«Ασπίδα προστασίας» του Ανδρέα Λοβέρδου και όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis επιχειρεί να υψώσει και πάλι το Μαξίμου.
Με καθυστέρηση τριών εβδομάδων -και μετά τη δημοσιοποίηση της αγωγής από την εφημερίδα «Real»- ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εδέησε τελικώς να απαντήσει στην ερώτηση που κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το Ελληνικό Δημόσιο απέφυγε να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και να υποστηρίξει την κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου στο πολύκροτο σκάνδαλο.
Καλυπτόμενος προσχηματικά πίσω από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), στο οποίο πετά το μπαλάκι, ο υπουργός Υγείας αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας και επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος όφειλε να υποστηρίξει την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού για την πράξη της δωροληψίας, μολονότι την περίοδο εκείνη δεν είχε ασκηθεί ακόμα καμία δίωξη εις βάρος του.
Σύμφωνα με την ασταθή και διάτρητη εκδοχή Πλεύρη, η κυβέρνηση ζήτησε από το ΝΣΚ (29/6/20) «να υποδείξει τις ενδεικνυόμενες δικαστικές ή εξωδικαστικές ενέργειες για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας ή ηθικής βλάβης έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο από ενέργειες της εταιρείας Novartis Hellas», αλλά εκείνο (23/12/20) «πρότεινε μία σειρά από νομικές ενέργειες στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής κατά του πρώην υπουργού κ. Α. Λοβέρδου».
Συγκεκριμένα, όπως δικαιολογείται, «πρότεινε απλά να εξεταστεί κατά περίπτωση η δυνατότητα παράστασης του Δημοσίου ή και των λοιπών δημοσίων νομικών προσώπων για υποστήριξη κατηγορίας σε εκκρεμείς ποινικές δίκες μόνο κατά το μέρος που αφορούν σε παράνομες συμπεριφορές στελεχών της εταιρείας που συνδέονται με τη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (ΣΑΔ)», η οποία υπογράφηκε από τη Novartis και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Η αγωγή ωστόσο που πολύ πρόσφατα και με σημαντική καθυστέρηση υπέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο (την αποκάλυψε η «Real» στις 31/7/22), διεκδικώντας 214.000.000 ευρώ, βασίζεται στη συμφωνία εταιρείας – αμερικανικών Αρχών, όπου σαφώς διατυπώνεται η παραδοχή για χρηματισμό και πολιτικών αξιωματούχων. Άρα ο Θ. Πλεύρης διαψεύδεται εκ των πραγμάτων…
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «μολονότι ο φάκελος για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και του κ. Λοβέρδου, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή των Ελλήνων και ειδικά για τον κ. Λοβέρδο υπήρξε και κλήση για ανωμοτί εξέταση από τον Μάιο του 2019, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουδεμία πράξη διενήργησε για να προβεί σε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής κατά του κ. Λοβέρδου και αντιθέτως επέλεξε να μη δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, ακριβώς διότι δεν υπήρχε τότε, όπως και τώρα, κάποιο στοιχείο που να δικαιολογεί μία τέτοια ενέργεια».
Επί σημερινής κυβερνήσεως ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος Λοβέρδου
Η αλήθεια είναι ότι τότε δεν είχε ασκηθεί καμία δίωξη εις βάρος του πρώην υπουργού. Η ποινική δίωξη σε βάρος του Λοβέρδου ασκήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2019, επί σημερινής κυβερνήσεως, οπότε κατά τη δικονομική τάξη έπρεπε να υποστηριχθεί η κατηγορία από το Δημόσιο.
Σε κριτική επίσης δεν αντέχει και η προσχηματική επίκληση από τον Θ. Πλεύρη του ρόλου του Νομικού Συμβουλίου. Το ΝΣΚ, ως γνωστόν, έχει αποκλειστικά γνωμοδοτικό ρόλο. Τις αποφασιστικές αρμοδιότητες ασκούν οι υπουργοί με πολιτικά συνήθως κριτήρια, άσχετο, εάν εκ των υστέρων, σπεύδουν να κρυφτούν πίσω από το ΝΣΚ.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζουν επίσης ότι ο υπουργός Υγείας, παρότι ερωτήθηκε σχετικά, αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στην «απαράδεκτη πρόταση» της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, η οποία εισηγήθηκε στις 20 Ιουνίου 2022 προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών να μην αποδοθεί κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση, επειδή «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής». Η εισαγγελέας, όπως σχολιάζουν, προσπέρασε παγερά αδιάφορη ακόμα και τις υπερτιμολογήσεις εκατοντάδων ευρώ σε φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis που φέρεται ότι σημειώθηκαν επί υπουργίας Λοβέρδου…