Η προπαγάνδα τους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς σκαρφίζονται θεωρίες, επιχειρήματα και δικαιολογίες που υποτιμούν τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να στήσουν ένα κλίμα διεθνούς συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης και εφευρίσκουν «εξωτερικούς εχθρούς» για να συσπειρώσουν την κομματική τους βάση.
Από τον Πάνο Σώκο
Ομως το μόνο που καταφέρνουν τελικά είναι να δείχνουν τον φόβο και τον πανικό τους μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση όχι μόνο μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική, αλλά και μετά τις δεύτερες εκλογές με το δικό τους εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών έχει προκαλέσει βαθύ πλήγμα στην κυβέρνηση, όσο κι αν προσπαθούν να συσκοτίσουν τη διερεύνησή του, όσο κι αν προσπαθούν να το συμψηφίσουν με την παρακολούθηση του Στ. Πιτσιόρλα από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Επίσης, η ενεργειακή ακρίβεια που δεν μπορούν να ελέγξουν και ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται τους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο στρατηγικής.
Στην αρχή σκαρφίστηκαν τον «κίνδυνο ακυβερνησίας» και της πολιτικής αστάθειας στη χώρα σε μια δύσκολη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ευθέως με πόλεμο. Μόνο που αναγκάστηκαν σιγά σιγά να το περάσουν σε δεύτερο πλάνο, αφού διαπίστωσαν ότι δεν γίνεται πιστευτό στο εκλογικό σώμα, καθώς ακυβερνησία δεν πρόκειται να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε και ποτέ στην Ελλάδα.
Κυβερνήσεις, έστω και «ετερόκλητες», σχηματίστηκαν και την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης των Μνημονίων και παλαιότερα, την περίοδο της πολιτικής κρίσης στο τέλος της δεκαετίας του ’80. Ετσι ανακάλυψαν, με πρώτο απ’ όλους τον πρωθυπουργό, την «τερατογένεση», όπως χαρακτήρισε στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜεΡΑ25 και με την ανοχή του ΚΚΕ, ακόμα κι αν είναι η Ν.Δ πρώτο κόμμα.
Ούτε αυτό το επιχείρημα φάνηκε πειστικό, όχι μόνο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπει σε διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης αν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, αλλά και γιατί ο ελληνικός λαός έχει δει στο παρελθόν «τερατογενέσεις» -για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση του πρωθυπουργού- στις οποίες συμμετείχε και η Ν.Δ. Οπως ήταν η κυβέρνηση Τζαννετάκη το 1989 με τη Ν.Δ., τον ενιαίο τότε Συνασπισμό (ΚΚΕ, ΕΑΡ), όπως ήταν η οικουμενική του Ζολώτα αμέσως μετά (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ενιαίος Συνασπισμός), όπως ήταν και η κυβέρνηση του τραπεζίτη, μη εκλεγμένου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στην αρχή της οικονομικής κρίσης με ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ και ΔΗΜ.ΑΡ.
Χωρίς να αποσύρουν τίποτα από τα παραπάνω, φαίνεται ότι πλέον ρίχνουν το βάρος στο επιχείρημα της διεθνούς συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης. Δημιουργούν έναν εξωτερικό εχθρό, τη Ρωσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές. Επικαλούνται μια αμερικανική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που λέει ότι η Ρωσία έχει δαπανήσει 300.000.000 δολάρια σε κόμματα και πολιτικούς των δυτικών χωρών για να αυξήσει την πολιτική επιρροή της, όμως την ίδια στιγμή παραδέχονται ότι τέτοια χρήματα στην Ελλάδα δεν έχουν στοιχεία ότι έχουν έρθει.
Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί τους αντίπαλοι, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουν μέσω των διαρροών τους ότι η Ν.Δ. αδελφοποιήθηκε με το κόμμα του Βλ. Πούτιν πριν από 10 χρόνια. Ανθρακες και ο θησαυρός των «σκοτεινών ξένων δυνάμεων», αλλά δυστυχώς σε αυτό το σενάριο επενδύουν για την επιβίωσή τους και το εμπλουτίζουν με μπόλικες δόσεις συνωμοσιολογίας και κινδυνολογίας για να φοβίσουν τους ψηφοφόρους.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης και η γελοία προπαγάνδα της για ακυβερνησία, τερατογενέσεις και ρωσικό δάκτυλο στις εκλογές δείχνουν πανικό, στρατηγικό αδιέξοδο και έλλειψη καθαρού μυαλού. Και τα στοιχεία αυτά είναι κακοί σύμβουλοι, όταν κυριαρχούν σε μια κυβέρνηση που έχει χρέος, καθήκον και αποστολή να κρατήσει τη χώρα σε σταθερή και ασφαλή τροχιά.