Κίνηση αντιπερισπασμού χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην κατάθεσή του ως μάρτυρας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου τη κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να καταθέσει τρεις αναφορές στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, μαζί με άλλους δύο βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ., για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, επειδή «ο Λοβέρδος ήταν ερευνώμενος για την Novartis».
- Από την Εμμανουέλα Τσουδερού
Υπενθυμίζουμε ότι το Ειδικό Δικαστήριο, που είχε διακόψει τις εργασίες του για δέκα ημέρες εξαιτίας τραυματισμού τακτικού μέλους της σύνθεσης, κρίνει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για κατηγορίες που αφορούν στην υποτιθέμενη καθυστέρηση της εισαγγελέως ύστερα από τις δήθεν πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να αποστείλει στη Βουλή αναφορές για τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Οι αναφορές αυτές είχαν κατατεθεί το 2017 από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν ακόμη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ήταν η προκάτοχος της κυρίας Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου. Ο κ. Ξανθός αποδόμησε στην κατάθεσή του ολοκληρωτικά τους ισχυρισμούς που περιείχαν οι αναφορές, στις οποίες πρωτοστάτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «έχουμε να κάνουμε με μια εντελώς ατεκμηρίωτη, παραπειστική κι αποπροσανατολιστική παρέμβαση» την οποία χαρακτήρισε «πολιτικό αντιπερισπασμό».
Πρόσθεσε ακόμα ότι η μη τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν στην πραγματικότητα μια τυπική παράλυση και ότι δεν ευνόησε τις φαρμακευτικές εταιρίες, ούτε ζημίωσε τον ασθενή και το Δημόσιο. Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, κατέθεσε και πίνακα με στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και υποστήριξε πως το 2015 δεν υπήρξε «δώρο στις φαρμακευτικές».
Ο κ. Ξανθός σημείωσε ακόμη πως αυτή η υπόθεση έκλεισε τον Μάρτιο του 2018, όταν ακόμη και το 30% των τότε βουλευτών της αντιπολίτευσης, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, δεν ψήφισε την παραπομπή στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ο πρώην υπουργός σημείωσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο να ήθελε η κυρία Τουλουπάκη να ωφελήσει ή να βλάψει κάποιον, μη στέλνοντας την υπόθεση στη Βουλή, ούτε βλέπει κάποιο λόγο για τον οποίο θα μπορούσε να είχε παρέμβει κάποιος τρίτος (σ.σ.: δηλαδή ο κ. Παπαγγελόπουλος).
Δεν απέδωσε δόλο
Νωρίτερα είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή της η πρώην βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία είχε συνυπογράψει μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Βασίλη Κεγκέρογλου τις τρεις αναφορές. Η κυρία Χριστοφιλοπούλου δεν απέδωσε δόλο στην υποτιθέμενη καθυστέρηση της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη να μεταβιβάσει αμελλητί τις αναφορές στη Βουλή, ενώ δήλωσε πως δεν έχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει τις δήθεν πιέσεις από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην εισαγγελέα.
Γεγονός που συμβάδισε με την προηγούμενη κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου πριν από μερικές εβδομάδες στην ίδια αίθουσα, η οποία χαρακτηρίστηκε από ασάφειες και αξιολογικές κρίσεις. Ερωτήσεις στην κυρία Χριστοφιλοπούλου υπέβαλε και ο κ. Παπαγγελόπουλος, φωτίζοντας πως την αναφορά για τον κ. Κουρουμπλή συσχέτισε με τη δικογραφία της Novartis στην πραγματικότητα η κυρία Ράικου. με την κυρία Χριστοφιλοπούλου να αντιδρά λέγοντας «θέλετε να πω το όνομα Ράικου;» και τον πρώην υπουργό να απαντά: «Ναι… δεν γίνεται αμελλητί για την Τουλουπάκη και όχι για τη Ράικου»!
Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, με τη συνέχεια της κατάθεσης του Ανδρέα Ξανθού.