Μια πολύ μεγάλη χάρη χρωστά ο πρωθυπουργός στον Χρήστο Σταϊκούρα για το… κουπί που τράβηξε την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο υπουργός Οικονομικών δεν άφησε μέρα που να μην εμφανιστεί σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, προκειμένου να προσπαθήσει, προβάλλοντας τα δικά του θέματα, να αλλάξει την πολύ πιεστική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολιτική «ατζέντα».
Όμως, ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να βοηθήσει τον αρχηγό του ο κ. Σταϊκούρας ήταν κάτι παραπάνω από άχαρος και, αν δεν είχε την πολύτιμη βοήθεια των «yesmen» δημοσιογράφων της λίστας Πέτσα, είναι αμφίβολο αν θα το πετύχαινε.
Τη μία μέρα σέρβιρε το ξαναζεσταμένο φαγητό των αυξήσεων στις συντάξεις, είδηση χιλιοπαιγμένη που είτε αυτός είτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης βγάζουν από το συρτάρι όποτε πιέζονται. Τι μας είπε ο υπουργός Οικονομικών; Ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις «θα είναι μεγαλύτερες από ό,τι αναμενόταν», κάνοντας και την απαραίτητη διαρροή για ποσοστό γύρω στο 6,5%.
Όμως, η ουσία κρύβεται σε αυτά που δεν είπε και, δυστυχώς, δεν ρωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας. Αρχικά, το γεγονός ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν οφείλονται στο μεγαλείο του ανδρός, του κ. Μητσοτάκη δηλαδή, τον οποίο οφείλουμε να ευχαριστούμε, αλλά είναι ψηφισμένες από το μακρινό 2016. Για να μη μακρηγορούμε, ήταν άρθρο του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου.
Δεν θα δοθούν σε όλους
Το δεύτερο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι ούτε το ποσοστό της αύξησης εξαρτάται από τις προθέσεις της παρούσας κυβέρνησης, αφού η διάταξη ορίζει ότι αποτελεί συνάρτηση της αύξησης του πληθωρισμού και του ΑΕΠ της χώρας. Για να πάμε στο τρίτο και πιο ουσιαστικό: Την ώρα που οι τιμές της ενέργειας και των βασικών αγαθών έχουν εκτοξευθεί (π.χ., το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 178% και το ηλεκτρικό κατά 55%), την ώρα που ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,6% -και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μικρή κάμψη-, οι αυξήσεις στις συντάξεις, που δεν θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους αλλά μόνο σε όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά, θα είναι περίπου 6,5%, δηλαδή δεν θα καλύψουν σε καμία περίπτωση τις αυξημένες ανάγκες των συνταξιούχων.
Την επόμενη μέρα, ο υπουργός Οικονομικών θεώρησε σκόπιμο να… αλλάξει κανάλι για να μας ενημερώσει για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Μόνο που η εξέλιξη αυτή είναι προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου, είναι δρομολογημένη από το 2018 και από την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, και, τέλος, είναι επικυρωμένη από το Eurogroup της 16ης Ιουνίου.
Αλλά ο κ. Σταϊκούρας, οφείλουμε να ομολογήσουμε, έκανε μια τίμια προσπάθεια να «πουλήσει» στην κοινή γνώμη μια θετική είδηση στη θέση του πρωθυπουργού, που όλο αυτό το διάστημα δεν διέκοψε παρά για επτά λεπτά -όσο διήρκεσε το διάγγελμα για τις υποκλοπές– τις διακοπές του.
«Κερασάκι» οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ
Τελευταίος σταθμός της… περιοδείας του υπουργού Οικονομικών ήταν την Πέμπτη, όταν, σε άλλο κανάλι, επιχείρησε για πολλοστή φορά να πείσει την κοινή γνώμη ότι θα πρέπει να κάνει λίγο ακόμα υπομονή έως τη ΔΕΘ, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε θέση να ανακοινώσει νέο πακέτο παροχών, απολύτως κρίσιμων, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά.
Για να το πετύχει αυτό, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι τα έσοδα, κυρίως από τον τουρισμό, του Ιουλίου και των αρχών του Αυγούστου «πάνε σφαίρα», άρα το οικονομικό επιτελείο θα καταφέρει να συγκεντρώσει ένα επαρκές ποσό από τους φόρους, για να κατευθυνθούν σε μέτρα ανακούφισης. Συμπερασματικά, ο υπουργός Οικονομικών έκανε το χρέος του και με το παραπάνω.
Σε αντίθεση με πλειάδα άλλων υπουργών, που δεν θεώρησαν σκόπιμο να… σηκωθούν από την ξαπλώστρα και να κάνουν μια δήλωση στήριξης της ίδιας τους της κυβέρνησης.
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ: