Δεν έχουν τέλος τα δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ που πλέον καταδικάζουν καθημερινά τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και πολιτών.
Μετά από το σημερινό άρθρο του Politico στο οποίο γίνεται αναφορά για την οργή των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητούν από την Κομισιόν να παρέμβει επειγόντως για το σκάνδαλο των υποκλοπών, εκτενές άρθρο για την υπόθεση δημοσίευσε και η γαλλική Le Monde.
Με τίτλο «Το ελληνικό Watergate κάνει αδύναμο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», το άρθρο το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Marina Rafenberg κάνει αναφορά στην ψηφοφορία της Δευτέρας, στην οποία αποφασίστηκε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.
«Το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα πήρε νέα τροπή τη Δευτέρα, με την υπερψήφιση της πρότασης της αντιπολίτευσης για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση ευθυνών του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την υπόθεση», αναφέρει το δημοσίευμα και κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή, ο οποίος τόνισε ότι «η κατασκοπεία πολιτικών, δημοσίων προσώπων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών δεν είναι φυσιολογική. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν ήξερε, δεν απαντά, που αρνείται να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες και συνεχίζει να θέλει να καλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών».
Η Le Monde κάνει αναφορά στην καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι έγινε στόχος παρακολούθησης με το Predator αλλά και από την ΕΥΠ. Επιπλέον, αναφέρεται στις παραιτήσεις του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος και του στενού συνεργάτη του Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη.
«Λίγες μέρες μετά την εκλογή του τον Ιούλιο του 2019, ο αρχηγός της κυβέρνησης είχε θέσει την ΕΥΠ απευθείας υπό την εξουσία του, ενώ προηγουμένως ήταν προσαρτημένη στο Υπουργείο Εσωτερικών» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα και τονίζει ότι: «Η γραμμή άμυνας του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή της υπόθεσης δεν έχει αλλάξει. Ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για την υποκλοπή του ηγέτη των Σοσιαλιστών στη χώρα, και διαβεβαίωσε πως το ελληνικό Κράτος “δεν αγόρασε, ούτε χρησιμοποίησε ποτέ” το Predator. Όμως το κόστος των 14 εκατομμυρίων ευρώ που κοστολογείται το εν λόγω spyware, καθιστά δύσκολη την αγορά του από κάποιον ιδιώτη».
Επιπλέον, η Le Monde ότι ο πρωθυπουργός παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, δεν έδωσε απαντήσεις για το σκάνδαλο, ενώ μάλιστα σημειώνει ότι προκειμένου να υπεραμυνθεί, έστρεψε τη συζήτηση σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας στον Έβρο και στην Τουρκία.
«Η στροφή του προς τον αυταρχισμό προκαλεί ανησυχία»
«Στις Βρυξέλλες, η εικόνα του Έλληνα ηγέτη, που παρουσιάστηκε κατά την εκλογή του ως φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή ικανού να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, αμαυρώνεται. Η στροφή του προς τον αυταρχισμό προκαλεί ανησυχία στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρει το δημοσίευμα.
Αναφορά γίνεται και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το οποίο το δημοσίευμα κάνει λόγο για «καταστολή της ελευθερίας έκφρασης στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων».
Το δημοσίευμα της Le Monde καταλήγει με αναφορά στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες «οι Έλληνες αρχίζουν να βγάζουν πολιτικά συμπεράσματα από αυτό το σκάνδαλο. Η Νέα Δημοκρατία, το συντηρητικό κόμμα του Πρωθυπουργού, διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην κεντροδεξιά εφημερίδα Τα Νέα, αλλά η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη έρευνα (Public Issue), το 75% των Ελλήνων αναγνωρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει προσωπική ευθύνη για τις υποκλοπές και το 54% ζητά πλέον την παραίτησή του».
Δείτε επίσης: Νέα σφαλιάρα από Politico – Οργισμένοι ευρωβουλευτές ζητούν παρέμβαση για το σκάνδαλο των υποκλοπών