Δεν πίστευαν στα αυτιά τους χθες οι δημοσιογράφοι, ακούγοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να αφήνει έμμεσα ανοιχτό ότι, εκτός του προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί θύματα παρακολουθήσεων.
Στην αγχώδη προσπάθειά του να μείνει στο απυρόβλητο ο βαριά εκτεθειμένος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο εκπρόσωπος έδωσε μια αμφίσημη απάντηση, από την οποία το μόνο που μπορεί να αντιληφθεί ένας μέσος άνθρωπος είναι ότι ο κατάλογος των υπό παρακολούθηση πολιτικών είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μέχρι σήμερα εμφανίζει το Μαξίμου.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν έχουν γίνει παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων, έδωσε μια… ασύλληπτης ευφυΐας απάντηση, με πρόδηλη την αγωνία να καλύψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό την άμεση εποπτεία του οποίου τελεί η ΕΥΠ, αλλά χωρίς την ίδια στιγμή να αποκλείσει με ξεκάθαρο και αποστομωτικό τρόπο αν έχουν τεθεί υπό «νόμιμη» παρακολούθηση άλλα πρόσωπα.
«Δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη» είπε ο Γ. Οικονόμου, χωρίς ουσιαστικά να αποκλείει την πιθανότητα να έχουν εγκριθεί και άλλα αιτήματα παρακολούθησης για περισσότερους πολιτικούς, «περίπου 7-8 ακόμη», όπως γράφτηκε χωρίς καμιά διάψευση στην «Καθημερινή». Μοναδική έγνοια του εκπροσώπου ήταν να φανεί ότι ο πρωθυπουργός, που ελέγχει προσωπικά την ΕΥΠ, «δεν έχει γνώση» ανάλογων περιπτώσεων με του Ν. Ανδρουλάκη, για την παρακολούθηση του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο διάγγελμά του ότι δεν γνώριζε, προκαλώντας τη νοημοσύνη των πολιτών!
Επιμένοντας στη διάτρητη εκδοχή του Μαξίμου, χαρακτήρισε «υπηρεσιακή αστοχία» την παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., την οποία «κόμματα, κύκλοι και χώροι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν», όπως ισχυρίστηκε, επαναλαμβάνοντας ότι «ήταν νόμιμη». «Οποιοσδήποτε έχει αμφιβολία για το αν ήταν νόμιμη η επισύνδεση οφείλει να κινηθεί και μέσω της Δικαιοσύνης» πρόσθεσε, ενώ σε παρεμφερές ερώτημα τόνισε πως για τη νομιμότητας της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία.
Οι τρικυμιώδεις απαντήσεις του δεν έμειναν ασχολίαστες από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι ο Γ. Οικονόμου «εμμέσως πλην σαφώς» επιβεβαίωσε «ότι παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα». Δηλαδή, επισημαίνει η Κουμουνδούρου, «δεν απέκλεισε να υπάρχει παρόμοιο ζήτημα, αλλά, αν υπάρχει, ούτε αυτό είναι σε γνώση του κ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, προεξόφλησε ότι και άλλες παρακολουθήσεις να αποκαλυφθούν θα τις φορτώσει όλες στον αποπεμφθέντα Κοντολέοντα και στον ανιψιό του και μέχρι προχθές αντ’ αυτού, κ. Δημητριάδη».
Ο Γ. Οικονόμου φανέρωσε και τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. στην υπό σύσταση Εξεταστική, λέγοντας: «Η κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητο ότι θα υπάρξει η δυνατότητα να ακούσουμε και ανθρώπους που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης της ΕΥΠ στο παρελθόν, να δούμε αν στις ερωτήσεις που θα τους κάνουν μπορούν εκ του νόμου να απαντήσουν ή όχι, αν θα έδιναν παρόμοιες απαντήσεις με αυτές που θα δώσει ο κ. Κοντολέων και αν και επί των ημερών τους υπήρχαν ζητήματα». Το ερώτημα που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ τίθεται είναι το εξής: «Ας υποθέσουμε ότι όντως ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκληματικά επικίνδυνος και δεν γνωρίζει. Αλήθεια, δεν είχε την περιέργεια, όταν απέπεμψε τους κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντος, να τους ρωτήσει εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε και άλλους πολιτικούς; Πήρε κάποια απάντηση; Και, αν ναι, ποια ήταν αυτή;»