Σε κρεσέντο ψευδολογίας επιδόθηκε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να καλύψει τις μυστικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία, που έφερε στο φως η «δημοκρατία».
Προκληθείς από την αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε μετ’ επιτάσεως εξηγήσεις, μετά και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας, που αποδεικνύει -αν μη τι άλλο- την ύπαρξη σοβαρών σκιών οι οποίες οφείλουν να διερευνηθούν με ταχύτητα και διαφάνεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε… διαψεύδοντας το ρεπορτάζ. Όπως ανέφερε, «υπάρχει ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας που λέει πως στείλαμε έξι φορές όπλα. Οχι. Αυτά που στείλαμε πήγαν με έξι δρομολόγια. Αυτό είναι όλο. Ό,τι συμφωνήθηκε χρειάστηκε έξι δρομολόγια για να μεταφερθεί».
Συνέχισε, μάλιστα, αναφερόμενος στις στάσεις που έγιναν, λέγοντας πως ένα C-130 «κάνει στάσεις σε διάφορα σημεία και μαζεύει, στέλνει. Μπορεί 400 Καλάσνικοφ να μπαίνουν σε πέντε κιβώτια, αλλά να πάρεις και από άλλες στάσεις ανά την Ευρώπη πολλά και διάφορα, μέχρι να γεμίσει το C-130». Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η επιλογή του να ακολουθήσει την τακτική της επίθεσης στην αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς της «μένος» και «επαναλαμβανόμενο σόου».
Μάλιστα, άφησε αιχμές για τα κίνητρα των κομμάτων, αναφέροντας πως «δεν ξέρω τις δυνάμεις πίσω από αυτό». Μόνο που ο υπουργός, αντί να απολογηθεί για τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση σε ένα τόσο κρίσιμο και εθνικής σημασίας ζήτημα, όπως η αποστολή στρατιωτικού υλικού σε μια ξένη χώρα και η εμπλοκή σε έναν πόλεμο, επέλεξε την παραπλάνηση και τις μισές αλήθειες.
Τι προσπάθησε να διαστρεβλώσει ο υπουργός με το ρεσιτάλ ψεμάτων που έδωσε στη Βουλή;
- Ψέμα πρώτο του κ. Παναγιωτόπουλου: Η «δημοκρατία» στο αποκαλυπτικό και απολύτως διασταυρωμένο ρεπορτάζ της, που προκάλεσε «σεισμό», έφερε στο φως τις συνολικά έξι αποστολές όπλων που πραγματοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση όλον αυτόν τον καιρό είχε ανακοινώσει μόνο τις τέσσερις διαδρομές, και μόνο όταν εφημερίδα μας φανέρωσε πως αυτές ήταν έξι αναγκάστηκε ο υπουργός να το παραδεχθεί, και μάλιστα από το βήμα της Ολομέλειας.
Σήμερα, η «δημοκρατία» αποκαλύπτει πως συνολικά τα δρομολόγια ήταν 10! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκτός των έξι διαδρομών, έγιναν και άλλες τέσσερις με καναδέζικα C-130, επειδή τα ελληνικά αεροσκάφη του ίδιου τύπου δεν μπορούσαν να πετάξουν. Θα ανασκευάσει εκ νέου, άραγε, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά τις νέες αποκαλύψεις της «δημοκρατίας»;
- Ψέμα δεύτερο: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ισχυρίστηκε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικά το τι έχει σταλεί στην Ουκρανία. Ουδέποτε το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση απάντησαν λεπτομερώς για το τι όπλα έχουν σταλεί. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ο υπουργός ισχυρίστηκε χθες στη Βουλή πως «έχουμε απαντήσει γραπτώς τι έχει σταλεί στην Ουκρανία», προσθέτοντας μάλιστα ειρωνευόμενος ότι «μόνο ανάγνωση χρειάζεται».
- Ψέμα τρίτο: Ο κ. Παναγιωτόπουλος μετέρχεται διαρκώς το επιχείρημα ότι εστάλησαν τα όπλα από το δήθεν απόθεμα. «Δεν μπορείς κάθε λεπτό να αποδεικνύεις σε αυτή τη χώρα ότι δεν είσαι ελέφαντας. Δεν αποδυναμώνεται η εθνική μας άμυνα. Ό,τι στείλαμε ήταν από τα αποθέματα και όχι από ανεπτυγμένα συστήματα οποιουδήποτε σημείου της αμυντικής μας διάταξης», υποστήριξε. Πρόκειται σαφώς περί παραπειστικού επιχειρήματος, καθώς είναι ξεκάθαρο πως και τα αποθέματα αυτά, είτε βρίσκονται στα νησιά, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας μας, έχουν και χρησιμότητα και κάποιον λόγο ύπαρξης στην αμυντική διάταξη της χώρας. Εκτός και αν υπονοεί ο υπουργός πως έχουν απλώς διακοσμητικό ρόλο.
Επιπροσθέτως, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνεχίζοντας στο μοτίβο της ανακρίβειας και της μισής αλήθειας, η οποία -σημειωτέον- είναι χειρότερη και από το ψέμα, απέφυγε τεχνηέντως να αναφερθεί στις πιέσεις των ΗΠΑ στην Αθήνα που βαίνουν ολοένα αυξανόμενες, και συγκεκριμένα στο πρέσινγκ της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ για αποστολή όχι μόνο σφαιρών, αλλά και άλλων όπλων στην Ουκρανία, ανάμεσα στα οποία και πύραυλοι.
Η αντιπολίτευση ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση
Εξηγήσεις αναφορικά με τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για τις έξι αποστολές όπλων στην Ουκρανία ζητά η αντιπολίτευση. Τα κόμματα έθεσαν μετ’ επιτάσεως το καυτό ζήτημα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο στη Βουλή, ζητώντας να πληροφορηθούν το είδος και την ποσότητα του στρατιωτικού υλικού που έχουμε στείλει.
Πρώτος έθεσε το θέμα ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης – σημειωτέον ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ήδη από την περασμένη Παρασκευή. «Βγαίνει η “δημοκρατία” στο πρωτοσέλιδο και γράφει “Στείλαμε έξι φορές όπλα στην Ουκρανία”, και αναφέρει οπλικά συστήματα, εκτός από τα Καλάσνικοφ, και άλλα όπλα, μεταξύ των οποίων και Στίνγκερ. Λέτε ότι τα νησιά δεν τα αποστρατιωτικοποιούμε. Από πού έφυγαν αυτοί οι εκτοξευτές;», ρώτησε ο κ. Μυλωνάκης, ζητώντας σοβαρή και όχι γενικόλογη απάντηση.
Να δοθούν απαντήσεις αξίωσε και ο Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ): «Σας ρωτήσαμε αν ισχύει ότι συνεχίζεται η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, και μάλιστα αναβαθμισμένων αντιαεροπορικών. Πήραμε από εσάς την απάντηση, την οποία και σεβαστήκαμε. Εφόσον όμως συνεχίζεται μια δημοσιότητα, εφόσον συνεχίζεται ο θόρυβος, οφείλετε να ενημερώσετε την ελληνική κοινωνία με απόλυτα στοιχεία», ανέφερε ο βουλευτής. Ο δε Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ρώτησε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο εάν «στείλαμε μόνο τα Καλάσνικοφ ή στείλαμε και αντιαρματικά RPG-18; Στείλαμε ρουκέτες των εκτοξευτών πυραύλων RM-70; Ούτε γι’ αυτό δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση».
Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα επανήλθε στο ζήτημα και μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Βουλή, μια και οι απαντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του κόμματος Γιώργος Τσίπρας με δήλωσή του κατήγγειλε πως «για πολλοστή φορά, ο κ. Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε να απαντήσει ρητά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τι ακριβώς έχει αποσταλεί ως οπλισμός προς την Ουκρανία».
Επικαλούμενος μάλιστα το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» για το είδος του οπλισμού που εστάλη, σημείωσε πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «οφείλει να απαντήσει ρητά και συγκεκριμένα για τον τύπο και την ποσότητα του οπλισμού, και να αφήσει τις γενικόλογες απαντήσεις».