Σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας των νέων ανθρώπων σε φθηνότερη στέγη επεξεργάζεται τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση.
Οι ανακοινώσεις για τη νέα στεγαστική πολιτική αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. «Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών, με τα ενοίκια να παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα – ένα θέμα που συνδέεται με τη φθηνότερη στέγη» εξήγησε ο κ. Σκέρτσος.
Υπογράμμισε πως το ζήτημα της φθηνής στέγης συνδέεται και με το εγχείρημα δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, όπου σχεδιάζεται να μεταφερθούν εννέα από τα 19 υπουργεία που είναι πολυδιασπασμένα σε όλη την Αττική. «Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αυτή τη στιγμή διασπασμένο σε 37 κτίρια σε όλη την Αθήνα, το υπουργείο Οικονομικών σε 19 κτίρια. Αυτό είναι εικόνα τριτοκοσμικής χώρας» υποστήριξε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Σκέρτσος, τονίζοντας πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν πολλές δημόσιες υπηρεσίες στο κέντρο. «Το κέντρο νεκρώνει από κάποια ώρα και μετά, το απόγευμα. Στο σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, θα υπάρξει μεγάλη έμφαση για την προσέλκυση πολλαπλών χρήσεων. Το κέντρο της Αθήνας πρέπει πρωτίστως να επανακατοικηθεί. Αυτό συνεπάγεται κίνητρα για φθηνότερη στέγη στους νέους, που θα έλθουν να κατοικήσουν σε μαραμένες οικονομικά και κοινωνικά περιοχές. Έχουμε δει τα τελευταία 10-15 χρόνια σημαντική υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας» προσέθεσε ο υπουργός Επικρατείας.
Σημείωσε πως το Ελληνικό Δημόσιο έχει σημαντικότατη ακίνητη περιουσία, για την οποία όμως δεν έχει κάνει την παραμικρή δουλειά εδώ και δεκαετίες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και αξιοποίησή της. Τα 19 υπουργεία στεγάζονται στο λεκανοπέδιο σε 191 κτίρια, εκ των οποίων τα 141 είναι μισθωμένα. «Ενώ, δηλαδή, έχει δική του ακίνητη περιουσία, νοικιάζει για να στεγάσει τις υπηρεσίες του με κόστος 60.000.000 τον χρόνο» είπε ο κ. Σκέρτσος, υπολογίζοντας ότι μπορούν να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν σημαντικές κοινωνικές πολιτικές. «Δεν μπορεί το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μια απέραντη τουριστική ζώνη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης. Δεν μπορεί να είναι μονοθεματική Ντίσνεϊλαντ του τουρισμού η Αθήνα. Κι εδώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Στον ίδιο σχεδιασμό αναφέρθηκε και ο Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής στη χώρα. «Η νέα στεγαστική πολιτική θα επικεντρώνεται κυρίως στα νέα ζευγάρια. Είναι υψηλό το κόστος στέγης στην Ελλάδα, κάτι που δημιουργεί μια μεγάλη πίεση στα νέα ζευγάρια, και αυτό επιτείνει και το Δημογραφικό. Γιατί είναι ένας από τους λόγους που τα νεαρά ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.