*Αναδημοσίευση από το documentonews.gr
Ο γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης με μια fake ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέλησε να «διορθώσει» τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση την ελευθερία του Τύπου.
Την ανάρτηση αυτή υιοθέτησαν πολλές ιστοσελίδες, ανάμεσα τους και το iefimerida.gr, χαρακτηρίζοντας ψευδή την έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα», που κατέταξε την Ελλάδα στην 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών. Γράφει συγκεκριμένα πως «σε πλήρη αντιδιαστολή με την έκθεση της ΜΚΟ “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα“, έρχεται η αντίστοιχη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζει η ΜΚΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης φέρνει την Ελλάδα σε υψηλή θέση, πάνω από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι την καθιερωμένη έκθεση για την ελευθερία του Τύπου δημοσίευσε στο τέλος Απριλίου το Συμβούλιο της Ευρώπης».
Και συνεχίζει στο ίδιο ύφος: «Η επίσημη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και στη σωστή τους διάσταση» και ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο μέσο επίπεδο, όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες…».
Επειδή πολλά λέγονται τις τελευταίες ημέρες για κάποιες δήθεν «ανεξάρτητες» έρευνες ΜΚΟ για την ελευθερία της έκφρασης, καλό είναι να διαβάσουν τι λέει και το Συμβούλιο της Ευρώπης που κατατάσσει την 🇬🇷 στη μεσαία κατηγορία της ΕΕ. https://t.co/kieX7kAUo3 pic.twitter.com/i36CTDGIxX
— George Mylonakis (@georgemilon) May 6, 2022
Το θέμα είναι όμως ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ο πίνακας παρατίθεται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά προέρχεται από άλλη έκθεση και παρατίθεται εκεί ως δευτερογενές υλικό. Ο πίνακας προέρχεται από το Media Pluralism Monitor 2021. Όπως ήδη αναφέρθηκε, η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχει καμία κατάταξη.
Ψηφιακές ικανότητες
Οι δύο εικόνες δείχνουν τον χάρτη στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην πρωτότυπη έκθεση. Ο πίνακας, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Iefimerida, αναφέρεται στους κινδύνους που προκύπτουν από τον μιντιακό εγγραμματισμό και τις ψηφιακές ικανότητες των πολιτών.
Εάν, βέβαια, οι υπεύθυνοι για τη συγγραφή αυτού του άρθρου στην Iefimerida ήθελαν να βρουν τους πραγματικούς πίνακες για την ελευθερία του τύπου από την πρωτότυπη έρευνα, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να το κάνουν. Ας δούμε παρακάτω δυο από αυτούς:
Το θέμα ανέδειξε ο δημοσιογράφος Αντώνης Γαλανόπουλος, με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Για το υπόβαθρο της υπόθεσης, εδώ το αρχικό thread και το άρθρο που έγραψα το πρωί. https://t.co/qiuctHJY9A
— Antonis Galanopoulos (@antonisgal) May 7, 2022
The plot thickens.
Η υπόθεση των παραπλανητικών δημοσιευμάτων σχετικά με την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου έχει τεράστια σημασία. Κόμματα της αντιπολίτευσης, ΜΜΕ με αξιοπρέπεια και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να αντιδράσουν. pic.twitter.com/qLn3aB1ujr— Antonis Galanopoulos (@antonisgal) May 7, 2022
- Δείτε επίσης: Αντί απολογίας για την άνευ προηγουμένου κατρακύλα της Ελλάδας, επίθεση στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα!