Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στέλνει η Ελλάδα, με την οποία, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, «αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου», αναφερόμενη στους ισχυρισμούς και τις αξιώσεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει tovima.gr, στην επιστολή με ημερομηνία 25/5, επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «οι νέοι τουρκικοί ισχυρισμοί περί κυριαρχίας υπό όρους, όπου ως όρος για την παραχώρησή τους ήταν, πάντα κατά την Άγκυρα, η αποστρατιωτικοποίησή τους, την οποία ασκεί η Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου όπως και στα Δωδεκάνησα, αποτελούν νέα εξέλιξη και υπονομεύουν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα … Οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά [του Ανατολικού Αιγαίου] είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) είναι νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι».
Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι «κάθε προσπάθεια να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδος σε αυτά τα νησιά επί της αθεμελίωτης προϋπόθεσης ότι η Ελλάδα φέρεται να παραβιάζει την υποχρέωσή της να τα αποστρατιωτικοποιήσει με βάσει τις προαναφερθείσες συνθήκες (σσ. Λωζάνης και Παρισίων) αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τη σταθερότητα των συνόρων και των τίτλων κυριαρχίας, όπως επιβεβαιώνονται από τη διεθνή νομολογία … Το γεγονός ότι η Τουρκία καλεί άλλα Κράτη-Μέρη στις συγκεκριμένες συνθήκες να καλέσουν την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις τους επιβεβαιώνει την επίμονη πρακτική της Τουρκίας να εγείρει ζητήματα που δεν έχουν νομική βάση, μία πρακτική που προσθέτει στην αστάθεια που η χώρα αυτή προκαλεί με τις πράξεις της».
Η Ελλάδα στην επιστολή υπενθυμίζει ακόμα το casus belli, αλλά και τις πρόσφατες υπερπτήσεις, τονίζοντας τη σχετική πρόβλεψη του Άρθρου 13 της Συνθήκης της Λωζάνης ότι αυτές πρέπει να αποφεύγονται. Τέλος, καλεί την Άγκυρα «να παύσει αυτές τις κινήσεις που συμβάλλουν στην περιφερειακή αστάθεια και να προσέλθει με ειλικρίνεια σε μία ειρηνική επίλυση της εκκρεμούς διαφοράς για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με βάση την καλή γειτονία και το διεθνές δίκαιο».
Την ίδια στιγμή ο Στόλτενμπεργκ…
Την ίδια στιγμή λοιπόν, ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε ομάδα μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων και η βελγική εφημερίδα La Libre, για μια ακόμη φορά έκανε επίδειξη… τουρκοφιλίας αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας και τις αντιρρήσεις της Άγκυρας, η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί με όποιο τρόπο μπορεί την κατάσταση.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και, όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει ένας οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ. Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ.
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Τουρκία είναι αξιόπιστος σύμμαχος με δεδομένο την παρούσα κατάσταση, απάντησε… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε:
«Έχει παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι καλωσορίζουν αυτή τη βοήθεια. Είμαστε 30 σύμμαχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικά πολιτικά κόμματα, διαφορετική γεωγραφία, διαφορετικές απόψεις και στάσεις για πολλά θέματα. Το καθήκον μου είναι να μας επιτρέψω, παρά αυτές τις διαφορές, να συμφωνήσουμε στο πιο σημαντικό πράγμα, δηλαδή στο ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και ότι σε αυτήν την περίπτωση είμαστε έτοιμοι να προσκαλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».