημέρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη, η Άγκυρα ενημέρωνε τους διεθνείς οργανισμούς ότι η Ελλάδα... παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων

Must Read

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στην Κωνσταντινούπολη ότι «θα υπάρξει πρόοδος στα Ελληνοτουρκικά».

Οι ενέργειες Ερντογάν ακριβώς ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ την επίσκεψη Μητσοτάκη δείχνουν ότι η Άγκυρα εννοεί την πρόοδο αυτή μόνον ως παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αυτή δεν απαντά στις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Στις 11 Μαρτίου 2022, δύο ημέρες πριν από την αναχώρηση Μητσοτάκη για την Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα με την Αγγελία Α 1486/11 Μαρτίου 2022 ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς (ΟHE, ICAO, IMO, EUROCONTROL, NATO, E.E. ECAC κ.λπ.) ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Και τούτο διότι, μολονότι οι Συνθήκες επιβάλλουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στα νησιά του Αν. Αιγαίου, εντούτοις η Ελλάδα εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά AHIKERYA (NICARIA), BATNOZ (PATMOS), BOZBABA (AYA EVSTRATIOS), IPSARA (PSARA), TASOZ (TASOS), INSTANBULYA (STAMPALIA), LIMNI (LEMNOS) και SAKIZ (CHIOS).

Για την Αγγελία Α1486, την οποία αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία» και στην οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί τουρκικά ονόματα για τα οκτώ αυτά ελληνικά νησιά, επισημαίνονται τα εξής: Η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 περί Στενών που επέβαλε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης σε Λήμνο, Σαμοθράκη, Ίμβρο, Τένεδο και Λαγούσες, την οποία επικαλείται η Τουρκία στην αγγελία της, έχει αντικατασταθεί (καταργηθεί) από τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση στην απαντητική Αγγελία Α0713/11 Μαρτίου 2022, που εξέδωσε, ουδέν αναφέρει για τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, με την οποία ήρθη οριστικώς το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και της Σαμοθράκης.
Επιπροσθέτως, υπάρχουν δύο νομικές γνωματεύσεις το 2000 του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ που αναγράφουν ότι με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 ήρθη οριστικώς το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου.

Αρνείται πεισματικά

Το αξιοπερίεργο και ανεξήγητο στοιχείο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αρέσκεται σε μακροσκελείς και αόριστες απαντήσεις, αλλά αρνείται πεισματικά να επικαλεστεί τη Σύμβαση του Μοντρέ και τις σχετικές γνωματεύσεις ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, ώστε να τις χωνέψει ο Ερντογάν και παράλληλα να διασφαλιστεί η ελληνική κυριαρχία των νήσων του Αν. Αιγαίου.

Η Τουρκία εντάσσει στη Συνθήκη της Λωζάννης αυθαίρετα τη Θάσο, τον Αη Στράτη και τα Ψαρά, μολονότι τα νησιά αυτά δεν περιλαμβάνονται σε ΚΑΜΙΑ Συνθήκη ή Σύμβαση. Η κυβέρνηση δεν αντιδρά και δεν απαντά στη νέα αυτή τουρκική πονηριά, με αποτέλεσμα να αποθρασύνεται ακόμα περισσότερο ο Ερντογάν, που είναι ικανός να απαιτήσει π.χ. την αποστρατιωτικοποίηση… και της Άνδρου (η οποία ομοίως δεν περιλαμβάνεται σε καμία Συνθήκη ή Σύμβαση).

Και τούτο διότι, όταν το 2006 το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε και εφάρμοσε τη θέση της Τουρκίας ότι ο Αη Στράτης τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε έκτοτε, εφαρμόζοντας την πάγια ανεύθυνη πολιτική μεταβίβασης του προβλήματος και της επίλυσής του… στην επόμενη κυβέρνηση και η επόμενη… στη μεθεπόμενη, δηλαδή στον κανέναν, με αποτέλεσμα να εδραιώνεται μια κατάσταση φρενοκομείου σε βάρος της χώρας και το ΝΑΤΟ να αποτελεί τρελάδικο υπέρ της Τουρκίας.

Γνωματεύσεις του ΝΑΤΟ

Και τούτο διότι, όπως είναι γνωστό, από το 1980 μέχρι το 2000 το ΝΑΤΟ είχε εκδώσει τρεις παράνομες διαταγές, με τις οποίες καθόριζε ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδόλως αντέδρασαν.

Όμως, το 2000 στη νατοϊκή άσκηση DG 2000 o νομικός σύμβουλος του ανώτατου νατοϊκού διοικητή Αεροπορικών Δυνάμεων Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ (AIRSOUTH) σμήναρχος Goleman εξέδωσε γνωμάτευση, η οποία αναγράφει ότι «…η Λήμνος δεν τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, διότι αυτό ήρθη οριστικώς με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936». Δηλαδή το ΝΑΤΟ αποτελεί ανοιχτό φρενοκομείο, αφού μέχρι το 2000 καθορίζει ότι η Λήμνος είναι αποστρατιωτικοποιημένη, το 2000 καθορίζει ότι δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένη, αλλά το 2006 επανέρχεται το ΝΑΤΟ και καθιστά όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου αποστρατιωτικοποιημένα!

Παρά ταύτα, καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν αξιοποίησε τη γνωμάτευση Goleman, ούτε επίσης τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του ΝΑΤΟ Ericsson, που γνωμάτευσε ότι η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία και η Σάμος δεν τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Η ελληνική απάντηση

(πάνω) η τουρκική ΝΟΤΑΜ της 11ης Μαρτίου – (δεξιά) η ελληνική απάντηση – (κάτω) η τουρκική ΝΟΤΑΜ της 15ης Μαρτίου

Αντ’ αυτών, η Αθήνα έδωσε στην παρούσα τουρκική αγγελία μια απάντηση που ξεπερνά τα όρια επικίνδυνης γελοιότητας. Η κυβέρνηση στη διεθνή Αγγελία Α0713/11 Μαρτίου 2022 αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση από καμιά διεθνή Συνθήκη ή Σύμβαση ΣΕ ΙΣΧΥ για αποστρατιωτικοποίηση αυτών των περιοχών» και ακόμα ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί ΛΑΘΟΣ (FALSE) ονομασίες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων ελληνικών νησιών».

Δι’ αυτού του τρόπου η κυβέρνηση τσουβαλιάζει όλα τα νησιά στις Συνθήκες, μολονότι Θάσος, Αη Στράτης και Ψαρά δεν περιλαμβάνονται σε καμιά Συνθήκη ή Σύμβαση. Η αναφορά στην ελληνική Αγγελία Α0713/22 ότι δεν υπάρχει Συνθήκη ή Σύμβαση ΣΕ ΙΣΧΥ που να επιβάλλει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στα νησιά είναι ψευδής και επικίνδυνη και δηλώνει ότι οι Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων δεν είναι σε ισχύ (δηλαδή τις καταργεί), την ώρα που η Συνθήκη της Λωζάννης είναι σε ισχύ και επιβάλλει μερική αποστρατιωτικοποίηση και η Συνθήκη των Παρισίων είναι σε ισχύ και επιβάλλει άδικα πολύ σκληρή και αυστηρή αποστρατιωτικοποίηση.

Ετσι, ο κακόβουλος Ερντογάν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι, αφού τις δύο αυτές Συνθήκες τις καταργεί (δεν είναι σε ισχύ) σε διεθνές πλαίσιο η Ελλάδα, ας καθίσουμε τώρα να τις φτιάξουμε από την αρχή. Επιπροσθέτως, μολονότι η Άγκυρα αναφέρει τα ελληνικά νησιά με τουρκικά ονόματα, η κυβέρνηση δεν αναφέρεται σε αυτά με τις ελληνικές ονομασίες τους και τα αναγράφει ως «περιοχές» και δηλώνει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί «λάθος ονόματα». Ωστόσο η Άγκυρα δεν χρησιμοποιεί λάθος ονόματα, αλλά τις τουρκικές ονομασίες, λες και τα νησιά είναι τουρκικά

Ο συνδυασμός της σημερινής θέσης της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν Συνθήκες σε ισχύ που να επιβάλλουν αποστρατιωτικοποίηση των νήσων, μαζί με την επικίνδυνη τοποθέτηση Δένδια στην Άγκυρα ότι εξοπλίζουμε τα νησιά διότι δεχόμαστε απειλή, οδηγεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα στον Καιάδα, εκτός αν η κυβέρνηση από τον Μάιο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2022 έχει αποφασίσει την κατάργηση των Συνθηκών, χωρίς να ενημερώσει κανέναν.

Νέα ψυχρολουσία δύο μέρες μετά τη συνάντηση

Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μπήκαν τα θεμέλια για βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όμως δύο ημέρες μετά την επιστροφή Μητσοτάκη η Άγκυρα επανήλθε με την Αγγελία Α1584/15 Μαρτίου 2022 και ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, διότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στο νησί KERPE (SKARPANTO) που έχει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Το νησί αυτό είναι η Κάρπαθος, με την κυβέρνηση και πάλι να μην αντιδρά και να παρακολουθεί τα «θεμέλια των σχέσεων» να βυθίζονται στην άμμο. Με την τουρκική αγγελία αυτή, Α1584/22, ακόμα και αυτά τα θεμέλια στην άμμο ο Ερντογάν τα γκρέμισε, διότι σε αυτήν αναφέρονται διεθνώς τα ακόλουθα: «Η Ελλάδα με το να ορίζει 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και 10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου και με το να απαιτεί σχέδια πτήσης για τον διεθνή εναέριο χώρο, επικαλούμενη τις δήθεν αρμοδιότητες της στο FIR Αθηνών, παραβιάζει τους κανόνες του ΙCΑΟ και τη διεθνή νομιμότητα και συνεπώς παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του ΔΕΕ. Η Τουρκία αρνείται και δεν αποδέχεται την παράνομη διεκδίκηση της Ελλάδας και την κακή χρήση των αρμοδιοτήτων του FIR Αθηνών, με στόχο να διασφαλίσει την αβάσιμη εθνική θέση της. Τα τουρκικά UAV θα σέβονται τα 6 ν.μ. του ελληνικού εναερίου χώρου και δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης, καθόσον τα UAV είναι στρατιωτικά αεροσκάφη, για τα οποία δεν εφαρμόζεται η Σύμβαση του Σικάγο του ICAO».

Το Ην. Βασίλειο εξευτελίζει το ΝΑΤΟ και στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αν. Αιγαίου

Από τις 16 Μαρτίου 2022 έως την 1η Απριλίου 2022, από τις 7.30 έως τις 22.30 καθημερινώς, ένα στρατιωτικό Tanker Airbus A330 του Ηνωμένου Βασιλείου (για τον ανεφοδιασμό στον αέρα μαχητικών αεροσκαφών) θα απογειώνεται από το Ακρωτήρι της Κύπρου και θα πηγαίνει στη Ρουμανία, λόγω ουκρανικής κρίσης. (Το χαρακτηριστικό κλήσης του Tanker είναι RR9837, νηολόγιο ΖΖ331 και στο IFF έχει τον κωδικό αριθμό αναγνώρισης 7423).

Η παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο των πτήσεων του βρετανικού στρατιωτικού Tanker στις 16 Μαρτίου 2022 και η αποτύπωση των πτήσεων (overlay) παρουσιάζονται στον χάρτη που αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία»:

Όπως φαίνεται στον χάρτη, τo Τanker απογειώνεται από το Ακρωτήρι και ανέρχεται στα 33.000 πόδια, παραβιάζοντας ταυτόχρονα τους κανόνες αέρος του ICAO, δεδομένου ότι έχει εξουσιοδότηση από τη Λευκωσία και την Αθήνα να πετά και να κάνει AAR στα ύψη 26.000 με 28.000.

Η μπλε γραμμή στον χάρτη απεικονίζει το ίχνος μετάβασης του Tanker στη Ρουμανία μέσω των FIR Αθηνών, Σόφιας και Βουκουρεστίου. Κατά την πτήση του στο FIR Αθηνών πετάει πάνω από πολλά νησιά του Αν. Αιγαίου και Δωδεκανήσων και κυρίως τη Λήμνο, με την Άγκυρα και το ΝΑΤΟ να ισχυρίζονται ότι απαγορεύεται να πετούν στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τα νησιά αυτά, διότι βάσει των Συνθηκών «είναι αποστρατιωτικοποιημένα».

Το συγκεκριμένο βρετανικό Tanker, αφού πήγε στη Ρουμανία, επέστρεψε στην Κύπρο στις 14.39 της 16ης Μαρτίου 2022 και το ίχνος της επιστροφής φαίνεται στο χάρτη με μοβ-μπορντό χρώμα και πέρασε σχεδόν πάνω από όλα τα ελληνικά νησιά, Λήμνο, Ικαρία, Χίο κ.λπ., τα οποία η Τουρκία θεωρεί αποστρατιωτικοποιημέναΗ ενέργεια αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου εξευτελίζει το ΝΑΤΟ, που απαγορεύει παράνομα πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά του Αν. Αιγαίου λόγω δήθεν αποστρατιωτικοποίησης, βάσει των Συνθηκών, και κάνει τον Ερντογάν να παραμιλάει.

Το γεγονός αυτό και ο χάρτης με το βρετανικό στρατιωτικό Τanker αποτελούν ισχυρότατο νομικό στοιχείο για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων περί αποστρατιωτικοποίησης των νήσων, τόσο σε διμερές πλαίσιο όσο και σε χρήση σε τυχόν διεθνές δικαστήριο. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τον χάρτη με τα στοιχεία και με τα ίχνη πτήσης του Tanker κορνίζα για κάθε ενδεχόμενο…

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This