Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τη κυβέρνηση για κρούσματα διγλωσσίας στη Συμφωνία των Πρεσπών

Must Read

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» είναι η τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση στην Συμφωνία των Πρεσπών. Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Βουλή με την οποία εγκαλεί στελέχη της κυβέρνησης που επιμένουν να μην χρησιμοποιούν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Αποτελεί θετική μετεκλογική εξέλιξη η αναγνώριση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του σταθεροποιητικού ρόλου της Συμφωνίας των Πρεσπών και η παραδοχή ότι πρέπει “να τηρηθεί και να τιμηθεί”. Όμως παρατηρούνται ακόμη κρούσματα διγλωσσίας και υποκρισίας, εφόσον πολλά κυβερνητικά στελέχη αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, ενώ σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας» προσθέτει μάλιστα ότι διαπιστώνεται αμφισημία ή και αντιφατικότητα ως προς τις θέσεις της χώρας μας για την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η χώρα μας θεωρεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός των ευρωπαϊκών προοπτικών Αλβανίας και Β. Μακεδονίας».

Με τα δεδομένα αυτά θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα προς τον υπουργό Εξωτερικών:

  1. Ποιες ήταν οι μέχρι σήμερα ενέργειες του Υπουργείου για την παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών; Έχετε επιστήσει την προσοχή στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που δεν χρησιμοποιούν την ονομασία της γειτονικής χώρας, να ακολουθούν τις οδηγίες των σχετικών εγγράφων και εγκυκλίων του ΥΠΕΞ; Πώς προχωρά η εφαρμογή των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ιδίως σε θέματα άμυνας, αλλά και η λειτουργία των Επιτροπών για τα εμπορικά σήματα και τα σχολικά βιβλία;
  2.  Έχει μεταβληθεί η θέση της χώρας μας ως προς το διαχωρισμό των περιπτώσεων Β. Μακεδονίας και Αλβανίας, ως προς τις ευρωπαϊκές τους προοπτικές; Θα επανενεργοποιήσετε τη Τετραμερή Διάσκεψη με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Β. Μακεδονία;

Στυλώνει τα… πόδια για εκλογικό νόμο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κι αυτή δεν είναι η μόνη… διαφωνία με τη ΝΔ.

Το «καρότο» της πολιτικής συναίνεσης κουνά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ως «αντάλλαγμα» ζητά τον εκλογικό νόμο και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος κατά την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να ψηφίσει ακόμη και προτάσεις που προέρχονται από τη ΝΔ και χρειάζονται 180 ψήφους για να «περάσουν» στο νέο Σύνταγμα.

Αυτό όμως που βρίσκει αντίθετο τον Αλέξη Τσίπρα είναι η προσπάθεια της ΝΔ:

α) να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόνο με 151 ψήφους, δηλαδή μόνο από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. «Ευτελίζει τον θεσμό του Προέδρου, καθιστώντας τον άθυρμα της ελάχιστης εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», λένε στην Κουμουνδούρου.

β) να μειώσει σε 180 την πλειοψηφία των 200 εδρών που χρειάζονται για την άμεση εφαρμογή εκλογικού νόμου στις επόμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This