Ο Γερμανός αναλυτής Ούλριχ Σπεκ με μια ανάρτησή του στο twitter μετά την ανακοίνωση του Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θα στείλει γερμανικά τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, έβαλε «φωτιά» στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο της είδησης αυτής.
«Γιατί να μην παραδώσει απευθείας στην Ουκρανία; Επειδή η παράδοση στην Ελλάδα θεωρείται λιγότερο επιζήμια για τις σχέσεις της με τη Ρωσία, στην οποία εξακολουθεί να στηρίζεται;» έγραψε χαρακτηριστικά ο Σπεκ αναφερόμενος στην κίνηση της Γερμανίας.
Warum nicht direkt liefern an die Ukraine? Weil das Liefern an Griechenland als weniger schädlich angesehen wird für die Beziehung zu Russland, auf die man nach wie vor setzt? https://t.co/mDzTvt5vpP
— Ulrich Speck (@ulrichspeck) May 31, 2022
Είναι γεγονός ότι η Γερμανία αποφεύγει να εμπλακεί άμεσα με τη Ρωσία και χρησιμοποιεί τις πιο πειθήνιες κυβερνήσεις χωρών, για να καταφέρει αυτό που θέλει. Μια από αυτές της κυβερνήσεις, είναι και η ελληνική.
Θυμίζουμε ότι ο Γερμανός Καγκελάριος είπε μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες:
«[Η Ελλάδα] θα προμηθεύσει την Ουκρανία και εμείς θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Οι τελικές λεπτομέρειες θα πρέπει τώρα να διευθετηθούν μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών πριν από την ταχεία εφαρμογή τους».
Ο Ούλριχ Σπεκ πάντως επανήλθε σήμερα στο θέμα και με νέες αναρτήσεις στο Twitter αναρωτήθηκε αν ο Σολτς «ακολουθεί μια στρατηγική: να βοηθήσει λίγο την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για να επιστρέψει η Ρωσία στη συνεργασία;»
Ist Scholz nur ein Getriebener, der es allen relevanten Kräften etwas recht machen will und dabei keine eigene Linie findet? Oder verfolgt er eine Strategie: der Ukraine zwar etwas helfen, aber zugleich die Tür für eine Rückkehr Russlands zur Partnerschaft offenhalten?
— Ulrich Speck (@ulrichspeck) June 1, 2022
Σύμφωνα με την… ετεροχρονισμένη ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, το οποίο μετά την κατακραυγή βγήκε να επιβεβαιώσει την είδηση, η χώρα μας θα δώσει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 (λιγότερα από 200 έχουν απομείνει από τα 500 που είχαμε πάρει το 1994 έναντι 50.000 μάρκων το ένα) στην Ουκρανία, τα οποία κατασκευάστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960.
Συμφωνία Ελλάδος – Γερμανίας για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και αντικατάσταση από αμυντικό υλικό γερμανικής κατασκευήςhttps://t.co/QxaybHp9fj
— Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (@Hellenic_MOD) May 31, 2022
Το Business Insider στη γερμανική του έκδοση, έγραψε σχετικά ότι για τα τεθωρακισμένα Marder που θα λάβει η Ελλάδα για να αντικαταστήσει τα BMP-1, η κατασκευάστρια εταιρεία Rheinmetall, είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να τα πουλήσει στην Ουκρανία πριν από εβδομάδες!
Ένα άλλο κομμάτι του παζλ αυτού, είναι ο ο κίνδυνος να την… πατήσει η Ελλάδα σαν τους Πολωνούς. Η Βαρσοβία κατήγγειλε πρόσφατα ότι οι Γερμανοί τους είχαν υποσχεθεί πως θα αντικαθιστούσαν τα άρματα μάχης που έστειλαν για βοήθεια στην Ουκρανία με δικά τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει, πλέον, πως αδυνατεί να τηρήσει την συμφωνία! Ενώ ακόμα δεν έχει τηρηθεί και παρόμοια συμφωνία που έκανε το Βερολίνο και με την Τσεχία!
Διαβάστε ακόμα:
- Φαιδρότητες Οικονόμου για τα ελληνικά άρματα στην Ουκρανία: «Θα το λέγαμε…» – Το κρυφό κόστος και η… αποστρατιωτικοποίηση
- ΕΕ – Ουκρανία: Οι μισές χώρες αρνούνται να στείλουν βαρέα όπλα!
- Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για τα τεθωρακισμένα: «Η κυβέρνηση αυξάνει την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας» – Κατόπιν εορτής η ανακοίνωση του ΥΕΘΑ!
- Δήλωση «βόμβα» από Σολτς: Η Ελλάδα στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία!