Νευρικότητα στο Μαξίμου για το ενδεχόμενο o Πούτιν να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου

Σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια και αναζήτηση νέων μέτρων

Must Read

Αγωνία και νευρικότητα έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο ο Πούτιν να κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, και τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- για εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης, ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην σύσκεψη παρουσιάστηκαν δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης, ενώ έγινε εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών των καυσίμων και για την επίπτωσή τους στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας. Ωστόσο δεν έγινε καμία περαιτέρω διευκρίνηση, παρά μόνο σημειώθηκε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, το πλάνο της κυβέρνησης για την περίπτωση της πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη προβλέπει την λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο, όπως επίσης και τη λειτουργία τον Σεπτέμβριο και νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5).

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει την γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά: «Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της.. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.

Από πλευράς του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, ενώ ανέφερε ότι η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.

Μακρόν: Έρχεται «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο

Η δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα ότι έρχεται δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο, προκάλεσε ανησυχία. Αναφερόμενος στη Ρωσία τόνισε ότι χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου ως πολεμικό όπλο και εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία όπως ανέφερε η χώρα του θα βοηθήσει.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για την Ευρώπη, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Νιγηρία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες. Για το θέμα της ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι στρατηγική του είναι η εξοικονόμηση και ότι προς το σκοπό αυτό έχει ήδη δοθεί εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να εφαρμόζουν προγράμματα μείωσης της κατανάλωσης. Ανέφερε επίσης ότι η εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά συνολική ευθύνη όλων των Γάλλων πολιτών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι συμβατή και προς τους στόχους που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η τιμή της οποίας όπως είπε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας λέγοντας πως είναι αναγκαία και απαραίτητη. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στο εσωτερικό της Γαλλίας ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε κατ αρχήν σε μέτρα οικονομικης ενίσχυσης προς τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους.

«Ψαλίδι» στην κατανάλωση ενέργειας

Την ίδια ώρα η ΕΕ βλέπει μεγάλο κίνδυνο να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα η Μόσχα και ετοιμάζεται να ανακοινώσει έκτακτο πακέτο μέτρων που έχει στην καρδιά του το «ψαλίδι» στην κατανάλωση ενέργειας και φτάνει έως και τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης.

«Όλοι μπορούν να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο, ακόμα κι αν βρίσκονται σε τομείς υπό προστασία, όπως τα νοικοκυριά ή τα δημόσια κτίρια, οι βιομηχανίες που έχουν δυνατότητα αλλαγής καυσίμου και οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, ανάλογα με το εθνικό πλαίσιο», αναφέρει η Κομισιόν.

Μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Bruegel αναφέρει πως αν κλείσει η στρόφιγγα η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε εξοικονόμηση 15% ενώ η Ελλάδα συγκαταλέγεται μαζί με χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία στην ομάδα που θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραστική μείωση ζήτησης 49% στο φυσικό αέριο για να βγάλουν το χειμώνα χωρίς τις ροές από τη Ρωσία. Ήδη πάντως ο λιγνίτης επιστρέφει δυναμικά στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This