Η νέα μεγάλη έρευνα της εταιρείας MRB για το Newsbomb.gr εξάγει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, τις εξελίξεις στην οικονομία με φόντο την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, ενώ αποτυπώνει την αγωνία, τη δυσαρέσκεια και την αβεβαιότητα των πολιτών για το μέλλον.
Το πιο χαρακτηριστικό εύρημα όμως είναι η μεγάλη αποδοκιμασία της πολιτικής Μητσοτάκη έναντι της Ρωσίας, καθώς μόλις 2 στους 10 έλληνες πολίτες συμφωνούν με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η χώρα μας.
Φαίνεται λοιπόν ότι το κυβερνητικό αφήγημα για την «εισαγόμενη κρίση», για την οποία η κυβέρνηση δε φέρει καμία ευθύνη, δεν πείθει τους Έλληνες.
Πρόθεση ψήφου
Όπως επισημάνθηκε, η πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 31 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων, αποτυπώνει την ανασφάλεια των πολιτών για τις οικονομικές εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας πως η ανησυχία τους εστιάζει στην ακρίβεια και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και καύσιμα, κάτι που προφανώς θα κρίνει και την ψήφο τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφεται πλέον η μικρότερη διαφοράανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 6,4%, με τη ΝΔ να κινείται στο 28,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ανεβαίνει από το 21,7% της προηγούμενης έρευνας του Μαΐου, στο 22,2%. Μικρή άνοδο εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ που από το 11,8% πηγαίνει στο 12,1%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜεΡΑ25 στο 4,1%. Το κόμμα «Έλληνες – εθνικό κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη είναι στο 2%.
Αν και η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει πτωτική τάση, το κυβερνών κόμμα δείχνει να αντέχει στις σφοδρότατες πιέσεις που δέχεται, τόσο από το ζήτημα των παρακολουθήσεων στο εσωτερικό, όσο και από τις δραματικές εξελίξεις που φέρνει η ενεργειακή κρίση. Από την άλλη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και δείχνει να κερδίζει πόντους, αδυνατεί εντούτοις να κεφαλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα πλήγματα που δέχεται η κυβέρνηση. Ωστόσο, στην διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα, φαίνεται ότι η ψαλίδα κλείνει από τις 9,8 μονάδες στις 6,4.