Στις 9 Αυγούστου 2022 η Άγκυρα θα επιχειρήσει την τελική απόπειρα «τουρκοποίησης» της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ στην περιοχή αν. Ρόδου και Καστελόριζου (28ος μεσημβρινός και ανατολικά), έως τις δυτικές ακτές της Κύπρου, με την επίσημη έξοδο του υπερσύγχρονου πλοίου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» και την έναρξη γεωτρήσεων, συνοδεία τουρκικού πολεμικού πλοίου, σε περιοχές που αναμένεται να ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν.
- Από την Κύρα Αδάμ
Ήδη Τούρκοι αξιωματούχοι, ο προεδρικός σύμβουλος Ι. Καλίν και ο Τούρκος ΥΕΘΑ Χ. Ακάρ έχουν προειδοποιήσει ότι η Τουρκία «έχει απολύτως νόμιμο δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί. Υπάρχουν επιστολές στον ΟΗΕ και υπάρχουν άδειες που έχουμε πάρει από την ΤΔΒΚ».
Διά αυτού του τρόπου η Άγκυρα προαναγγέλλει ότι στο πεδίο των παράνομων γεωτρήσεων μέσα στην ελληνική ΑΟΖ (από τον 28ο-30ο μεσημβρινό) και την κυπριακή ΑΟΖ εντάσσει και το παράνομο «τουρκοκυπριακό κράτος», το οποίο μάλιστα έχει… αδειοδοτήσει την Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις για λογαριασμό του. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει στον ΟΗΕ τις διεκδικήσεις της (claim) για την τουρκική ΑΟΖ/ΥΦ της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Η Τουρκία έχει δημοσιεύσει τον χάρτη με την τουρκική ΑΟΖ/ΥΦ και περιοχή αλιείας, η οποία «καταπίνει» όλη την ελληνική και την κυπριακή περιοχή ΑΟΖ /ΥΦ σε ολόκληρη την Αν. Μεσόγειο, μέχρι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ έχει προχωρήσει σε επιστημονικές έρευνες σε όλη την έκταση της παράνομης ΑΟΖ/ΥΦ με τα σκάφη «Ορούτς Ρέις», «ΒΙLIM» και «YUNUS», δυτικά της Κύπρου και έξω από τη Ρόδο και Καστελόριζο. Η Τουρκία έχει στείλει στον ΟΗΕ και τη συμφωνία ΑΟΖ/ΥΦ μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων, την οποία όμως ο ΟΗΕ δεν έχει δημοσιοποιήσει για να μην επισημοποιήσει από την «πίσω πόρτα» τα Κατεχόμενα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα ουδέποτε έχει στείλει στον ΟΗΕ τις δικές της διεκδικήσεις (claim) για την ελληνική ΑΟΖ/ΥΦ στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, ενώ η Κύπρος ουδέποτε οριοθέτησε ΑΟΖ/ΥΦ με την Ελλάδα. Σημειώνεται, ακόμα, ότι η τουρκολιβυκή ΑΟΖ έχει αναρτηθεί από τις αρχές του 2021 στον επίσημο σχετικό πίνακα 104 του ΟΗΕ και έκτοτε βρίσκεται επισήμως σε ισχύ και είναι διεθνώς νόμιμη, χωρίς ποτέ η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει προχωρήσει σε επίσημη πράξη καταγγελίας της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, στον ΟΗΕ, πλην των ανίσχυρων «ελληνικών επιστολών διαμαρτυρίας» στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τις λεκτικές αναφορές «στην παράνομη Τ/Λ ΑΟΖ», για εσωτερική και μόνον κατανάλωση.
Η Τουρκία έχει βασιστεί και εκμεταλλευτεί απολύτως την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία από το 2019 και εντεύθεν αδυνατεί να υποστηρίξει και να διαφυλάξει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Από τον Οκτώβριο του 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχθηκε ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου, κείται στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα στην περιοχή αυτή η Τουρκία να αποκτήσει 12 ν.μ. χωρικά ύδατα λόγω Μεσογείου. Με τα 12 ν.μ. χωρικά ύδατα της Τουρκίας «στραγγαλίζεται» η ΑΟΖ του Καστελόριζου και η νοτιοανατολική ΑΟΖ της Ρόδου, ενώ, αν η Ρόδος και το Καστελόριζο παρέμεναν στο Αιγαίο, όπου η Τουρκία έχει 6 ν.μ. χωρικά ύδατα, η τουρκική ΑΟΖ προς τον Νότο, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά θα ήταν αμελητέα, αφού αυτή θα «πνιγόταν» από την ΑΟΖ Ρόδου και Καστελόριζου.
Ελληνική υποχώρηση
Αυτή η εμφανής ελληνική υποχώρηση στην περιοχή ανατολικά Ρόδου και Καστελόριζου και η απεμπόληση της ΑΟΖ της Ρόδου – Καστελόριζου έχει επιτρέψει στο τουρκικό πλοίο σεισμικών ερευνών «Ορούτς Ρέις» να αλωνίσει στην ελληνική ΑΟΖ Ρόδου – Καστελόριζου, γεγονός που θα επιτρέψει αβίαστα στο τουρκικό πλοίο «Αμπντουλχαμίντ» να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην ίδια περιοχή το επόμενο διάστημα.
Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια των σεισμικών ερευνών του «Ορούτς Ρέις», το 2020, η επίσημη δήλωση στη Βουλή ότι η κυβέρνηση φυλάσσει μόνον την ελληνική κυριαρχία των 6 ν.μ. χωρικών υδάτων, αποτελεί έμμεση -πλην σαφή- δήλωση της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη ότι παραχωρεί ολόκληρη την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι τον 30ό μεσημβρινό στην Τουρκία, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσει στον ΟΗΕ ελληνική ΑΟΖ, αλλά ούτε και έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου (βλ. χάρτη).
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με πλήρη πολιτική ευθύνη της πετσόκοψε την ελληνική ΑΟΖ/ΥΦ ανατολικά της Ρόδου και στο Καστελόριζο, υψώνοντας μόνη της και επί ζημία των κυριαρχικών δικαιωμάτων ένα θαλάσσιο τείχος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στον 28ο μεσημβρινό, «προικίζοντας» την Τουρκία με την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ ανάμεσα στον 28ο-30ό μεσημβρινό, η οποία και «τουρκοποίησε» αυτομάτως την περιοχή αυτή της ελληνικής ΑΟΖ.
Το «Αμπντουλχαμίντ», κατά την Τουρκία, έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σ’ αυτή την «τουρκοποιημένη» ελληνική ΑΟΖ, μεταξύ 28ου και 30ού μεσημβρινού, διότι η Άγκυρα έχει σπεύσει και έχει ενημερώσει επισήμως τον ΟΗΕ για τις διεκδικήσεις της (claim) στην περιοχή αυτή, ενώ η Ελλάδα ουδέποτε έχει στείλει στον ΟΗΕ τις δικές της διεκδικήσεις στην ελληνική ΑΟΖ. Το «θαλάσσιο τείχος» στην ελληνική ΑΟΖ, που αυθαίρετα αποφάσισε και επέβαλε η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, το «κατοχύρωσε» με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ, καθορίζοντας ως ελληνική ΑΟΖ την περιοχή μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού, δηλαδή δεν άγγιξε και δεν διασφάλισε την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, ενώ άφησε στην τύχη της την ΑΟΖ της Κύπρου, στις δυτικές ακτές της νήσου.
Με την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ακόμα μία φορά στα άχρηστα την ΑΟΖ Ρόδου – Καστελόριζου και με την καινοφανή θεωρία της «μειωμένης επήρειας» πετσόκοψε και την ΑΟΖ της Καρπάθου αλλά και ανατολικά τις Κρήτης, ενώ παρέδωσε την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει θέσει σε ελληνοτουρκολιβυκή διαπραγμάτευση την ελληνική ΑΟΖ δυτικά του 28ου μεσημβρινού.
Επιπροσθέτως, η ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ ακόμα περιμένει στους προθαλάμους του ΟΗΕ για την επισημοποίησή της. Αντιθέτως, η τουρκολιβυκή ΑΟΖ έχει επισημοποιηθεί και αναρτηθεί στον επίσημο πίνακα 104 του ΟΗΕ από τις αρχές του 2021. Τούτο σημαίνει ότι το τμήμα της τουρκικής ΑΟΖ μέσα στην τουρκολιβυκή ΑΟΖ είναι κατά τον ΟΗΕ απολύτως νόμιμο, καθόσον από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προσφύγει επισήμως στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ως παράνομη την Τ/Λ ΑΟΖ. Δίνοντας το δικαίωμα στην Άγκυρα να στείλει το «Αμπντουλχαμίντ» για γεωτρήσεις, «ξυστά» έξω από Ρόδο, Κάρπαθο, ανατολικές ακτές Κρήτης.
Η… αυτοχειρία της Αθήνας στον 28ο μεσημβρινό
Όλα τα δεινά στη Μεσόγειο προέκυψαν από την ενέργεια της κυβέρνησης να αποδεχθεί με την Τουρκία ότι η περιοχή αν. Ρόδου (28ος μεσημβρινός) κείται στη Μεσόγειο. Για άγνωστους λόγους, η κυβέρνηση αποδέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 επισήμως και διεθνώς, ενυπογράφως (με διεθνή αγγελία) ότι η περιοχή αν. Ρόδου (28ος μεσημβρινός) κείται στη Μεσόγειο. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η Τουρκία με τα 12 ν.μ. λόγω Μεσογείου έχει μετατρέψει τη διεθνή θάλασσα μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου σε τουρκική κυριαρχία-επικράτεια.
Συγκεκριμένα, από Σεπτέμβριο του 2019 έως 6 Αυγούστου του 2022 εκτελεί αεροναυτικές ασκήσεις με έκδοση διεθνών αγγελιών, στις οποίες ισχυρίζεται διεθνώς και με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι η περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου είναι τουρκική επικράτεια και κάνει ό,τι γουστάρει, όπως ορίζει η διεθνής νομιμότητα.
Προς άρση παρανόησης και παρερμηνείας, η Κ.Δ. αποκαλύπτει τη διεθνή τουρκική αγγελία Α 4872/22 με την οποία η Τουρκία εκτελεί αεροναυτική άσκηση με πυρά μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου (βλ. χάρτη), εγκαθιστώντας τουρκική κυριαρχία στη διεθνή θάλασσα, που εξαφανίζει οριστικά και διά παντός της ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Επιπροσθέτως, η Κ.Δ. αποκαλύπτει επίσης ως τεκμήριο και την αγγελία Α 4986/2022, με την οποία η Τουρκία δηλώνει διεθνώς και απαντά στην Ελλάδα ότι η περιοχή της άσκησης (διεθνής θάλασσα) αποτελεί τουρκική κυριαρχία, διότι κείται στο FIR Κωνσταντινούπολης.