Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτογράφηση του έποικου: Ποια είναι η σχέση του Γεωργιάδη με τον Αγιαβέφε;
Και ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή την πολιτογράφηση του Τούρκου έποικου και μάλιστα με διπλή πρωτοβουλία: ο τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, ενώ με αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζήτησε να κατατεθούν όλα τα έγγραφα.
«Δεν πρόκειται για ένα ακόμη διοικητικό, οικονομικό και θεσμικό σκάνδαλο της ημερήσιας διάταξης αυτής της κυβέρνησης, αλλά, δυστυχώς, για ένα σκάνδαλο με εθνικές διαστάσεις», υπογραμμίζει ο Κ. Ζαχαριάδης και προσθέτει: «ο Γιασάμ Αγιαβέφε φέρεται να έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο «ψευδοκράτος» της κατεχόμενης Κύπρου και να είχε λάβει την «ιθαγένεια» από αυτό.
Προσπερνώντας όλα τα υπόλοιπα, που καθιστούν τουλάχιστον αμφιλεγόμενη την περίπτωσή του, αυτό και μόνο το γεγονός από μόνο του, αν ισχύει, είναι απολύτως ασύμβατο με την απόδοση τιμητικής διάκρισης από το ελληνικό κράτος. Πολλώ μάλλον αν η τιμητική αυτή διάκριση λαμβάνει τον τύπο της ύψιστης συμβολικά διαδικασίας της πολιτογράφησης, δηλαδή της συμπερίληψης του συγκεκριμένου προσώπου στον πυρήνα του ελληνικού κράτους μέσω της τιμητικής ίδρυσης πολιτικού δεσμού με αυτό».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον υπουργό Εσωτερικών,
1. Για ποιο λόγο το Ελληνικό Κράτος παρέχει τιμητική πολιτογράφηση και αποδέχεται δωρεές από πρόσωπα που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου;
2. Ποια κριτήρια υπερτέρησαν στην κρίση του ερωτώμενου Υπουργού για τη χορήγηση της συστατικής επιστολής και τη διαδικασία τιμητικής πολιτογράφησης, και κατά πόσο θεωρείται σημαντική η σύνδεση του εν λόγω προσώπου με το ψευδοκράτος σε σχέση με το συμφέρον της χώρας,
3. Αν υπήρξε έγγραφη ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας για τη «συμβολή» του ανωτέρω στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορoνοϊού ή αν όσα αναγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ αποτελούν προσωπικές του εκτιμήσεις του Υπουργού Εσωτερικών.
4. Ποια ακριβώς είναι η σχέση του εν λόγω προσώπου με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και μέσω ποιων επικοινωνιών συμφωνήθηκε η παροχή της συστατικής επιστολής.