Σε δύο μέτωπα θα δοθεί η κοινοβουλευτική μάχη για τη διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Το «ματς» των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Παρασκευή δεν ήταν παρά μόνο η αρχή, καθώς η εις βάθος εξέταση του σκανδάλου μόλις άρχισε. Στην πραγματικότητα, αύριο δίνεται το σχετικό σήμα εκκίνησης, μια και εισάγεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση και συζήτηση η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Ανδρουλάκη. Κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα επίσης αναμένεται, Θεού θέλοντος και… κυβέρνησης επιτρέποντος, να περάσουν το κατώφλι της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Μετά την αυριανή απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση εξεταστικής -αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και «περάσει» πράγματι και, μάλιστα, άνετα η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη-, πλέον όλα είναι ανοιχτά. Οι παλιοί κοινοβουλευτικοί έλεγαν πως ο καλύτερος τρόπος για να συγκαλύψεις και να συσκοτίσεις, είναι η δημιουργία μιας εξεταστικής επιτροπής. Στο τέλος όλοι συμφωνούν ότι διαφωνούν και τα κόμματα βγάζουν διαφορετικά πορίσματα, τα οποία στέλνονται στη Δικαιοσύνη, η έρευνα της οποίας συνεχώς δεν αποδίδει καρπούς. Ετσι, όχι μόνο επί της ουσίας δεν παράγεται αποτέλεσμα, αλλά και ο εκάστοτε ελεγχόμενος καυχιέται ότι η υπόθεση πέρασε από τη βάσανο της εξεταστικής και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα. Μόνο που εν προκειμένω, στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, τρέφονται ελπίδες ότι θα υπάρξει πράγματι αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι όχι μόνο υπάρχουν πολλά και αναπάντητα ερωτήματα, που χρήζουν άμεσων και πειστικών απαντήσεων, αλλά και επειδή υπάρχει η αίσθηση ότι και άλλες αποκαλύψεις βρίσκονται προ των πυλών.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να «περάσει το δικό της», δηλαδή να μην περιοριστεί η έρευνα στην υπόθεση Ανδρουλάκη, αλλά να υπάρξει δεκαετής διερεύνηση των ζητημάτων που σχετίζονται με την ΕΥΠ.
Η επιμονή της ενισχύθηκε και από τους «αστερίσκους» των μικρότερων κομμάτων. Αν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται -καταρχήν- υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής, αιτούνται να ανοίξει η «βεντάλια». Το ΚΚΕ τονίζει πως θα πρέπει να εξεταστεί και η υπόθεση έξι χρόνων από την παρακολούθηση των γραφείων της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στον Περισσό. Η Ελληνική Λύση, που επιτίθεται με δριμύτητα στον πρωθυπουργό, επιμένει μέχρι τέλους να ζητά να διερευνηθεί και η υπόθεση των κοριών σε 17 Ελληνες βουλευτές, την οποία έφερε στο φως η «δημοκρατία». Οσο για το ΜέΡΑ25, που επίσης συμφωνεί στη συγκρότηση εξεταστικής, αιτείται να ερευνηθεί εις βάθος η ΕΥΠ. Τις επισημάνσεις αυτές εκμεταλλεύεται με κάθε τρόπο η πλειοψηφία, που θα προσπαθήσει έως την τελευταία στιγμή να συγκροτήσει μέτωπο με κόμματα της μειοψηφίας.
Εκτός της εξεταστικής, που βρίσκεται προ των πυλών, ακόμη και με την καταψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. από τη Ν.Δ., εκκρεμεί και η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εδώ τα πράγματα είναι κατά τι πιο περίπλοκα. Αν και η αντιπολίτευση ζητά μετ’ επιτάσεως την κλήση εδώ και τώρα όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει καθυστερήσεις. Μάλιστα, η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει πως θα καταθέσει δική της πρόταση, ώστε να κληθούν επιπλέον πρόσωπα. Τα ονόματά τους, ωστόσο, κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.
Οι νεοδημοκράτες βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή δηλώνουν άγνοια, ενώ στα «κεντρικά» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κανείς δεν μιλά ανοιχτά για το ποια είναι αυτά τα άτομα που θα έρθουν να καταθέσουν για την υπόθεση Ανδρουλάκη, πλην των ήδη προταθέντων, δηλαδή της τέως και νυν διοίκησης της ΕΥΠ, της ΑΔΑΕ, του Γρηγόρη Δημητριάδη, της εισαγγελέως της ΕΥΠ και των συναρμόδιων υπουργών. Αραγε, ποιος άλλος πρέπει να κληθεί για την υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.; Μήπως τα περί αιτήματος για κλήση επιπλέον ατόμων αποτελούν ένα μέσο ώστε να καθυστερήσει έτι περαιτέρω η σύγκληση της επίμαχης συνεδρίασης; Ή πράγματι η Ν.Δ. έχει κάποιο άλλο πρόσωπο κατά νου που με την τοποθέτησή του θα τη βγάλει από την εξαιρετικά δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει; Κάτι σαν άσος στο μανίκι, δηλαδή. Εκτος και αν σκοπός της πλειοψηφίας είναι να κάνει από τώρα πράξη τα περί δεκαετούς διερεύνησης και να καλέσει τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα κλήσης της εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ
Ανοιχτό παραμένει ταυτοχρόνως και το θέμα της κλήσης της Βασιλικής Βλάχου, της εισαγγελέως που εξακολουθεί να εποπτεύει την ΕΥΠ. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Γιάννης Μπούγας ανέφερε την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η πλειοψηφία «προβληματίζεται» αναφορικά με το αν πρέπει ή όχι να κληθεί, λέγοντας πως «υπάρχει ζήτημα όχι ως προς το πρόσωπο, αλλά ως προς την ιδιότητα της εισαγγελέως». Εκτοτε η Ν.Δ. δεν έχει επανέλθει στο ζήτημα ούτε έχει ανακοινωθεί τίποτα σχετικώς.
Εξάλλου, ακόμη εκκρεμεί ο ορισμός της ημέρας της επίμαχης συνεδρίασης, με τα κόμματα -σχεδόν με μια φωνή- να καταγγέλλουν τη «γαλάζια» παράταξη για νέα απόπειρα συγκάλυψης. Πάντως, έμπειροι κοινοβουλευτικοί εκτιμούν πως οι διαρροές που υπήρξαν την περασμένη εβδομάδα, κατά την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, οι οποίες προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης, έδωσαν «πάτημα» στη Ν.Δ. ώστε να μεταθέσει την εκ νέου σύγκλησή της. Βεβαίως, η ξαφνική και άκρως επιλεκτική ευαισθησία των κυβερνώντων όσον αφορά τις διαρροές μόνο ως πανικόβλητη αντίδραση μπροστά σε όλα όσα αποκαλύπτονται μπορεί να ειπωθεί.