Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη
Πριν το χθεσινό δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει να μιλήσει κατά τη διάρκεια του δείπνου, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε ζητήσει.
Και ενώ ο κ. Μητσοτάκης είδε ότι ζήτησε το λόγο ο Τούρκος πρόεδρος, εντούτοις ο ίδιος δεν ζήτησε για να έχει τον τελευταίο λόγο. Γεννάται λοιπόν η εύλογη απορία. Δεν φαντάστηκε άραγε ο κ. Μητσοτάκης ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να στραφεί ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον της Ελλάδας;
Αντιθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός, όχι μόνο θα έπρεπε να ζητήσει να μιλήσει στο δείπνο, όταν είδε ότι θα μιλήσει και ο Ερντογάν, αλλά θα έπρεπε εξ αρχής να ζητήσει αυτοτελώς να μιλήσει. Να μιλήσει και να εκθέσει αφενός την επιθετικότητα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο, αφετέρου το ότι σπρώχνει στον πνιγμό ανθρώπους σε θάλασσα με 11 μποφόρ. Ο Ερντογάν όμως, δεν είχε διαστάσει προ ημερών να εκθέσει την Ελλάδα με ψεύτικα στοιχεία στον ΟΗΕ.
Παρόμοια ευκαιρία να εκτεθεί η Τουρκία ενώπιον του συνόλου των Ευρωπαίων ηγετών και να διεθνοποιηθεί η επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά και το δουλεμπόριο που διεξάγει, δεν υπήρξε και δύσκολα θα υπάρξει στο μέλλον. Δεν το έπραξε όμως ο κ. Μητσοτάκης, γιατί προφανώς, είτε δεν περίμενε να το πράξει ο Τούρκος πρόεδρος, είτε από το φόβο να μην εξαγριώσει τους Τούρκους, ευελπιστώντας σε μια χειραψία με τον κ. Ερντογάν. Δεν βλέπω άλλη εξήγηση.
Όταν όμως ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τον Τούρκο πρόεδρο να κατηγορεί την Ελλάδα, πήρε το λόγο, εκτός πρωτοκόλλου. Και το έπραξε, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα αντιμετώπιζε δύσκολες καταστάσεις, κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Αλλά ενώ, τέλος πάντων, πήρε το λόγο, κατηγόρησε την Τουρκία μόνο για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και όχι και για την αμφισβήτηση και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα δε, ζήτησε πάλι διάλογο με την επιθετική Τουρκία, δίνοντας την εντύπωση ότι υπάρχουν διαφορές που πρέπει να διευθετηθούν. Τι άραγε έχουμε να μοιράσουμε με την Τουρκία κ. Μητοστάκη;
Με λίγα λόγια, αφενός ο κ. Μητσοτάκης πιάστηκε πάλι στον «ύπνο», παραχωρώντας για μία ακόμα φορά τις πρωτοβουλίες στον Ερντογάν, αφετέρου συνέχισε να εκλιπαρεί για διάλογο, εδραιώνοντας την πεποίθηση στην διεθνή Κοινή Γνώμη, ότι υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία που πρέπει να διευθετηθούν.
ΥΓ. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Θα στριμώξει και θα εκθέσει άραγε την Τουρκία ή θα μιλήσει πάλι για διάλογο υπονοώντας ότι υπάρχουν διαφορές.