ΣΥΡΙΖΑ: Ακονίζουν… τα μαχαίρια για τις κάλπες της επόμενης Κυριακής

Must Read

Κλείνοντας τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώθηκαν με επεισοδιακό τρόπο πριν από τρεις βδομάδες, ο Αλέξης Τσίπρας συνέστησε στους συνέδρους: «Μην πάτε να ψηφίσετε με τα χαρτάκια και τις λίστες που θα σας δώσουν οι τάσεις και τα ρεύματα ιδεών».

Ηταν μια νουθεσία που δεν άρεσε σε όλους. Την προσεχή Κυριακή τα οργανωμένα μέλη του κόμματος, που κυμαίνονται ανάμεσα στις 40.000 και τις 60.000, θα κληθούν να επιβεβαιώσουν μια σημαντική στροφή. Τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αστικού τύπου κόμμα με ενισχυμένα αρχηγικά χαρακτηριστικά, και την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής -όχι από το συνέδριο, αλλά και πάλι από τα απλά μέλη-, της οποίας η σύνθεση θα αποτυπώνει τους νέους συσχετισμούς.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η διαδικασία αυτή, που εγκρίθηκε με θεαματική πλειοψηφία (74% – 26%) στο πρόσφατο συνέδριο, ανοίγει τις ερμητικά κλειστές μέχρι τώρα πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ στην αύρα της κοινωνίας, ώστε, κάποια στιγμή, τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος να έρθουν σε κάποια συμμετρία με την κοινωνική αποδοχή του. Οσοι διαφωνούν με τις προτάσεις του, υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει αύτανδρες τις ιδεολογικές του αναφορές και μετασχηματίζεται ραγδαία σε ένα πλαδαρό και ασπόνδυλο κόμμα – μετενσάρκωση του ΠΑΣΟΚ.

Η μάχη έχει μεταφερθεί στην εκλογή της νέας Κ.Ε. και δεν είναι καθόλου ανώδυνη. Οπως αποφάσισε το συνέδριο, υπό το εύηχο επιχείρημα της ισότιμης εκπροσώπησης, τα 150 μέλη της θα εκλεγούν στην Αττική και τα υπόλοιπα στην επαρχία, και από τα 300 μέλη -κάτι που ψηφίστηκε ομόφωνα και συνιστά ευρωπαϊκή πρωτοπορία- τα μισά θα είναι γυναίκες. Ομως, κάθε γεωγραφική περιφέρεια θα ψηφίσει δικούς της αντιπροσώπους.

Αυτόχρημα, κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν στελέχη της τάσης «Ομπρέλα» (Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Σαμπατακάκης κ.ά.), όπου στεγάζονται όσοι εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε από το 3% στο 30% χάρη στη δύναμη των αριστερών ιδεών, θα σημάνει τη μετατροπή του κόμματος σε ομοσπονδία. Με βάση την απλή αριθμητική που επικαλούνται, δεν είναι ισοδύναμη η ψήφος των περιφερειών, όπου οι οργανώσεις είναι ολιγομελείς, με αυτήν της Αττικής.

Στο λεκανοπέδιο προμηνύεται σφαγή για την εκλογή, όπως προειδοποιεί η Κατέ Καζάντη, μέλος της Οργάνωσης Εξαρχείων, για την ανάδειξη των εκπροσώπων «μιας απολιτίκ δημοφιλίας» εις βάρος των «ειλώτων της κομματικής βάσης».

Γ.Χ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This