Τα social media έχει βάλει στο στόχαστρό του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες ακόμα μία φορά μέσα σε δέκα μέρες εξέφρασε την επιθυμία του να παρέμβει στη λειτουργία τους για να ελεγχθεί ο διαδικτυακός διάλογος.
Χθες έθεσε το θέμα από το Νταβός σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ Μπόργκε Μπρέντε, ενώ παρόμοιες απόψεις είχε εκφράσει και στην πρόσφατη ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο. «Χρειάζεται να δούμε τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουμε στην πολιτική αντιπαράθεση στη δημόσια σφαίρα. Πώς θα μειώσουμε την τοξικότητα» είπε και πρόσθεσε: «Εχουμε ηγετικό ρόλο στη ρύθμιση του ψηφιακού οικοσυστήματος, αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να συνεργαστούμε και με τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας για να διασφαλίσουμε ότι η ρητορική μίσους και η διαστρέβλωση, η παραπληροφόρηση, δεν θα καθίστανται τμήμα του διαδικτυακού διαλόγου». Επίσης τον Μάρτιο του 2021 στη Βουλή είχε πει για τα social media ότι «δημιουργούν στεγανά έντασης, τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν, κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας».
Στο μεταξύ στο Νταβός συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Ελλάδα, και ο κ. Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Ο Ουκρανός υπουργός άραγε ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και για τη νέα αποστολή όπλων της Ελλάδας προς τη χώρα του; Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας θα περιλαμβάνει και νέες αποστολές όπλων στο μέλλον;
Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός είχε συναντήσεις και με ηγέτες άλλων χωρών, όπως είναι ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στα ενεργειακά ζητήματα και στη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε σύσκεψη με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς, ο πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι. Τονίστηκε η σημασία του σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού των Βαλκανίων, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο χάρη στην ανάπτυξη κομβικών υποδομών για την υποδοχή και την προώθηση ενεργειακών φορτίων.
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή Ματ Μπρίτιν, με τον πρόεδρο της Meta για τις διεθνείς σχέσεις Νικ Κλεγκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Σάτια Ναντέλα κ.ά.