Aκροβατισμοί Μητσοτάκη για συμφωνία με την Τουρκία

Μίλησε για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, αναφέροντας το παράδειγμα Ισραήλ - Λιβάνου

Must Read

Με την Τουρκία να έχει στο τραπέζι το casus belli σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια και στο Αιγαίο, κι ενώ μόλις πριν από έναν μήνα έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία ισχυρίζεται ότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, αποτελεί όρο για την κυριαρχία της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει στον Ταγίπ Ερντογάν μια συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και επί της ουσίας τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, στα πρότυπα της συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα το Ισραήλ και ο Λίβανος για τη μεταξύ τους οριοθέτηση.

Χθες από το Ταλίν της Εσθονίας και κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο κ. Μητσοτάκης ήταν αποκαλυπτικός για τις προθέσεις του απέναντι στις τουρκικές απειλές. «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών, και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο και στην περίπτωσή μας η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» είπε.

Κατόπιν πρόσθεσε: «Διότι η διαφορά μας με την Τουρκία σχετίζεται με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Εχουμε αποδείξει στην Ελλάδα ότι μπορούμε να επιλύουμε τέτοιου είδους ζητήματα. Υπογράψαμε μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο. Δύο χώρες που βρίσκονται ουσιαστικά σε πόλεμο στην περιοχή, το Ισραήλ και ο Λίβανος, κατάφεραν να υπογράψουν μια συμφωνία οριοθέτησης. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία. Αλλά για να συμβεί αυτό, προκλήσεις, αχρείαστες προκλήσεις, προσβλητική ρητορική κατά της Ελλάδας, ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μας είναι απολύτως απαράδεκτες ενέργειες που πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Αξιοσημείωτο

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στις απειλές της Τουρκίας κατά της κυριαρχίας των νησιών μας, ξεχνώντας, ωστόσο, να αναφερθεί στα κυριαρχικά δικαιώματα – κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία. Θυμίζουμε ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία -με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ-, η οποία τερματίζει τη διαμάχη για τα πλούσια σε φυσικό αέριο ύδατα στη Μεσόγειο, βάζοντας τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τις ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορά τους.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι «όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», μια αιχμή προς την Αγκυρα, και σημείωσε ότι «Ελλάδα και Εσθονία είναι μαζί με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ κατά του πολέμου στην Ουκρανία και την επιθυμία όποιου θέλει να αλλάξει τα σύνορα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This