Τσίπρας για επικείμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις: «Αναρωτιέμαι αν βρήκαν λεφτόδεντρα ξαφνικά»

«Μάλλον υπάρχουν λεφτά ή έλεγαν λάθος το προηγούμενο διάστημα»

Must Read

Αιχμηρός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις πληροφορίες που διαρρέουν -πανηγυρικά μάλιστα- από το κυβερνητικό στρατόπεδο για ανακοινώσεις παρέμβασης αναφορικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Αν είναι μεγάλο το πακέτο αναρωτιέμαι αν βρήκαν λεφτόδεντρα ξαφνικά. Γιατί 9 μήνες τώρα που έχει λεηλατηθεί κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, κάθε φορά που μιλάμε για την ανάγκη να στηριχθούν μας λένε ‘πού θα βρείτε τα λεφτά; Έχετε λεφτόδεντρα;’. Και ξαφνικά βλέπουμε να μιλάμε για κάποια δισεκατομμύρια, άρα μάλλον υπάρχουν λεφτά ή έλεγαν λάθος το προηγούμενο διάστημα», είπε στον Alpha ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας δούμε τι θα φέρουν κι ας δούμε ποια θα είναι η λογική των μέτρων. Ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα το λέμε εδώ και 9 μήνες, δεν το λέμε χτες», πρόσθεσε ακόμα, τονίζοντας ότι «δεν τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, δεν μπορεί ένας συνταξιούχος που παίρνει 400 ευρώ σύνταξη να έρχεται ο λογαριασμός 600, δεν μπορεί ένας μισθωτός με 1.200 ευρώ και δύο παιδιά να πληρώνει 800 και 1000 ευρώ λογαριασμούς».

Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «το κρίσιμο είναι αν αυτά τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση θα ποτίσουν νέα ‘λεφτόδεντρα’ -άρα θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι, θα αυξηθεί το έλλειμμα της χώρας και θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι-, ή θα κόψει τα ‘κλεφτόδεντρα’, δηλαδή θα μειώσει την αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και των άλλων ιδιωτών παρόχων».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει το δεύτερο, δηλαδή «να μειώσει αυτή την αισχροκέρδεια».

Είπε ακόμη να υπάρξει συνδυασμός «αυτού που επιχειρούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μετά από μάχη στο ευρωπαϊκό συμβούλιο που δεν έδωσε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να απεμπλέξει την τιμή της κιλοβατώρας ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου βάζοντας είτε και ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα και έναν κόφτη στα κέρδη της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών».

Σημείωσε ότι με βάση τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ «που δεν έχουν διαψευστεί από τη ΡΑΕ που θα έπρεπε να κάνει καλύτερα τη δουλειά της και όχι να είναι σαν τροχονόμος 9 μήνες τώρα», υπάρχουν πάνω από 1,5 δισ. υπερκέρδη.

Ερωτηθείς αν στην πρόσφατη συνάντησή τους η ΡΑΕ επιβεβαίωσε αυτό τον αριθμό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «απέφυγαν να μιλήσουν για αριθμούς, κάτι που είναι έξω από κάθε λογική, 9 μήνες τώρα και να μην τολμούν να μιλήσουν με στοιχεία ενώ θα έπρεπε κάθε εβδομάδα να δίνουν στοιχεία».

Επέρριψε ευθύνες στην ΡΑΕ γιατί καθυστερεί να κάνει τους σχετικούς υπολογισμούς και πρόσθεσε ότι στην συνάντηση που είχε πρόσφατα με την διοίκηση, «οι υπεύθυνοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν υπερκέρδη όσον αφορά την χονδρική τιμή και όσον αφορά την λιανική τιμή αν και η ΔΕΗ δίνει κάποιες επιστροφές ενώ και οι άλλοι πάροχοι έχουν απώλειες».

Συνολικότερα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα στρατηγικής, όχι μόνο με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση αλλά και με το ότι η ΔΕΗ λειτουργεί με σκοπό τη κερδοφορία, τους παχυλούς μισθούς των στελεχών της, την τιμή στο χρηματιστήριο. Ο πρόεδρος παίρνει 360 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, έξι φορές περισσότερο από ότι επί ΣΥΡΙΖΑ».

Στις αιτιάσεις ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλεπόταν και επί ημερών της δικής του κυβέρνησης είπε: «Υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής που να χρεώνει περισσότερο τους λογαριασμούς; Εμείς είχαμε 12% μείωση. Υπήρχε η ρήτρα από το 2013 ως νομικός όρος που δεν εφαρμόστηκε, γιατί ήταν επιλογή μας να μην αυξηθεί το ρεύμα. Στην Ευρώπη έχει αυξηθεί 20-25% και στην Ελλάδα 80% και η μετακύληση του κόστους σε ποσοστό 99% έχει γίνει στον καταναλωτή. Το ερώτημα δεν είναι τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο κόσμος; Να πω στον κόσμο να μην τρώει για 15 μέρες για να πληρώσει το ρεύμα, όπως είπε δημοσιογράφος; Ο κόσμος δεν πρέπει να βρίσκεται σε μία αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφθεί το θέμα και να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Επίσης να μην κόβεται το ρεύμα και να αξιοποιήσει την εργαλειοθήκη της Κομισιόν».

Για το τι θα κάνει εάν επανέλθει στην κυβέρνηση είπε: «Θα επαναφέρουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Με στόχο το κοινωνικό όφελος. Δεν είναι αναγκαίο να πάμε σε επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Έχουμε ως δημόσιο την αποτρεπτική μειοψηφία και μπορούμε να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων ορίζοντας μία διοίκηση που δεν θα έχει στόχο το πλιάτσικο. Το δημόσιο μπορεί να έχει και περισσότερο από 34%. Η ΔΕΗ δεν θα έχει αυτή την κερδοφορία 950 εκατ. κέρδη προ φόρων. Θα υπάρχει κόφτης στα κέρδη και της ΔΕΗ όπως και των άλλων παραγωγών».

«Οι Έλληνες δεν είναι τσαμπατζήδες, όταν έχουν πληρώνουν»

Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Βασίλη Οικονόμου λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο να μιλάει για τσαμπατζήδες ο βουλευτής του κόμματος που χρωστάει 350 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τζαμπατζήδες οι Έλληνες. Όταν έχουν πληρώνουν».

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος με την μεγάλη ρήτρα αναπροσαρμογής απάντησε: «Εγώ έχω την οικονομική δυνατότητα να πληρώσω, οι πολίτες μας όμως που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα θα πρέπει να προστατευθούν».

Για την καμπάνια πριν την εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ που καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν για να επιστρέψουν τον λογαριασμό στην κυβέρνηση είπε ότι «ο λογαριασμός δεν είναι μόνο του ρεύματος αλλά συνολικά ο λογαριασμός για τις πολιτικές της κυβέρνησης από την πανδημία, και την οικονομία μέχρι τα εργασιακά και τους ανθρώπους που δουλεύουν σε συνθήκες εκμετάλλευσης με την κατάργηση της προστατευτικής νομοθεσίας και των ελέγχων». Συνολικά είπε ότι «ο μεγάλος πήχης είναι να ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να αντιστοιχηθούμε με την κοινωνική του δυναμική και να κερδίσουμε τις εκλογές».

Στο ερώτημα ποιος είναι ο πήχης όσον αφορά την συμμετοχή πολιτών στην εκλογική διαδικασία με δεδομένο ότι στο ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 270.000 άνθρωποι είπε ότι «δεν είναι εύκολο να μπει πήχης, είναι πρωτόγνωρη διαδικασία, δεν είναι συγκρίσιμη με άλλα κόμματα γιατί εμείς προσκαλούμε μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι άλλων κομμάτων».

Να μην δώσουν οι ΗΠΑ F-16 στην Τουρκία

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είπε: «Είμαι πολύ ανήσυχος για τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς ο πόλεμος δεν σταματά. Υπάρχει η απειλή γενίκευσης ακόμη και πυρηνικής απειλής κάτι που δεν υπήρχε πριν από μερικούς μήνες. Παράλληλα βλέπουμε την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας. Επίσης ακόμη και μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις θέτοντας την αποστρατικοποίηση των νησιών. Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους Αμερικανούς και στους συμμάχους, δίνει επ αόριστο τις βάσεις στους αμερικανούς, στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία, είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως. Και την ίδια ώρα η Τουρκία αναβαθμίζεται και παίρνει F-16 για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά».

Αναφέρθηκε και στην Γαλλία μετά την αγορά των εξοπλιστικών λέγοντας ότι «η Γαλλία δεν έβγαλε κιχ για τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο σύμμαχος δεν μπορεί να είναι και με εσένα και με αυτόν που σε απειλεί. Η στάση του πρωθυπουργού εγκυμονεί κινδύνους και δεν μπορεί να έχει αυτή την στάση για να πάρει μία χειραψία στον Λευκό Οίκο».

Κατά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον είπε ότι «θα πρέπει να τεθεί ως αίτημα να μην δοθούν τα F- 16 στην Τουρκία και η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν εγγυήσεις ασφάλειας έναντι της Τουρκίας».

Ποιος θα πληρώσει το κόστος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας;

Για τα μέτρα έναντι της Ρωσίας εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας ότι συμφώνησε «στο αρχικό πακέτο με στόχο να τερματίσει τον πόλεμο, αν οι κυρώσεις πλήττουν αυτόν που τις επιβάλλει, θα πρέπει να επαναξιολογηθούν. Όσο για την πληρωμή σε ρούβλια, υπάρχει τρόπος πληρωμής σε ευρώ που δεν παραβιάζει τις κυρώσεις. Τώρα αν εμείς θέλουμε να κάνουμε εμπάργκο στο φυσικό αέριο όταν είμαστε εξαρτημένοι κατά 40% από το ρωσικό φυσικό αέριο τότε αναρωτιέμαι πως θα βγάλουμε τον χειμώνα. Δεν μπορεί οι Ευρωπαϊκές χώρες να βρεθούν σε χειρότερη θέση από την Ρωσία».

Ανέφερε ότι είπε στην πρωθυπουργό της Φινλανδίας στην συνάντηση που είχε μαζί της ότι «δεν μπορεί να μου ζητάς αλληλεγγύη και επιπλέον μέτρα και να ανήκεις στην κλίκα των σκληρών της ΕΕ και να μην δέχεσαι την αναθεώρηση τους Συμφώνου Σταθερότητας. Ποιος θα το πληρώσει το πακέτο των κυρώσεων; Χρειάζεται πολιτική αρχών και αλληλεγγύης αλλά και μία πολιτική που οι κυρώσεις θα πλήττουν εκείνον που αφορούν και όχι εκείνον που τις επιβάλλει».

Εκλογές πριν αφήσει πίσω της συντρίμμια η κυβέρνηση

Τέλος στο θέμα των εκλογών ανέφερε: «Επιμένω στις εκλογές γιατί με φοβίζει το ότι βλέπω μία κυβέρνηση που κινείται δίχως λογισμό».

Εξέφρασε την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα των εκλογών καθώς, όπως είπε, «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να εξαντλήσει την παραμονή στην εξουσία και μπορεί να αφήσει πίσω της κοινωνικά και οικονομικά συντρίμμια. Πιστεύω ότι μία προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και ανάκαμψης της οικονομίας»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This