Μπορεί ο Τζέφρι Πάιατ να μας… κουνάει το μαντήλι, μιας και φεύγει από πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει και το ενδιαφέρον του για την περιοχή, καθώς ο Τζο Μπάιντεν τον αναβάθμισε ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να ορίσει τον Τζέφρι Πάιατ υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα ενέργειας.
Σε αυτό το κλίμα ο Πάιατ παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον Φάνη Παπαθανασίου, όπου έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό βέβαια θα έλειπε, μιας και έχει δώσει διαπιστευτήρια υποταγής στα αμερικανικά κελεύσματα και συμφέροντα. Μάλιστα αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε:
«Το κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό. Ο Πρόεδρος είναι βαθιά αφοσιωμένος στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Θα θυμάστε πως εκείνος, ως Αντιπρόεδρος τότε, μου ανέθεσε (με τον διορισμό μου) αυτό το έργο. Γνωρίζω το πάθος, την προσωπική του δέσμευση ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό. Επίσης, για όσα αντιπροσωπεύει η Ελλάδα όσον αφορά τη Δημοκρατία. Είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες και τα ενδιαφέροντά μας. Η πρόσκληση του Λευκού Οίκου αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό».
Και συνέχισε σχολιάζοντας την πρόκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στον Μητσοτάκη, για να απευθύνει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο: «Πιστεύω πως εάν δείτε τον τρόπο με τον οποίο η πρόεδρος Πελόζι έχει χαρακτηρίσει την πρόσκληση αυτή σε συνεδρίαση του Κογκρέσου, θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για εξαιρετική τιμή, τη μεγαλύτερη που επιτρέπει το νομοθετικό μας σύστημα σε έναν ξένο ηγέτη».
Οι δυσκολότερες ημέρες της θητείας του στην Ελλάδα, που του δημιούργησαν μεγάλη ανησυχία, ήταν η ένταση με την Τουρκία το καλοκαίρι του 2020: «Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας και τους κινδύνους για πιθανά ατυχήματα. Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά. Συνεργαστήκαμε με τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Γαλλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό. Προσωπικά, χαίρομαι που όλες οι κυβερνήσεις εργάστηκαν σκληρά για να ξεπεράσουν την περίοδο έντασης. Ήταν μια σοβαρή κρίση» σημείωσε.
Όταν ρωτήθηκε ένα σήμερα τον απασχολεί αυτή η ένταση, απάντησε: «Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα». Το πόσο επιθυμούν οι ΗΠΑ να τα «βρούμε» με τους προκλητικούς και απειλητικούς γείτονες φάνηκε όταν τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουν τις ενέργειες Μητσοτάκη με το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας.
Βέβαια εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι «ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την Ουκρανία. Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι ενόψει της τρομερής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά του λαού της Ουκρανίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως στη ρωσική ατζέντα δεν είναι μόνο η Ουκρανία. Επηρεάζει τα συμφέροντα μας και ιδίως αυτά της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ»!
Για να κάνει το παιχνίδι της η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ να βάλει η Ελλάδα σε δεύτερη μοίρα τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να αποδεχτεί τις τουρκικές διεκδικήσεις; Άμα έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς, που λέει και ο λαός μας!