Η Αγκυρα από μακρού χρόνου και επιμόνως ζητούσε να αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot για την αεράμυνά της. Η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε την πώληση και η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.
- Από την Κύρα Αδάμ
Ως αντίποινα, η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε τις διαδικασίες πώλησης στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35, καίτοι η Αγκυρα είχε ήδη δώσει χοντρή προκαταβολή και είχε αρχίσει την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στις ΗΠΑ. Ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη κιόλας επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, κατονόμασε για δεύτερη φορά δημοσίως και επισήμως τους S-400 στο έδαφος της Τουρκίας ως «απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη» -την ίδια θέση με τον Μπάιντεν έχει εκφράσει και ο διοικητής του 5ου Στόλου προς το Πεντάγωνο-, παγώνοντας εκ νέου την πώληση των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, χωρίς ποτέ να το εξηγήσει, ακολούθησε ήπια και χαϊδευτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία σε ό,τι αφορά το αίτημα της Αγκυρας να προχωρήσει σε αναβάθμιση των υπαρχόντων F-16 στην Τουρκία και πιθανή αγορά και νέων αεροσκαφών, ενώ η απειλή των S-400 παραμένει ακλόνητη. Διά του ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν, μάλιστα, ο Λευκός Οίκος με το επιτελείο του μόνο ρόδα δεν έχει στρώσει για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Ετσι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται επικίνδυνα διπρόσωπη, τιμωρεί την Τουρκία για τους S-400 με την άρνηση πώλησης των F-35, αλλά η απειλή των S-400 για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν ισχύει όταν πρόκειται για τα F-16.
Τολμηρή παρέμβαση
Χρειάστηκε η τολμηρή και μέχρι στιγμής αποτελεσματική παρέμβαση του γερουσιαστή Μενέντες, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με την τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε Αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου περί ελέγχου αμυντικών εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου:
- ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών,
- (αυτή η πιστοποίηση) πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας».
Η τροπολογία αυτή πετάχτηκε έξω από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, αλλά ο κ. Μενέντες διατηρεί το δικαίωμα του βέτο. Παραμένει αναπάντητο, πάντως, το ερώτημα γιατί ο κ. Μενέντες και το ελληνοαμερικανικό λόμπι, που έχει εργαστεί σκληρά, δεν τολμούν μέχρι στιγμής να συνδέσουν την έγκριση αναβάθμισης των τουρκικών F-16 με τη μόνιμη απειλή, που αντιμετωπίζουν ΗΠΑ – Ευρώπη και ειδικά η Ελλάδα από τους S-400 στο έδαφος της Τουρκίας. Ετσι ώστε τα τουρκικά F-16 να έχουν την ίδια τύχη με τα F-35, που δεν πρόκειται να αγοράσει η Τουρκία.
Υπαρκτός και μεγάλος εν δυνάμει κίνδυνος
Παραμένει εξίσου αναπάντητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει αφιερώσει ποτέ ούτε μια φράση στον υπαρκτό και μεγάλο εν δυνάμει κίνδυνο που αποτελούν οι τουρκικοί S-400 για την Ελλάδα. Η αναφορά της Αθήνας στην υπαρκτή απειλή σε βάρος της από τους S-400 όφειλε να έχει γίνει αισθητή τόσο στην Ουάσινγκτον (που ήδη έχει επιβάλει αντίποινα στην Αγκυρα με τον αποκλεισμό της από την αγορά των F-35) όσο και στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που πωλούν όπλα στην Τουρκία, που απειλεί κράτος-μέλος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτιμά να στέλνει διαρκώς ανώδυνα και ανούσια «μηνύματα» στη διεθνή κοινότητα -που μένουν συνεχώς αναπάντητα- από το να αναλάβει μια σοβαρή εκστρατεία εναντίον της μόνιμης τουρκικής απειλής.
ΥΓ.: Μπορεί κανείς να μας εξηγήσει γιατί Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούν οι επισκέψεις των Γερμανών καγκελαρίων στην Αθήνα να γίνονται πάντοτε κοντά στις 28 Οκτωβρίου; (Η Μέρκελ στις 29 Οκτωβρίου 2021, ο Σολτς στις 27 Οκτωβρίου 2022).
- Δείτε επίσης: «Δεν σχολιάζω» είπε ο Μητσοτάκης για τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που έκαναν οι Τούρκοι – Κάλεσε ξανά σε… διάλογο