Η παντελής έλλειψη αναφοράς στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επικρίνουν τον Πρωθυπουργό και να ζητούν ξεκάθαρες θέσεις και δεσμεύσεις.
ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προϋποθέσεις επιτυχίας της συνάντησης»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας για τις βάσεις καθώς και στις συνεντεύξεις του, τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα για τις προϋποθέσεις επιτυχίας της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μπάιντεν», επισημαίνουν κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου.
«Δηλαδή, αποτροπή πώλησης των F16 στην Τουρκία και όχι νέο ράλι εξοπλισμών με αγορά F35 ύψους 4 δισ. ως αντιστάθμισμα, ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ενέργειας».
«Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μέχρι τότε δεν θα σχολιάσουμε κάτι περαιτέρω», αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ ήρεμους τόνους.
ΠΑΣΟΚ: «Να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα επιβραβευθεί με νέους εξοπλισμούς η Τουρκία»
Από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα καταφέρει η Τουρκία να επιβραβευθεί με νέους εξοπλισμούς, ενώ αφήνει αιχμές και για την εξαγγελία των F-35:
«Προτεραιότητα από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι δεν θα επιβραβευθεί με νέους εξοπλισμούς η Τουρκία, που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας μη σεβόμενη τις αρχές της καλής γειτονίας, τις διεθνείς συνθήκες στη Μεσόγειο, τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και εν μέσω αυτής της γεωπολιτικής κρίσης κάνει παζάρι πάνω στην προσπάθεια χωρών της ΕΕ να νιώσουν ασφάλεια.
Η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για ένα νέο δαπανηρό εξοπλιστικό πρόγραμμα με την αγορά μιας μοίρας F35, δεν μπορεί να θέτει σε δεύτερο πλάνο αυτή την προτεραιότητα».
ΚΚΕ: «Υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και λύσεις “συνεκμετάλλευσης”»
Σε πιο σκληρούς τόνους το ΚΚΕ μιλά για «υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και λύσεις “συνεκμετάλλευσης”» και επιτίθεται στην ελληνική εξωτερική πολιτική:
«Ο κύριος Μητσοτάκης “λανσάρει” στις ΗΠΑ το ρόλο του ελληνικού κράτους ως “καλού παιδιού” στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως “μεσάζοντα” για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται -με κυρίαρχο το ρόλο των ΗΠΑ- στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.
Μόνο που από αυτή τη “συναλλαγή”, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός που θα πληρώσει την “καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις” με βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια, με μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με νέα κούρσα ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών και με νέους μεγάλους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κερδισμένοι θα είναι οι λεγόμενοι επενδυτές, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη μια και την άλλη πλευρά που θα ωφεληθούν από τα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος των λαών.
Όσο για τη δήθεν προστασία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, αρκεί να δει κανείς μόνο το παζάρι που διεξάγεται αυτή την περίοδο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Τουρκία, με αφορμή την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην ευρωατλαντική συμμαχία. Η διασφάλιση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής, που διαπερνά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ο παράγοντας εκείνος που σπρώχνει σε υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και λύσεις “συνεκμετάλλευσης”».
Διαβάστε ακόμα:
- Χαμός στο twitter με την υπέρκομψη Μαρέβα και τις πλάκες του… Μωυσή
- «Καημένη Ελλάδα»… «Η νέα 51η Πολιτεία των ΗΠΑ»! Ξεσάλωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη
- Συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη: Όλα όσα δεν είδατε
- Με τη γραβάτα του Τέρενς Κουίκ υποδέχθηκε ο Τζο Μπάιντεν τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα; Η «απουσία» της Τουρκίας και των ερωτήσεων