Μπροστά σε ένα τεράστιο σοκ βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου για τους λογαριασμούς ρεύματος. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης εκτοξεύθηκε στα 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700.000.000-800.000.000 ευρώ θα προέλθουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο το ποσό που βγήκε από τα δημόσια ταμεία για να στηρίξει τις κρατικές ενισχύσεις μόλις που ξεπέρασε τα 200.000.000 ευρώ, ενώ, όταν είχε ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο που προέβλεπε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, είχε ανακοινωθεί ότι για το σύνολο του β’ εξαμήνου ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα συνεισφέρει για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στην ενέργεια το ποσό των 800.000.000 ευρώ.
Με τις χονδρικές τιμές του ρεύματος να παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, πάνω από κάθε δυσμενή πρόβλεψη, το οικονομικό επιτελείο έρχεται αντιμέτωπο με έναν δημοσιονομικό εφιάλτη, καθώς βλέπει να ροκανίζεται ο δημοσιονομικός χώρος που είχε προαναγγείλει πως έχει δημιουργηθεί από τα φορολογικά έσοδα και τον τουρισμό, με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμα και το πακέτο της ΔΕΘ. Μάλιστα, αρκετές από τις παρεμβάσεις ενδέχεται να αποσυρθούν, όπως, για παράδειγμα, το Fuel Pass 3, ενώ παρά τις πιέσεις για μια νέα «επιταγή ακρίβειας», μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ένα μικρό επίδομα μόνο στους ευάλωτους για να καλύψουν τις… αυξημένες ανάγκες που έχει δημιουργήσει ο πληθωρισμός.
Σε περίπτωση που οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα έως το τέλος του έτους, σημαίνει πως θα πρέπει να βρεθούν μόνο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ – 2,4 δισ. ευρώ για να καλυφθεί και το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, εξαφανίζοντας κάθε σκέψη για σημαντικά μέτρα στήριξης που θα ανακουφίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μέσα σε αυτό το κλίμα το οικονομικό επιτελείο αναζητεί την κατάλληλη φόρμουλα παρεμβάσεων που θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό, ώστε στη συνέχεια να λάβει τις τελικές αποφάσεις εν όψει της ΔΕΘ.
Με τα διαθέσιμα κονδύλια να «ροκανίζονται», παρά τα άκρως θετικά στοιχεία από την πορεία των φόρων και του τουρισμού, φαίνεται πως το πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα έχει περιορισμένες επιδοτήσεις για το υπόλοιπο του έτους, ενώ οι περισσότερες παροχές θα απευθύνονται για το… 2023, καθώς θα ενταχθούν στον καινούργιο Προϋπολογισμό. Ωστόσο, φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες αναζητείται ένα μέτρο «έκπληξη», το οποίο θα επιχειρήσει να κάμψει την κοινωνική οργή, καθώς η ακρίβεια έχει εξαντλήσει τα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών.