Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα vecer.press των Σκοπίων σε ρεπορτάζ της για τον ενεργειακό πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, κάνει αναφορά στην Ελλάδα τονίζοντας πως η χώρα θα μπορεί να συνεχίσει να έχει φυσικό αέριο, μόνο αν η Αθήνα πληρώσει τη Μόσχα (με τον μηχανισμό του Πούτιν)!
Τι ακριβώς εννοούν οι Σκοπιανοί με αυτό και με τον τίτλο του άρθρου, ο οποίος είναι: «Η Ελλάδα θα μας σώσει και θα μας παραδώσει αέριο μόνο αν δεν το απαγορεύσει η Ρωσία»;
Τα Σκόπια εξαρτώνται πλήρως από το ρωσικό αέριο και ως εκ τούτου θα πρέπει να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια, λένε διάφοροι ειδικοί στη γειτονική μας χώρα.
Αλλά μέχρι τότε, όπως λένε, «θα πρέπει να ελπίζουμε στο έλεος των γειτόνων μας, ιδιαίτερα της Ελλάδας που έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία (σ.σ. λάθος πληροφόρηση έχουν οι Σκοπιανοί, είχαμε καλές σχέσεις είναι το σωστό) και μπορεί να μας προμηθεύει με φυσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας».
Όπως γράφει χαρακτηριστικά το vecer.press, «η Ελλάδα θα πληρώσει το φυσικό αέριο σε ρούβλια και θα βοηθήσει τη Βουλγαρία και τα Σκόπια μόνο εάν δεν το απαγορεύσει η Ρωσία. Η Gazprom αποφάσισε να διακόψει το φυσικό αέριο στη Βουλγαρία πριν από δύο ημέρες επειδή η χώρα αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια».
Οι αρχές των Σκοπίων διαβεβαιώνουν ότι προς το παρόν υπάρχει φυσικό αέριο και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εάν η Ρωσία αποφασίσει να απαγορεύσει την εξαγωγή φυσικού αερίου στη χώρα.
«… Εάν η Ρωσία δεν το απαγορεύσει, η Ελλάδα μπορεί να προμηθευτεί και να παραδώσει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία και τη ‘Μακεδονία’. Ωστόσο, η συμφωνία μπορεί να ορίζει ότι δεν πρέπει να προμηθεύει αέριο σε εχθρικές χώρες, οπότε δεν θα μπορούμε να λάβουμε ρωσικό αέριο. Αλλά η Ελλάδα μπορεί, αν θέλει, να αγοράσει αέριο από την Κύπρο ή το Αζερμπαϊτζάν, που είναι πιο ακριβό και που θα κοστίσει περισσότερο στους Βούλγαρους και έμμεσα τους πολίτες και τις εταιρείες της ‘Μακεδονίας’», είπε ο ενεργειακός ειδικός Gjorgji Manaskov.
Ο Σκοπιανός Υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την παράδοση του φυσικού αερίου και τόνισε ότι οι διασυνοριακές ποσότητες στη διασύνδεση με τη Βουλγαρία δεσμεύονται έως το 2030 από την Gazprom.
«Σε περίπτωση καταγγελίας της συμφωνίας μεταξύ της “Bugartransgaz” και της “Gazprom” στο τμήμα των διασυνοριακών ποσοτήτων που δεσμεύονται στη διασύνδεσή μας και σε άλλες εταιρείες διασύνδεσης στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, τότε μπορούμε ελεύθερα να εισάγουμε φυσικό αέριο μέσω της διασύνδεσης που έχει η Δημοκρατία της Βουλγαρίας με την Δημοκρατία της Ελλάδας, η οποία συνδέεται με τον αγωγό TAP και προμηθεύει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν» είπε χαρακτηριστικά.