Τρελά πανηγύρια έχουν στήσει στην Άγκυρα μετά την σύμπλευση, με την προπαγάνδα της Τουρκίας, του που προκαλεί με τις θέσεις του τον Ελληνισμό.
Μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δικαίωσε την γείτονα για τις εις βάρος μας διεκδικήσεις, αναφέροντας ότι «η Τουρκία έχει μια θέση στη Μεσόγειο» γιατί είναι «παράκτια χώρα» και ότι το… Αιγαίο δεν είναι και ελληνική λίμνη!
Με θράσος χιλίων πιθήκων τάχθηκε υπέρ της άμεσης εξεύρεσης… λύσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «σημείο ανάσχεσης της ρωσικής πυρηνικής απειλής». Και συμπλήρωσε «είχα πιέσει την κυβέρνηση από 27 Φεβρουαρίου να γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν, διότι και η Τουρκία μη νομίζετε ότι κάνει τίποτα περίεργα πράγματα, εμπνευσμένα ή ταχυδακτυλουργίες. Έχει ένα χάρτη πάρα πολύ δύσκολο, έχει μία πολύ δύσκολη γεωγραφική θέση. Λοιπόν είναι καταδικασμένη, εν τέλει, να είναι με τη Δύση. Έχει τα πυρηνικά όπλα στο Ιντσιρλίκ, είναι σημείο ανάσχεσης για τη ρωσική πυρηνική απειλή. Με τη Ρωσία αλλού συγκρούεται, αλλού συμφιλιώνεται, έχει μία περίεργη σχέση στρατηγικής κατανόησης».
Για δε το Αιγαίο ξεπερνάει κάθε όριο πρόκλησης η τοποθέτησή του:
«Ως εκ τούτου, λοιπόν, είναι τώρα η στιγμή και για λόγους γεωπολιτικούς και για λόγους ενεργειακούς, εκτός και αν θέλουμε να ξεχάσουμε αυτό που λέγεται κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, να λύσουμε το θέμα της οριοθέτησης εντός του Διεθνούς Δικαίου, λέγοντας απλά πράγματα, δηλαδή αυτό μόνο, ότι θα σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία έχει μία θέση στη Μεσόγειο, είναι παράκτια χώρα, όπως βεβαίως έχει και η Ελλάδα και η Κύπρος και το Ισραήλ και ο Λίβανος και η Αίγυπτος, δεν αποκλείουμε κανέναν, άρα δεν αποκλείουμε την Τουρκία στο μέτρο που το προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Ότι το Αιγαίο ούτως ή άλλως δεν θα είναι χώρος εξορύξεων αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι και ελληνική λίμνη, έχει και η Τουρκία ακτές. Θυμίζω ότι έχουμε 6 μίλια χωρικά ύδατα εμείς, 6 μίλια χωρικά ύδατα η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο όμως έχει 12 μίλια η Τουρκία και 6 εμείς. Άρα μπορούμε εκεί να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και να είμαστε επί ίσης βάσης. Απλά πράγματα, Διεθνές Δίκαιο και δηλώσεις πολύ απλές, ότι εμείς δεν θέλουμε να υπερβούμε το όριο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αναγνωρίζουμε τη θέση του άλλου, εάν τα επόμενα όμως πέντε-δέκα χρόνια δεν αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα ας τα ξεχάσουμε, γιατί θα πάμε σε άλλες μορφές ενέργειας, τόσο απλά».
Όταν η Άγκυρα έχε τέτοια βοήθεια από το εσωτερικό της Ελλάδας χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω;