Φρένο στις… ορέξεις του Θάνου Πλεύρη για διατήρηση του επαίσχυντου μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και το 2023 φαίνεται πως έβαλε η δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα.
Ύστερα από πολλούς μήνες προσωπικής του εμμονής στην άρνηση για διάλογο και συζήτηση με τα θεσμικά όργανα των γιατρών και των νοσηλευτών που ζητούν επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα, καθώς είναι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που επιμένει να λέει πως ο εμβολιασμός οφείλει να είναι προαπαιτούμενο για την είσοδο στο ΕΣΥ, ο Θάνος Πλεύρης αναγκάστηκε χθες να κάνει ένα βήμα πίσω. Συγκεκριμένα, δήλωσε χθες πως το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας θα επανεξεταστεί μετά την 31η Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η παρούσα απόφαση της κυβέρνησης. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο ΕΣΥ πάνω από 100.000 υγειονομικοί και είναι σε αναστολή 2.100, οι μισοί και πλέον εκ των οποίων είναι διοικητικό προσωπικό. «Έχει μειωθεί πολύ το ανεμβολίαστο προσωπικό» είπε, σημειώνοντας πως ξεκινήσαμε με 6.000 ανεμβολίαστους.
Σε σχέση με τη συνταγματικότητα του μέτρου, ο Θάνος Πλεύρης έμεινε… πονηρά στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αποσιωπώντας το σκεπτικό των δικαστών, που επί της ουσίας μιλούν για ένα δυναμικό μέτρο το οποίο θα πρέπει να εξετάζεται με βάση μια σειρά παραμέτρων. «Η ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει ότι ορθώς έχει επιβληθεί αυτό το μέτρο σε συνθήκες πανδημίας» ισχυρίστηκε. Όπως σωστά επισημάναμε στο χθεσινό ρεπορτάζ μας, μπορεί το ΣτΕ να έκρινε τις αναστολές συνταγματικές, όμως η δημοσιοποίηση του σκεπτικού των δικαστών δημιουργεί νέα δεδομένα για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Εκ μέρους του υπουργείου Υγείας υφίσταται υποχρέωση μιας συνολικής επαναξιολόγησης του μέτρου με τη λήψη υπ’ όψιν των διαρκώς ανανεούμενων επιστημονικών παραδοχών για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και των συνεπειών από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων των εργαζομένων στη λειτουργία των δομών Υγείας» ανέφερε το ΣτΕ.