Η υλοποίηση της απειλής της Gazprom ότι η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου θα σταματά στις χώρες που δεν πληρώνουν τη Μόσχα σε ρούβλια, τις «μη φιλικές», όπως τις έχει χαρακτηρίσει η Ρωσία, έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΕ, ιδίως μετά το σημερινό κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία και Βουλγαρία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει την περίπτωση πληρωμής σε ρούβλια, αλλά τώρα που οι προθεσμίες πληρωμών αρχίζουν να λήγουν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν τους όρους του Βλαντμίρ Πούτιν ή θα χάσουν κρίσιμες προμήθειες.
Μέσα σε αυτές τις κυβερνήσεις είναι και η ελληνική και όπως έγινε γνωστό, στις 15:30 θα γίνει έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Εκεί θα εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και αναμένεται να καθοριστεί η στρατηγική που δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να… μείνει από φυσικό αέριο.
Επικοινωνία Μητσοτάκη-Πετκόφ
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κιρίλ Πετκόφ σήμερα το πρωί. Συζήτησαν για τις νέες εξελίξεις και υπήρξε ελληνική διαβεβαίωση ότι η Αθήνα θα βοηθήσει τη Βουλγαρία στον ενεργειακό τομέα.
«Συζητήσαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την κατάσταση με τη Gazprom. Βουλγαρία και Ελλάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες και για την περιοχή. Είμαστε και οι δύο σίγουροι για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του αγωγού IGB», έγραψε στο Twitter ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός για τη συνομιλία.
📞 Discussed with @kmitsotakis the Gazprom situation. 🇧🇬 and 🇬🇷 will continue to work together for #energy security and #diversification – of strategic importance for both countries and the region.
We both are confident for the successful completion of the #IGB on time.
— Kiril Petkov (@KirilPetkov) April 27, 2022
«Να διακοπούν οι προμήθειες και σε άλλες μη φιλικές χώρες»
Ο Πρόεδρος της ρωσικής βουλής δήλωσε σήμερα ότι η Gazprom «έλαβε τη σωστή απόφαση, όταν διέκοψε πλήρως τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία» και πρόσθεσε πως η Μόσχα πρέπει να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες.
«Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.