Άλλη μια αξιοσημείωτη απώλεια για τη χώρα μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, να ανακοινώνει πως φέτος η Ελλάδα θα στερηθεί των υπηρεσιών του περίφημου ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους Beriev-200.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο υπουργός κατά τη διάρκεια του forum του ΟΤ «Ο Κόσμος που Αλλάζει», η χώρα μας αναζητά λύση και βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για ένα αντίστοιχο αεροπλάνο από άλλη χώρα, το οποίο πιθανότατα να δίνει και τη δυνατότητα χρήσης επιβραδυντικού υγρού, κάτι το οποίο χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, με μεγάλη επιτυχία.
«Υπήρχε ένα Beriev, ήταν στο πλάνο μας ένα Beriev που θα βοηθούσε την αντιπυρική περίοδο, αντιλαμβάνεστε ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε. Συζητάμε, είμαστε σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, να βρούμε από μία άλλη χώρα ένα αεροπλάνο αντίστοιχο και μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε το επιβραδυντικό υγρό για να βοηθήσει πάρα πολύ. Αποτελεί θέμα συζήτησης και με περιβαλλοντιστές, καθώς χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, με μεγάλη επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.
Όσον αφορά στα εναέρια μέσα γενικότερα, ο υπουργός επισήμανε πως, έπειτα από την επίλυση του ζητήματος της οφειλής της χώρας μας προς την υπηρεσία NSPA (NATO Support and Procurement Agency), συνολικού ύψους 8.457.481,64 ευρώ, η Ελλάδα θα καταφέρει να έχει στη διάθεσή της περισσότερα και πιο στοχευμένα εναέρια μέσα, τα οποία θα έρθουν στην ώρα τους. Συνολικά, όπως είπε, θα είναι περίπου 90-93 εναέρια μέσα, δηλαδή 12-13, περισσότερα από πέρσι.
Σχετικά με την αντιπυρική περίοδο, ωστόσο, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους πυροσβέστες, που, όπως είπε, υπάρχει ανάγκη να τους δοθεί η αναγνώριση που τους αξίζει. «Υπάρχει μια ποινικοποίηση της ίδιας τους της δουλειάς, ξεκινά μια νομική επιτροπή να βοηθήσει. Όλοι μας πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την αναγνώριση που τους αξίζει», επισήμανε.
Εκ νέου συνεργασία ανάμεσα στις δασικές υπηρεσίες και στην Πυροσβεστική
Ακόμη, υπογράμμισε ότι, μετά από 25 χρόνια, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ξανά συνεργασία ανάμεσα στις δασικές υπηρεσίες και στην Πυροσβεστική, μέσω της διαμόρφωσης ειδικών πρωτοκόλλων για τον τρόπο που θα συμπεριφέρεται η κάθε υπηρεσία της στιγμή της μάχης. «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, μετά από 25 χρόνια ξαναδημιουργούμε την καλή σχέση δασικών υπηρεσιών και πυροσβεστικής. Θα διαμορφωθούν ειδικά πρωτόκολλα που θα αυτοματοποιούν το πώς θα συμπεριφέρεται η κάθε υπηρεσία την στιγμή της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ προσέθεσε ότι θα διατεθούν 50 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα με τον υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά, για τον καθαρισμό πολύ μεγάλων εκτάσεων στα δάση και γενικότερα για τη διαχείριση του δάσους μαζί με τις δασικές υπηρεσίες και τους πυροσβέστες.
Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη των πολιτών καθώς, τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνονται αρκετές πυρκαγιές από ανθρώπινη αμέλεια, όπως αυτή στον Μελιγαλά, αλλά και στη Σάμο. «Το 90% των πυρκαγιών στη χώρα ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια. Αυτό που έγινε και στη Σάμο και στο Μελιγαλά αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη αμέλεια είναι παρούσα και δημιουργεί τόσο μεγάλο κόστος για όλους μας», σημείωσε.