Ανατριχιαστικά είναι τα νέα στοιχεία σχετικά για την τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε τη βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, καθώς δείχνουν πως το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών, που λογικά θέλει μήνες για να καταρτιστεί, ήταν ήδη έτοιμο από τις 14 Αυγούστου του 2021, δηλαδή την επόμενη ημέρα από όταν η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο!
- Από την Εμμανουέλα Τσουδερού
Τα στοιχεία που προέρχονται από το ίδιο το σάιτ του «Διαζώματος» βγήκαν στο φως μέσα από το δεύτερο μέρος του ερευνητικού ντοκιμαντέρ «Το Σχέδιο», που έχει τον τίτλο «Πάρτι Συνεργειών», και αποκαλύπτουν σκανδαλώδεις συνδέσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Σταύρου Μπένου, και ίσως και τι πραγματικά εννοούσαν πολλά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί, όταν έλεγαν πως η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια είναι μια «ευκαιρία» να ξαναγεννηθεί ο τόπος από την αρχή.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές και παραγωγοί Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννης Λαζάρου ανέκτησαν ψηφιακές πληροφορίες του απεικονιστικού «Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας», το οποίο κλήθηκε να εκτελέσει ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, ύστερα από προφορική εντολή του πρωθυπουργού. Οι ψηφιακές πληροφορίες δείχνουν πως το πρόγραμμα ήταν έτοιμο πριν καλά καλά σβήσουν τα καμένα. Το όνομα του σχετικού αρχείου είναι «Κύκλοι Μαξίμου».
Σύμφωνα με τα γεγονότα, στις 10 Αυγούστου 2021 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την «Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας» και όρισε τον Σταύρο Μπένο ως επικεφαλής και πρόεδρο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Μπένο, ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε την ίδια ημέρα με τηλεφώνημά του κι εκείνος δέχτηκε αμέσως.
Στις 13 Αυγούστου 2021 η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εστίες, και στις 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον «ρομαντικό εθελοντή» Σταύρο Μπένο. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μπένος επισκέφτηκε την Εύβοια και παρουσίασε 10 πυλώνες ανασυγκρότησης του τόπου, οι οποίοι αναρτήθηκαν και σε ψηφιακό διάγραμμα στον ιστότοπο του «Διαζώματος», δηλαδή του σωματείου του κ. Μπένου.
Σοκαριστική αποκάλυψη από τα metadata
Τα metadata του διαγράμματος, όμως, αποδεικνύουν ότι αυτό το γράφημα είχε λάβει την τελική μορφή του ήδη από τις 14 Αυγούστου του 2021, τέσσερις ημέρες, δηλαδή, αφότου ο Σταύρος Μπένος, όπως είπε και ο ίδιος, έμαθε πως θα αναλάβει να αποκαταστήσει τις πληγές της Βόρειας Εύβοιας. Μάλιστα, το πλέον σοκαριστικό είναι το γεγονός πως το όνομα του αρχείου, όπως αποκαλύπτεται στο ντοκιμαντέρ και όπως επιβεβαιώσαμε κι εμείς οι ίδιοι, είναι «Circles-Maximou-Kathetes-Final», δηλαδή «Κύκλοι-Μαξίμου-Κάθετες-Τελικό».
Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί οι «κύκλοι»; Υπάρχει περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου να είναι ο αποστολέας και δημιουργός αυτού του αρχείου, δηλαδή του διαγράμματος; Και πώς γίνεται αυτό το διάγραμμα να ήταν έτοιμο με την τελική μορφή του στις 14 Αυγούστου του 2021, δηλαδή μία ημέρα αφού η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο;
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννη Λαζάρου, «είναι προφανές ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες ούτε ο “υπερτάχιστος” ιδιωτικός τομέας δεν θα μπορούσε να κάνει τα παραπάνω. Το έργο που προτείνεται στο διάγραμμα αυτό εμπεριέχει τόσες παραμέτρους και λεπτομέρειες, που θα ήταν αδύνατον καν να συλληφθεί στις λεπτομέρειές του μέσα σε τέσσερις ημέρες από οποιονδήποτε φορέα. Πόσο μάλλον από τον πρόεδρο ενός σωματείου όπως το “Διάζωμα”, που ασχολείται με τα αρχαία θέατρα της χώρας, δηλαδή που δεν έχει καμία εξειδίκευση στην αποκατάσταση ενός καμένου δάσους και μιας οικονομίας που εξαρτιόταν από αυτό. Μήπως, λοιπόν, το εν λόγω σχέδιο των 10+ πυλώνων προϋπήρχε;».
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως πρωταρχικό μέλημα του κ. Μπένου στην ανασυγκρότηση της περιοχής είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός της. Ομως, κι εδώ προκύπτει ένα ζήτημα: Από πότε είναι νόμιμο ένας ιδιώτης να αποφασίζει για τον πολεοδομικό σχεδιασμό ενός τόπου;
Μπορεί ο καθένας μας με τις κατάλληλες γνωριμίες να αποφασίζει πώς θα διαμορφωθεί η δημόσια γη; Ο Γιώργος Χριστοφορίδης, νομικός και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, μιλά στην κάμερα του ντοκιμαντέρ και σημειώνει: «Ο πολεοδομικός σχεδιασμός ανήκει κατά το Σύνταγμα στον σκληρό πυρήνα του κράτους και δεν μπορεί να εκχωρηθεί (σύμφωνα με νομολογία του ΣτΕ) ούτε καν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μιλάμε, δηλαδή, περί συνταγματικής εκτροπής. Και γιατί είναι ευκαιρία τώρα που είναι καμένη η Εύβοια και όχι πριν με τα καταπληκτικά της τοπία; Τι δεν μπορούσε να γίνει πριν που τώρα επιτρέπεται;»
Μηδενίζεται η αξία της γης
Η αξία της γης, όμως, ύστερα από μια πυρκαγιά μηδενίζεται. Αυτό εξηγεί η Κριστίνα Γκέρος, ερευνήτρια στον κλάδο του περιβάλλοντος, λέγοντας πως «η φωτιά καταστρέφει την αξία της γης. Δεν υπάρχει δάσος, δεν υπάρχει γεωργία και γενικώς τίποτα που να δείχνει πως η γη αυτή έχει αξία. Eτσι, είναι πολύ εύκολο κάποιος που έχει τα μέσα να έρθει και να αρπάξει μια τέτοια γη. Μάλιστα, η φωτιά δεν μπορεί πάντα να αποδοθεί σε κάποιον ή σε κάτι. Είναι σαν ένα τέλειο έγκλημα, δηλαδή». Iσως αυτό να εξηγεί το… νοιάξιμο του κ. Μπένου για τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Ο Σταύρος Μπένος, αν και ρωτήθηκε, αρνήθηκε να σχολιάσει στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ. Θα αρκεστούμε, λοιπόν, σε αυτά που έχει ήδη πει στο παρελθόν, μέσα από τα οποία ο ίδιος ομολογεί κυνικά πως όλη η περιοχή της βόρειας Εύβοιας θα γίνει ένα προϊόν ή, αλλιώς, ένα brand name με παγκόσμια ακτινοβολία. Εάν πρόκειται για «εθνική ευκαιρία» ή για «εθνική απάτη» θα το δείξει η ιστορία.
Το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ «Το Σχέδιο» θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα tosxedio.com την ερχόμενη εβδομάδα.
- Παρακολουθήστε το πρώτο μέρος: