Από το ζενίθ στο ναδίρ κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας. Από το υψηλό των 399 ευρώ η κιλοβατώρα που βρέθηκε τον περασμένο Αύγουστο, η τιμή του διολίσθησε χθες στα 94,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Βασικοί παράγοντες για την πτώση της τιμής φαίνεται πως είναι, από τη μία, οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες που αναμένεται να κρατήσουν μέχρι το τέλος του μήνα (άνω των 25 βαθμών Κελσίου στη Γαλλία) και, από την άλλη, το «γέμισμα» των αποθηκών φυσικού αερίου (96% πληρότητα στη Γερμανία) μετά τις σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να «συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας».
Όμως, αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός δεν έχουν ιδέα τι λένε και τι κάνουν. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες συνιστούσε στους πολίτες να «γυρίσουν» τους λέβητες από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, ενώ τον Μάιο έβαζε χρονοδιάγραμμα υποχρεωτικής απόσυρσης λεβήτων πετρελαίου. Η πτώση των τιμών κάτω από τα επίπεδα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχει ακόμα μία ανάγνωση για το εσωτερικό της χώρας: το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει τιμή βάσης για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.
Συγκεκριμένα, όταν η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται κάτω από τα 100 ευρώ, δίνεται ανάσα στα κρατικά ταμεία για νέα μέτρα στήριξης. Σε αντίθετη περίπτωση, κάθε αύξηση ύψους 10 ευρώ πάνω από τα 100 ευρώ κοστίζει στο ΑΕΠ περίπου 500.000.000-600.000.000 ευρώ τον μήνα. Εφόσον οι τιμές διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, τότε ανοίγει διάπλατα το «παράθυρο» για τη δημιουργία νέου δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την ώρα που η ακρίβεια… χτυπά κόκκινο σε όλο το φάσμα της οικονομίας.