Εφτασε η ώρα της λογοδοσίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία καλείται επιτέλους να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή για τη δυσώδη υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων.
Επειτα από καθυστερήσεις εβδομάδων, με πρόφαση την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου, το σκάνδαλο που έχει ταρακουνήσει την κυβέρνηση έρχεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που επανεκκινεί σήμερα τις εργασίες του. Το μεσημέρι συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων και επί τάπητος αναμένεται να τεθούν η μάχη των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια, η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν άλλωστε πως επίκειται ακόμη και σήμερα η κατάθεση εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. της πρότασης για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα αφορά την περίοδο της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και τη διερεύνηση της χρησιμοποίησης του Predator.
Παρότι η κυβέρνηση ζητεί να ανοίξει η βεντάλια και προτείνει δεκαετή διερεύνηση, δηλαδή από το 2012 και μετά, η Χαριλάου Τρικούπη δεν αναμένεται να προτείνει τέτοια διεύρυνση. Αλλωστε, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος δήλωσε «το αίτημα για εξεταστική επιτροπή από εμάς αφορά την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία είναι πάρα πολύ σοβαρή και άπτεται της δημοκρατίας και αφορά σε όλους τους πολίτες», ενώ ερωτηθείς για το αίτημα της κυβέρνησης για έλεγχο σε βάθος δεκαετίας, υποστήριξε πως «αν έχουν αντίστοιχα χειροπιαστά αποδεικτικά μέσα, ας τα καταθέσουν».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, ενώ ταυτοχρόνως ασκεί σκληρή κριτική στη Ν.Δ., καταλογίζοντάς της επιχείρηση συμψηφισμών και συσκότισης της υπόθεσης. Οι τελικές αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα θα ληφθούν σήμερα στις 10.00, οπότε συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η συγκρότηση της εξεταστικής θεωρείται δεδομένη, εφόσον το αναθεωρημένο Σύνταγμα όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία με μόλις 10 βουλευτικές υπογραφές, αλλά και για να περάσει η πρόταση από την Ολομέλεια απαιτούνται 120 θετικές ψήφοι.
Εκτός του ζητήματος της εξεταστικής, της οποίας η συγκρότηση άλλωστε δεν θα συζητηθεί άμεσα, η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει και για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια. Επικρατέστερη ημέρα για τη μετωπική σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είναι η προσεχής Πέμπτη.
Μέγα… μυστήριο η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Όσον αφορά την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε ακριβώς θα συγκληθεί προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις η νυν και η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ, ο Γρηγόρης Δημητριάδης και όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί. Στην πραγματικότητα, η σύγκληση της επιτροπής καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, αφού η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Αυτή η στάση συνδέεται με την εσωκομματική κρίση που μαίνεται στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.
Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από μερικά εικοσιτετράωρα η Ολγα Κεφαλογιάννη έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την επιτροπή, απαντώντας στα δημοσιεύματα που έφεραν το Μαξίμου να σχεδιάζει την αντικατάστασή της. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναμένεται να συνεδριάσει άμεσα, αλλά όχι με κλήση όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Σκοπός της σύγκλησής της, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, θα είναι η έγκριση της τοποθέτησης του Θεμιστοκλή Δεμίρη στο τιμόνι της ΕΥΠ.