Κυβερνητικό σχέδιο ολοκληρωτικού ξεπλύματος των πολιτικών ευθυνών στο κολοσσιαίο σκάνδαλο Novartis αποτελεί στην πραγματικότητα το κείμενο της αγωγής που θα κάνει το ελληνικό κράτος κατά της φαρμακευτικής εταιρίας, το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα «Real» σε αποκλειστικότητα.
- Από τη Μαρία Παναγιώτου
Εκτός από τεράστιο «πλυντήριο», φυσικά, το κείμενο της αγωγής αποτελεί και μία μεγάλη προσπάθεια να πέσει η ελβετική φαρμακοβιομηχανία όσο γίνεται… στα μαλακά και να μην πληρώσει το υπέρογκο ποσό που πλήρωσε στις ΗΠΑ για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα αναφέρεται ότι επιλέχθηκε η αγωγή να βασιστεί στη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (ΣΑΔ), η οποία υπογράφηκε το 2020 από τη Novartis Hellas και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, γιατί, όπως υποστηρίζεται στη συμφωνία αυτή, γίνεται αναφορά μόνο σε γιατρούς, κι όχι σε πολιτικούς.
Αναφέρει συγκεκριμένα η εφημερίδα: «Το κείμενο της αγωγής συνετάχθη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και βασίστηκε στη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (ΣΑΔ), η οποία υπογράφηκε το 2020 από τη Novartis Hellas και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με την εταιρία να ομολογεί όλες τις περιγραφόμενες έκνομες πράξεις, να καταβάλει πρόστιμο ύψους 221.000.000 δολαρίων και να αποδέχεται δράσεις συμμόρφωσης, με αντάλλαγμα την αναστολή της ποινικής της δίωξης για τρία έτη. Η ΣΑΔ αποτέλεσε οδηγό για την κατάθεση αγωγής εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αξιώνει ποσό ύψους 214.000.000 ευρώ». Και συνεχίζει το κείμενο, προσπαθώντας να υπογραμμίσει την απουσία πολιτικών ευθυνών: «Το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο επέλεξε τη ΣΑΔ ως οδηγό για την έγερση αξίωσης αποζημίωσης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το κείμενο περιγράφει δωροδοκίες μόνο γιατρών κι όχι πολιτικών».
Προφανέστατα, ένα μεγάλο μέρος του σκανδάλου αφορά τους γιατρούς που μέσω δωροδοκιών πείθονταν να προωθούν τη συνταγογράφηση φαρμάκων της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Η επιχειρηματολογία αυτή, ωστόσο, που αποτελεί προφανώς τη βασική κυβερνητική ρητορική, αποκρύπτει μεγάλο μέρος όσων είχαν ανακοινωθεί για τη συμφωνία από το δικαστήριο του New Jersey, που εξέτασε την υπόθεση. Αποκρύπτει δηλαδή βασικές πτυχές της ίδιας της συμφωνίας, με βάση την οποία στο τεράστιο σκάνδαλο ήταν αναμειγμένοι και Έλληνες αξιωματούχοι, με επιρροή στην ελληνική κυβέρνηση. Πτυχές που αξίζει να ξαναθυμηθούμε.
Προπαγάνδα
Τον Ιούνιο του 2020 ανακοινώνεται για πρώτη φορά η είδηση ότι η Novartis θα πληρώσει πρόστιμο-μαμούθ συνολικού ύψους 310.000.000 δολαρίων στις ΗΠΑ για διεφθαρμένες πρακτικές στη χώρα μας, τόσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζουμε πως το αμερικανικό δημόσιο είχε το δικαίωμα να στραφεί κατά της φαρμακευτικής εταιρίας, επειδή η τελευταία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στη συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε από το δικαστήριο, αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Μεταξύ 2012 και 2015 περίπου εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλου η εναγόμενη Novartis Hellas προέβη με διεφθαρμένο τρόπο σε πράξεις προώθησης, προσφοράς, υπόσχεσης πληρωμής και εξουσιοδότησης για χορήγηση ειδών αξίας σε αλλοδαπό (Έλληνα) αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο, αν και γνώριζε ότι το σύνολο ή μέρος αυτών των χρημάτων και ειδών αξίας θα προσφερόταν, δινόταν και υποσχόταν και όντως προσφέρθηκε, δόθηκε και υποσχέθηκε σε αλλοδαπό αξιωματούχο με σκοπό:
α) να επηρεαστούν οι πράξεις και αποφάσεις του εν λόγω αλλοδαπού αξιωματούχου υπό την επίσημη ιδιότητα του/της,
β) να πειστεί ο εν λόγω αξιωματούχος να προβεί σε πράξεις ή παραλείψεις, κατά παράβαση του καθήκοντος του εν λόγω αξιωματούχου,
γ) να εξασφαλιστεί ανάρμοστο πλεονέκτημα και
δ) να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης (δηλαδή της ελληνικής) και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas, προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas κατά παράβαση του 15US.C 78dd-3».
Επομένως, για ποια σαφή αναφορά μόνο σε γιατρούς κάνει τώρα λόγο η κυβέρνηση;
Το παραπάνω απόσπασμα βρίσκεται, προφανώς, σε συμφωνία με όλες τις πληροφορίες που είχαν αποστείλει οι αμερικανικές, ανακριτικές Αρχές στους Έλληνες εισαγγελείς, όπου γινόταν με σαφήνεια αναφορά σε ανάμειξη Ελλήνων πολιτικών στο σκάνδαλο.
Εξάλλου, εκτός από τις συνταγογραφήσεις που πραγματοποιούσαν οι γιατροί, τόσο ιδιώτες όσο και του Δημοσίου, μέρος του σκανδάλου είναι και οι υπερτιμολογήσεις, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν αποκλειστικά από κυβερνητικά στελέχη.
Η αναφορά, δε, σε «Έλληνα αξιωματούχο», που μπορεί να βρεθεί ενώπιον της ελληνικής κυβέρνησης και να την επηρεάσει, δηλαδή ενώπιον του κυβερνητικού συμβουλίου, μπορεί να αφορά μόνο Έλληνα υπουργό. Σε αυτό αξίζει να προσθέσουμε και το γεγονός πως το πρόστιμο επιβλήθηκε βάσει του ομοσπονδιακού νόμου Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) για αθέμιτες πρακτικές εταιρίας εκτός ΗΠΑ. Για να εμπίπτει μία υπόθεση στον ομοσπονδιακό νόμο FCPA πρέπει, μεταξύ άλλων, μέσα από τα στοιχεία να έχουν διαπιστωθεί πληρωμές, δηλαδή μίζες, σε κυβερνητικούς αξιωματούχους μιας ξένης χώρας.
Και τελικά, μετά το απαλλακτικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο συνέθλιψε το αφήγημα της σκευωρίας κατά πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis, είναι δυνατόν να συνεχίζεται η συγκεκριμένη προπαγάνδα, μέσω αυτής της αγωγής;
Καλώς ήρθατε στο… εκπτωτικό χωριό!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα 214.000.000 ευρώ που θα αξιώσει το Ελληνικό Δημόσιο ως αποζημίωση θα είναι μόνο για ηθική βλάβη, ενώ θα επιφυλαχθεί «για περαιτέρω κινήσεις, σε περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για υλική ζημιά». Δηλαδή, διαπίστωσαν οι ΗΠΑ πως είχαν υλική ζημιά από τις ενέργειες της Novartis στην Ελλάδα, αλλά εμείς φαίνεται πως δεν είμαστε ακόμη σίγουροι.
Όπως φαίνεται, τα πορίσματα των επιθεωρητών που διαπίστωσαν αυτή την τεράστια υλική ζημιά που υπέστησαν τα δημόσια ταμεία δεν έφτασαν ποτέ στα υπουργικά γραφεία που θα καταθέσουν την αγωγή. Επίσης, φαίνεται ότι η χώρα μας είναι υπεράνω χρημάτων, γι’ αυτό επέλεξε να μην ασχοληθεί καθόλου με τα περίπου 100.000.000 δολάρια που πλήρωσε η Novartis στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Αλήθεια, ο νυν υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, που θα καταθέσουν την παραπάνω αγωγή, είναι βέβαιοι ότι στο μέλλον δεν θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της απιστίας κατά του Ελληνικού Δημοσίου; Είναι βέβαιοι ότι από αυτές τις εκπτώσεις δεν θα υπάρξει τελικά επιπλέον κόστος για τους ίδιους;