Άλλη μία δικαίωση της «δημοκρατίας», η οποία, σε χθεσινό δημοσίευμα, προανήγγειλε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ!
Προτού περάσουν 24 ώρες, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του κ. Όστιν για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), τον ρόλο της Ελλάδας ως συμμάχου στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των 🇺🇸 κ. Λόυντ Τζέιμς Ώστιν @SecDef, έγινε σαφές το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας 🇬🇷🇺🇸 η έμπρακτη συνεισφορά της 🇬🇷 προς την 🇺🇦 αλλά και η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. https://t.co/oS45ns68sI pic.twitter.com/WGcE3bZmVk
— Nikos Panagiotopoulos (@npanagioto) May 9, 2022
Στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν αναφέρεται αν ζητήθηκε από την Ελλάδα να στείλει επιπλέον οπλισμό στους Ουκρανούς, αλλά φαίνεται ότι κάτι κρύβεται πίσω από την επικοινωνία, αν ληφθεί υπ’ όψιν η ασαφής απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αποστολή δυνάμεων στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ), που ζήτησε να πληροφορηθεί εάν ισχύει ή όχι ότι η χώρα μας απέστειλε αντιαεροπορικό ουλαμό τύπου ASRAD-HELLAS (κεντρική φωτο) σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ, ο υφυπουργός Άμυνας ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τα ρεπορτάζ, περιοριζόμενος στην αναφορά ότι η συνδρομή της Ελλάδας στην αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού στην ανατολική Ευρώπη εντάσσεται στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας έναντι του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδυναμώνεται η ελληνική αμυντική θωράκιση, αντίθετα είναι παράγοντας ασφάλειας.
Επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες
Με αυτόν τον τρόπο, πάντως, μη διαψεύδοντας δηλαδή, επί της ουσίας επιβεβαίωσε τα σχετικά ρεπορτάζ, λέγοντας πως η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ είναι σε υψηλή ετοιμότητα και μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα όταν απαιτηθεί και πως κάθε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ αποφασίζει πώς θα συνεισφέρει και με τι δυνάμεις, με βάση και το ΚΥΣΕΑ. Ταυτοχρόνως, επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες, αναφέροντας: «Εκπέμπω καθησυχαστικό μήνυμα στον λαό ότι πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, έχουμε ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις για οπουδήποτε και οποτεδήποτε απαιτηθεί».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας κατήγγειλε πως η απάντηση του υφυπουργού υπήρξε «θολή», σημειώνοντας πως το ΚΥΣΕΑ δεν έχει συνεδριάσει σχετικώς, «εκτός και αν συνεδρίασε εν κρυπτώ», όπως σχολίασε με νόημα. Οταν ρώτησε πάντως τον Νίκο Χαρδαλιά ποια είναι πιο σημαντική απειλή, εκείνη της Τουρκίας ή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει, μιλώντας για «ψευτοδίλημμα».