Την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, πρόκειται να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, προκειμένου να συναντηθεί με τον εμίρη της χώρας, σεΐχη Ταμίν Μπιν Χαμάντ αλ Θανί. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη συμπίπτει με το «πρόωρο» -λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών– άνοιγμα της Βουλής.
Με δεδομένο το γεγονός ότι το απόγευμα της Δευτέρας θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να καθορίσει πότε ακριβώς θα αρχίσει η συζήτηση για τις υποκλοπές, δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην αραβική χώρα έχει σκοπό την αλλαγή της ατζέντας και γι’ αυτό προγραμματίστηκε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την 27η Ιουλίου, όταν και οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο Καταριανός εμίρης προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη χώρα του.
Την ίδια στιγμή, πάντως, πληροφορίες που ήθελαν το Μέγαρο Μαξίμου να αντικαθιστά από την Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που δεν θεωρούνταν αρκούντως «πιστοί» στον πρωθυπουργό, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και διαψεύδονται από τους εμπλεκομένους.
Συγκεκριμένα δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήθελαν το Μέγαρο Μαξίμου να «κόβει» από τη συγκεκριμένη επιτροπή τους Ολγα Κεφαλογιάννη, της οποίας το όνομα το τελευταίο διάστημα εμπλέκεται σε υποθέσεις «διαδοχής» στη Νέα Δημοκρατία, τον Ανδρέα Κουτσούμπα, που έχει στενές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και τον Κωνσταντίνο Τζαβάρα, του οποίου οι τοποθετήσεις σχετικά με τις υποκλοπές το τελευταίο διάστημα φαίνεται να προκαλούν έντονο προβληματισμό για τη στάση που θα κρατήσει.
Με δεδομένο όμως ότι τα μέλη της Επιτροπής Διαφάνειας δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την κυβέρνηση, ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό θα ήταν να ζητηθεί η παραίτησή τους. Κάτι όμως που, όπως διαβεβαίωσε εις εκ των εμπλεκομένων σε επικοινωνία με τη «δημοκρατία», δεν έχει γίνει.
ΚΙΝ.ΑΛ.: «Δεν θα ανεχθούμε τις πιρουέτες διαφυγής»
Την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων στο σκάνδαλο των υποκλοπών διεκδικεί η Χ. Τρικούπη, δοθέντος ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Ν. Ανδρουλάκης ήταν ο κορυφαίος στόχος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη ξεκαθάρισε χθες ότι το κόμμα της δεν θα ανεχθεί «πιρουέτες διαφυγής από το σκάνδαλο» με τη διάχυση των ερευνών σε βάθος χρόνου, ώστε να συγκαλυφθούν οι προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού. «Αυτή τη στιγμή, την ηθική νομιμοποίηση να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή έχει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς αντιμετωπίζουμε από την αρχή το ζήτημα θεσμικά και δεν καπηλευόμαστε τη συγκυρία. Να μας απαντήσουν για την παρακολούθηση του προέδρου μας τώρα. Για ποιον λόγο τον παρακολουθούσαν μέσω ΕΥΠ και Predator; Γιατί είπαν ψέματα; Ηδη το θέμα απασχολεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες», δήλωσε χθες.
Είναι φανερό ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. κλιμακώνει την κριτική του, καθώς η «θυματοποίηση» του αρχηγού του προκαλεί τη συμπάθεια της κοινής γνώμης, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία του λογισμικού των παρακολουθήσεων. «Η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει και τη χρήση του Predator στην Ελλάδα», δήλωσε μεταξύ άλλων (ΑΝΤ-1) ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι σοβαρά και οι απαντήσεις τους δεν είναι δυνατόν να δοθούν ιδιωτικώς», σχολίασε.
Ηχηρό «χαστούκι» από το Ευρωκοινοβούλιο
Δεν έχει όρια ο διασυρμός της Ελλάδας από τον ξένο Τύπο, αλλά και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλον, φροντίζουν να παίρνουν αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός μοιάζει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων του Ανδρουλάκη, του Κουκάκη και ενδεχομένως και άλλων πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.
Το νέο «χαστούκι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθε από τον εκπρόσωπο της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες και αδικαιολόγητες τις παρακολουθήσεις, με δήλωσή του στην ιστοσελίδα Politico. Ο Ρομπέρτα Μετσόλα καταδίκασε ξεκάθαρα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και θυμίζουν μπανανία.
Για τις παράνομες υποκλοπές ευρωβουλευτών, στη δήλωσή του στο Politico Europe είπε ότι «τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και των αξιών, που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το κράτος-μέλος στο οποίο συμβαίνουν», ενώ τόνισε ότι «η παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών των μελών είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη».
Στο Ευρωκοινοβούλιο έχει κληθεί σε ακρόαση στις 30 Αυγούστου και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, αλλά και από το παράνομο σύστημα παρακολουθήσεων, το Predator. Επίσης, οι ευρωομάδες της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν να συζητηθεί στην 1η Ολομέλεια το σκάνδαλο των υποκλοπών.
- Δείτε επίσης: «Κόλαφος» το ρεπορτάζ του Politico για την Ελλάδα: «H επιτήρηση φεύγει, η λιτότητα μένει – Οργισμένοι οι πολίτες»