Ο Τσίπρας προτού εκλεγεί πρωθυπουργός είχε δηλώσει, το 2012, στο παγκοσμίως έγκριτο γαλλικό περιοδικό «Paris Match» ότι ανήκει πολιτικά «στα αριστερά της Αριστεράς», δηλαδή ότι αυτοπροσδιορίζεται ακροαριστερός.
Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*
Πολλοί αντισυστημικοί από όλη την Ευρώπη είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους πάνω του ότι θα κατέστρεφε με κάποιον τρόπο την Ε.Ε. και το νόμισμά της (…), αλλά η σύγκρουση με τον ακλόνητο τοίχο του ρεαλισμού, μέσω της πιο αποτυχημένης και ντροπιαστικής για τη χώρα μας διαπραγμάτευσης του χρέους μας το 2015, τον μεταμόρφωσε στο πιο πειθήνιο όργανο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τελικό αποτέλεσμα να δέχεται τα εύσημα από τις Βρυξέλλες ως ο πιο αποτελεσματικός εφαρμοστής των Μνημονίων στη χώρα μας.
Η εθνικίστρια Μελόνι, που σάρωσε στις πρόσφατες ιταλικές εκλογές, προσαρμόστηκε θεαματικά βάσει του παθήματος του Τσίπρα: καμία αναφορά από το κόμμα της σε διάλυση της Ε.Ε., αλλά προβάλλει στοχοπροσήλωση να μετατρέψει την Ε.Ε. σε όργανο για την «Ευρώπη των εθνών», με μοναδικό σκοπό την προαγωγή της αρχαίας και ιστορικής ταυτότητας κάθε έθνους της ηπείρου μας, καθώς και να θέσει τέλος στην σταδιακή δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού μέσω της λαθραίας μετανάστευσης.
Θα επηρεάσει το κίνημα της εθνικής ταυτότητας (πρόσφατα υπήρξε και νίκη της πατριωτικής Δεξιάς στη Σουηδία) την Ελλάδα; Η άποψη μου είναι πως υπάρχει μια πολιτική χρονοκαθυστέρηση στην επιρροή των εγχώριων πολιτικών δρώμενων από εξελίξεις του εξωτερικού. Οπως και πριν από πέντε δεκαετίες η επίδραση, κυρίως στο κόμμα της Ν.Δ. και του τότε αρχηγού της Κωνσταντίνου Καραμανλή προς σοσιαλιστικού τύπου ιδεολογία, η οποία σάρωνε την Ευρώπη, έγινε με χρονοκαθυστέρηση, έτσι και τώρα θα αργήσει να φτάσει αυτό το αντιμεταναστευτικό κύμα πολιτικής βούλησης στην Ελλάδα, είτε πραγματοποιηθεί αυτό εντός της Ν.Δ. με ανάδειξη εσωτερικής δύναμης στην εξουσία της (Βορίδης), είτε με εξέλιξη άλλου πατριωτικού μικρότερου κόμματος.
Αναμφισβήτητο
Αλλά είναι αναμφισβήτητο πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έρθει αυτό το κύμα και στην Ελλάδα, αφού σε χώρες της Σκανδιναβίας έχει επηρεάσει ακόμα και αριστερά/διεθνιστικά κόμματα τα οποία, αντιλαμβανόμενα πως ο λαός εκεί ανησυχεί με την εκρηκτική αύξηση της εγκληματικότητας, καθώς και με τη δραματική αλλοίωση του ντόπιου πληθυσμού και τη δημιουργία γκέτο από αλλοδαπούς, κυρίως σε αστικά κέντρα, αντιδρούν απαυδισμένα, ακόμα και ιδεολογικά αριστερά μέλη τους.
Το πολιτικό μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και με αλλαγές, όπου τα ευρωπαϊκή έθνη θα κληθούν να προσαρμοστούν στις νέες ραγδαίες συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως. Η Ευρώπη πάντα τα κατάφερνε και είχε ηγετική θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, και είμαι απόλυτα σίγουρος πως και τώρα θα βρει τον δρόμο της ή -όπως με θαρραλέα αυθάδεια έλεγε και ο στρατηλάτης Αννίβας- θα τον δημιουργήσει.
*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)