Με εγκαίνια μακετών και εξαγγελίες για σταθμούς αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου που ΘΑ κατασκευασθούν στο μέλλον, αλλά ακόμα δεν έχουν σχεδιαστεί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές, αλλά θα αποτελέσει και ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια, για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μέχρι τότε, βέβαια, η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα συνεχίσει να είναι καθοριστική χωρίς επαρκείς και άμεσες εναλλακτικές λύσεις, καθώς η Ελλάδα εισάγει το 39% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Μια τέτοια… μακέτα εγκαινίασε χθες στην Αλεξανδρούπολη (παρουσία τριών Βαλκάνιων πρωθυπουργών, των Σκοπίων Dimitar Kovachevski, της Βουλγαρίας Kiril Petkov και της Σερβίας Aleksandar Vučić, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ), σε μια πανηγυρική εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
Το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί αυτοί είναι ακόμα στα χαρτιά προκύπτει από την ίδια την κυβέρνηση που σε σχετικό σημείωμα αναφέρει ότι η μονάδα της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο βήμα υποδοχής και αποθήκευσης LNG, ενώ σχεδιάζεται ένας δεύτερος σταθμός ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και μίας πλωτής μονάδας ανοιχτά της Κορίνθου, «υποδομές που σε πλήρη ανάπτυξη θα προσδώσουν στην Ελλάδα δυναμικότητα αεριοποίησης που θα ανέρχεται στα 58.500.000 κυβικά μέτρα αερίου ανά ημέρα», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο πλωτός σταθμός της Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνει δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 153.500 κυβικών μέτρων LNG και υπολογίζεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να εφοδιάζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ανά έτος. Η μονάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023 και θα συμβάλει στην αύξηση της δυνατότητας αποθήκευσης LNG στην Ελλάδα, πέραν της μονάδας της Ρεβυθούσας, η οποία σήμερα έχει χωρητικότητα 225.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά κατεπείγουσα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτήν την προσπάθεια, έχει ήδη φροντίσει για τη δική της, εθνική ενεργειακή επάρκεια και είναι πρόθυμη να συνδράμει γειτονικά κράτη, όπως η Βουλγαρία. «Αυτό το πρόγραμμα, λοιπόν, δείχνει την απόλυτη ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος, διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες απρόθυμες να συνεργαστούν. Δείχνουν, όμως, και την αξία της διακρατικής μας συμπόρευσης και της προσήλωσής μας για ακόμα ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» τόνισε ο πρωθυπουργός. Στο ίδιο πνεύμα, και ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι «παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας από κοινού, είναι η ώρα της αλήθειας είναι η ώρα να δείξουμε τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού».
«Ξέχασε» ό,τι έλεγε για το Σκοπιανό
Χέρι χέρι με τον Σκοπιανό ομόλογό του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην Αλεξανδρούπολη, στα εγκαίνια για τον τερματικό σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ούτε που θυμάται πλέον τα χρόνια εκείνα στο πρόσφατο παρελθόν που έλεγε ότι δεν θα αναγνώριζε ποτέ στη γειτονική χώρα τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», δεν θα αναγνώριζε την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών και θα ασκούσε βέτο στην ευρωπαϊκή της προοπτική και στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Οχι μόνο δεν τήρησε τίποτα απ’ όλα αυτά, αλλά όλο καμάρι φωτογραφίζεται με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι -όπως και με τον προηγούμενο- και σχεδιάζει μαζί του και με άλλους Βαλκάνιους πρωθυπουργούς μεγαλόπνοους ενεργειακούς στόχους, όπως το πώς θα… κατατροπώσουν τη Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου.
Ο πρωθυπουργός έκανε και ειδική αναφορά στον αγωγό Ελλάδας – Σκοπίων, ως έναν από τους αγωγούς που θα βοηθήσουν να υποκατασταθεί ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. Ο Σκοπιανός ομόλογός του είπε: «Είναι ένα ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα (σ.σ.: χθες) στην Αλεξανδρούπολη».