Αφορμή για καβγά ψάχνει συνεχώς η Τουρκία, η οποία με μια ακόμη προπαγανδιστική ανακοίνωση επικρίνει τα όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και το κάλεσμα που έγινε –στο χλιαρότατο κείμενο συμπερασμάτων– να σταματήσει η Άγκυρα την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμα και αυτό όμως στάθηκε ικανή αφορμή για το τουρκικό ΥΠΕΞ να εξαπολύσει επίθεση στις Βρυξέλλες και κυρίως στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «προκατειλημμένη στάση» και χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει τις μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Η Άγκυρα δεν παραλείπει να κάνει και υποδείξεις στην ΕΕ αναφορικά με το καθεστώς ένταξης των υποψήφιων χωρών!
23-24 Haziran 2022 tarihli AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde Kabul Edilen Kararlar Hk. https://t.co/iaAkFFV82O pic.twitter.com/rMNkpCRRRc
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) June 24, 2022
Η ανακοίνωση:
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, επιδεικνύεται μια προκατειλημμένη, χωρίς οράματα και αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στη χώρα μας.
Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο στο πλαίσιο της Τουρκίας. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει τις μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι απόλυτη ντροπή το ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον οπλισμό των νησιών και τις πρακτικές απώθησης.
Αυτές οι αποφάσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη λύση των ζητημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα.
Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης.
Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί και να θυσιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και τη συνεργασία με τη χώρα μας στις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Το απαιτούν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, στη Σύνοδο Κορυφής, χαιρετίζεται το γεγονός ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας και η Γεωργία έλαβε προοπτική ένταξης στην ΕΕ.
Ωστόσο, είναι περίεργο το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που είναι επί του παρόντος υποψήφιες χώρες, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
Θεωρείται ότι η χορήγηση υποψηφίου καθεστώτος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το συντομότερο δυνατό θα ωφελήσει την ευρύτερη ευρωπαϊκή γεωγραφία, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων.
Η Τουρκία πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί ειλικρινά με όλες τις υποψήφιες χώρες και ότι οι ενταξιακές διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν με βάση την αξία».
Διαβάστε ακόμα:
- Ευρωπαϊκή επιτροπή δέχτηκε το «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς!
- Η πρώην σύζυγος του Γιώργου Σεϊταρίδη καλεί τους Τούρκους να εισβάλλουν στην Ελλάδα
- Mητσοτάκης: «Δεν έκοψα την επικοινωνία με τον Ερντογάν – Θα τον καλώ πάντα σε διάλογο»
- Ευθείες απειλές Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία δεν μπορεί να περιοριστεί στα σύνορά της»