Την επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας με την προσθήκη μίας πλωτής δεξαμενής στις τρεις υπάρχουσες στο νησί δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάντρι Σίμσον. Αλλη μια φορά η χώρα μας «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις, με στόχο να προλάβει ενδεχόμενη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Στο περιθώριο της «ξενάγησης» της επιτρόπου στον τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα ο κ. Σκρέκας θέλησε να καθησυχάσει τους πολίτες στο εσωτερικό, κάνοντας λόγο για σχεδιασμό που προβλέπει την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
«Συζητήσαμε για την ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος. Τα έργα αυτά θα συμβάλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα, επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις και αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή για τη μείωση του κόστους σε σταθερή βάση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» υποστήριξε ο υπουργός.
Από την πλευρά της η επίτροπος Ενέργειας δήλωσε: «Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή πρόκληση: να εξασφαλίσει ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια εν μέσω της ολοένα και πιο δύσκολης κατάστασης της αγοράς. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».