Οι ζοφερές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, που φανέρωσαν την ύπαρξη ενός νοσηρού παρακρατικού μηχανισμού ο οποίος δρούσε υπό την ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τραυμάτισαν αμετάκλητα τις προσωπικές σχέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη με τον πρωθυπουργό. Οχι, δηλαδή, ότι προηγουμένως βρίσκονταν σε αξιοζήλευτο επίπεδο. Τις όριζαν όμως οι αρχές μιας ορισμένης αστικής ευγένειας. Ο Κ. Μητσοτάκης διέρρηξε βάναυσα αυτόν τον κανόνα, λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» αρμόδια κομματική πηγή, «με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις ατομικές ελευθερίες».
- Του Γιώργου Χατζηδημητρίου
Στο μήνυμα που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δεν χαρίστηκε στον πρωθυπουργό και στο στενό του περιβάλλον, συντάσσοντας ένα βαρύτατο πολιτικό κατηγορητήριο. Φρόντισε, όμως, όπως παρατήρησαν ορισμένοι στην πολιτική αγορά, να αφήσει εκτός κριτικής το «κόμμα της Δεξιάς», το οποίο, σύμφωνα με την αριστερόστροφη άποψη, «είναι ο παραδοσιακός πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ.».
Σημαίνει αυτό ότι η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει να διατηρεί πάνω από το νερό το σενάριο μιας μελλοντικής μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ., υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει άλλο στέλεχος στη θέση του αρχηγού; Είναι ένας όρος που ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης έχει ήδη θέσει. Τώρα, απλώς θεωρείται επιβεβλημένος, αλλά όχι νωρίτερα από τις εκλογές.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημήτρης Μάντζος, που ρωτήθηκε σχετικά (στον ρ/σ «Κόκκινο»), απάντησε χωρίς να αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις ότι δεν υπάρχουν σήμερα ιστορικές αντιστοιχίες με το 2012, απορρίπτοντας την εκδοχή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών. Το πολιτικό προσωπικό στη χώρα είναι επαρκές, λέει, και μπορεί να αναδείξει νέα κυβέρνηση, αλλά μόνο ύστερα από εκλογές, τις οποίες το κόμμα του ζήτησε άπαξ, διότι, όπως σημειώνει, «δεν μπορούμε μεν να τις επιβάλουμε, αλλά είναι δυνατόν να τις επιταχύνουμε».
Η συζήτηση αυτή δεν θα άνοιγε εάν δεν μεσολαβούσε η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μέσα σε ένα νομικά συγκροτημένο κείμενο, όπως γενικώς αναγνωρίζεται, στο οποίο τεκμηρίωσε την αντισυνταγματική επιλογή της κυβέρνησης και επεσήμανε την απογοητευτική εμφάνιση του πρωθυπουργού, ο πρώην «ύπαρχος» κατάφερε να «χωρέσει» το μένος του κατά της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και να δηλώσει εμμέσως «παρών» στο ενδεχόμενο σχηματισμού «μιας κυβέρνησης ικανής να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις της συγκυρίας, προκλήσεις διεθνοπολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, πρώτη από τις οποίες είναι όμως η ποιότητα και η ανθεκτικότητα της φιλελεύθερης δημοκρατίας».
Η ικανοποίηση πάντως είναι αισθητή αυτές τις μέρες στη Χαρ. Τρικούπη. Η αποκάλυψη του σκανδάλου με θύμα τον πρόεδρο του Κινήματος συσπείρωσε, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, γύρω από το πρόσωπό του τη βάση και ανανέωσε τις διαθέσεις σε μια στιγμή δημοσκοπικής άπνοιας. Μερίμνησε για αυτό στο μήνυμά του ο Ν. Ανδρουλάκης, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ότι υποκλέπτοντας τις επαφές του με πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, αλλά και με τα στελέχη του, ουσιαστικά παρακολουθούσε μια ολόκληρη παράταξη!
Τα συνήθη παρατράγουδα, ωστόσο, και πάλι δεν αποφεύχθηκαν. Αντίθετα από την κομματική γραμμή και παρότι το κόμμα του τον υπερασπίστηκε στο μετέωρο σκάνδαλο της Novartis, ο Ανδρέας Λοβέρδος έσπευσε να υποβαθμίσει τις καταγγελίες Ανδρουλάκη, δηλώνοντας «εκείνος που παρακολουθεί τη διεθνή ειδησεογραφία γνωρίζει πολύ καλά ότι δυστυχώς παρόμοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί για πολιτικούς, αλλά και για πολίτες σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου»…
Ειπώθηκε, εξάλλου, ότι η θεσμική κρίση βοήθησε να έλθουν εγγύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝ.ΑΛ., κάτι όμως που εκφράζει περισσότερο μύχιες σκέψεις ορισμένων παρά εμπράγματες αντιστοιχίες. «Μας χωρίζουν αξιακές και πολιτικές διαφορές» λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του προεδρικού περιβάλλοντος, το οποίο επιβεβαιώνει την καχυποψία της Χαρ. Τρικούπη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Στην Κουμουνδούρου βεβαίως το γνωρίζουν αυτό -άλλωστε, δεν υπάρχουν καν προεδρικοί «αγγελιοφόροι» μεταξύ των δύο κομμάτων-, ενώ δεν παραβλέπουν ότι «στο μισό χοντρικά» ΚΙΝ.ΑΛ. ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αντιπαθής. «Η αυτονομία για μας είναι μονόδρομος» ξεκαθαρίζουν στην εφημερίδα προεδρικά στελέχη, τα οποία επιμένουν την ίδια στιγμή στον κρίσιμο χαρακτήρα που έχει η πρώτη Κυριακή των εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι τη δεύτερη Κυριακή τα διαπραγματευτικά περιθώρια για το ΚΙΝ.ΑΛ. θα έχουν στενέψει δραματικά.
Προτεραιότητα στο εξής η Χαρ. Τρικούπη δίνει στη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου -είναι πρόδηλες, σύμφωνα με τη θέση των συνταγματολόγων, οι ποινικές ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων, όσο κι αν ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να τους απαλλάξει-, προσβλέποντας και στη συγκομιδή νέων στοιχείων, όπως και στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αμέσως μετά, το κόμμα έχει την αριθμητική δυνατότητα να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, «δεν είναι πολιτικά αποδοτική. Το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε μια απωθητική, τηλεοπτικού χαρακτήρα αναμέτρηση».
Οι διαρροές και τα αναπάντητα ερωτήματα
Για την ώρα, η οργισμένη αντίδραση Ανδρουλάκη, ο οποίος κατήγγειλε ότι ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός «έφτασε στο σημείο να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου» και διερωτήθηκε «άραγε, γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;», κατάφερε να σταματήσει τη διασπορά ελεεινών υπαινιγμών.
Αντί ο πρωθυπουργός να εξηγήσει για ποιον λόγο θεωρούσε «εθνικό κίνδυνο» τον ευρωβουλευτή και πρόεδρο του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, τέθηκαν σε κυκλοφορία νοσηρά σενάρια ότι οι παρακολουθήσεις κρύβουν μυστικά κρεβατοκάμαρας, κάτι που με τη συνδρομή και του Α. Τσίπρα χαρακτηρίστηκε «πρακτική μαφίας» και αποδοκιμάστηκε ως «άθλιος εκβιασμός». Σύμφωνα με τον Ν. Ανδρουλάκη, «στελέχη της Ν.Δ. σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους». Αφετέρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκαλώντας οργή στη Χαρ. Τρικούπη, τον κατηγόρησε ότι «εργαλειοποιεί την υπόθεση» ρίχνοντας τις ευθύνες στο θύμα.
Φυσικά, μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί οι -σχεδόν υπαρξιακές για τη δημοκρατία στη χώρα- απορίες του: «Για ποιον λόγο ήμουν υπό παρακολούθηση; Ποιοι κατέχουν και για λογαριασμό ποιων χρησιμοποιούν το κατασκοπευτικό “υπερόπλο” Predator στην Ελλάδα σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων για να συλλέξουν υλικό εκβιασμού;» Μέχρι ο πρωθυπουργός να απαντήσει δημόσια, του δείχνει την πόρτα της εξόδου και αρνείται να ενημερωθεί ιδιωτικώς- και άρα δεσμευτικά-, σχολιάζοντας «αρνούμαι ενημέρωση “στο αυτί“. Δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στους υπουργούς που παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό λέγοντας ψέματα».